Blogger Widgets

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο Γέρων Παϊσιος επιβεβαιώνεται καθημερινά

Όσοι έχουν διαβάσει για τον Γέροντα Παϊσιο, βλέποντας τα σημερινά γεγονότα απαξίωσης του πολιτικού κόσμου από τους πολίτες σίγουρα θα θυμούνται τα λόγια του 


"Μὴ φοβᾶσαι. Ὁ Θεὸς δὲ θὰ ἐπιτρέψει νὰ γίνει κακό, ἀλλὰ θὰ γίνουν ὅμως πράματα καὶ θάματα ποὺ δὲ θὰ ἐξηγοῦνται μὲ τὴ λογική. Ὁ κόσμος θὰ τοὺς σιχαθεῖ καὶ θὰ τοὺς κυνηγήσει. Ὅπως ἕνα... μπαλόνι φουσκώνει καὶ ξαφνικὰ σκάει, ἔτσι θὰ σκάσουν κι αὐτοί! Δὲν μπορῶ νὰ σοὺ πῶ πιὸ πολλά".
(Σέλ.425 από το βιβλίο "Μαρτυρίες Προσκυνητών")







Πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο να προπηλακίζονται οι Έλληνες πολιτικοί γιατί στα μάτια του κόσμου έχει ήδη καταρρεύσει ένα πολιτικό σύστημα που με κάλυμα τις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και πολίτες, κατάφερε να φτάσει τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα, πρωτοφανή και ιστορικά, με την Εθνική Κυριαρχία να μειώνεται δραστικά πρώτη φορά μετά από 180 χρόνια από την ανακήρυξή μας ως ανεξάρτητο κράτος. 



Δυστυχώς αυτά που με πληροφόρηση Θεού είδε ο Γέροντας επιβεβαιώνονται τραγικά, όχι μόνο στα εσωτερικά θέματα του Έθνους αλλά και στα Εθνικά ζητήματα.
 


Βλέπουμε μια λεκάνη της Μεσογείου να είναι έτοιμη να εκραγεί εξ αιτίας της αποσταθεροποίησης στα τοπικά καθεστώτα. Αστάθεια στη Λιβύη, στη Συρία, στο Λίβανο, στην Αίγυπτο και τώρα τελευταία το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της περιοχής για το οποίο ερίζουν πολλοί, το Κουρδικό, με τους τελευταίους να έχουν παύσει την εκεχυρία και ξεκινούν ένοπλο αγώνα κατά του Τουρκικού Κράτους.


Ο Γέρων Παϊσιος άραγε δεν μίλησε για αυτά;


"Οι Ευρωπαίοι τώρα κάνουν χάρη στους Τούρκους και ανεξαρτοποιούν τα κρατίδια όπου ζουν οι μουσουλμάνοι (Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Βλέπω όμως να διαλύουν την Τουρκία με ευγενικό τρόπο: Θα ξεσηκωθούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι και θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι να ανεξαρτητοποιηθούν και τα έθνη αυτά. Θα πουν τότε στην Τουρκία : «Εμείς σου κάναμε το χατίρι εκεί, πρέπει τώρα, κατά τον ίδιο τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Έτσι ευγενικά θα κομματιάσουν την Τουρκία.
Ο Άγιος Αρσένιος στα Φάρασα, έλεγε στους πιστούς ότι θα χάσουν την πατρίδα αλλά σύντομα θα την ξαναπάρουν".


Η σταθερότητα στον κόσμο και γιατί δεν υπάρχει πλήρης αποσταθεροποίηση οφείλεται, για τον ίδιο, "ότι ο Θεός κρατάει φρένο" όπως έλεγε χαρακτηριστικά και συμπλήρωνε

 "Ο κόσμος μοιάζει σήμερα , σαν μια κοχλάζουσα χύτρα ταχύτητος , με πολλές βαλβίδες ! Θα σκάσει εδώ , θα σκάσει εκεί . Προσεύχεσθε μη γίνει μ΄εμάς η αρχή .
Nα ζήτε όσο μπορείτε πιο απλά . Μη δυσκολεύετε από μόνοι σας τη ζωή σας .
Οι πολλές ευκολίες κάνουν δέσμιους τους ανθρώπους σήμερα"


Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γέρων Παϊσιος ήρθε αυτή τη συγκεκριμένη εποχή για να προετοιμάσει τον κόσμο μπροστά σε μια λαίλαπα που εξ αιτίας της δική μας αλαζονείας έρχεται πολύ γρήγορα. Έλεγε:

«Ο Θεός επιτρέπει να γίνει τώρα ένα τράνταγμα γερό. 'Ερχονται δύσκολα χρόνια. Θα έχουμε δοκιμασίες μεγάλες... Να το πάρουμε στα σοβαρά, να ζήσουμε πνευματικά. Οι περιστάσεις μας αναγκάζουν και θα μας αναγκάσουν να δουλέψουμε πνευματικά. Καλό όμως είναι να το κάνουμε χαρούμενα και προαιρετικά και όχι από θλίψεις, αναγκαστικά».

"Αγνοια δεν δικαιολογείται σήμερα στον κόσμο. Λείπει η καλή διάθεση, το φιλοτιμο. Εκείνος που έχει καλή διάθεση για να γνωρίση τον Χριστό, θα Τον γνωρίση. Θα πάρη στροφή. Και αν δεν βρεθή ούτε θεολόγος, ούτε ένας καλόγερος, και δεν ακούση τον λόγο του Θεού, άμα έχη καλή διάθεση, θα πάρη στροφή ή από ένα φίδι ή από ένα θηρίο ή από μια αστραπή, από έναν κατακλυσμό, ή από κάποιο άλλο γεγονός. Θα τον οικονομήση ο Θεός"

“…Μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθηση είναι μέγα εμπόδιο στη Θεία Χάρη. Εμπιστοσύνη απόλυτη να έχουμε μόνο στο Θεό. Όταν εμείς εναποθέτουμε τα πάντα σε αυτόν, ο Θεός υποχρεώνεται να μας βοηθήσει…”

.

Το δύσκολο είναι για τη σημερινή κοινωνία να αλλάξει τρόπο ζωής και σκέψης. Οι σαφέστατες προειδοποιήσεις-παραινέσεις όλων των Αγίων Γερόντων είναι για αλλαγή στη ζωή μας. Ζητούν από εμάς ειλικρίνεια, καθαρότητα και ταπείνωση προς όφελος του κάθε ανθρώπου αλλά και ως πνευματική θωράκιση σε αυτά που έρχονται.  Η στάση του ανθρώπου καθορίζει τα γεγονότα στην Ιστορία. 
Ο Θεός δεν προορίζει, όμως προγνωρίζει.


Ας θυμόμαστε είτε στα δύσκολα, είτε στα εύκολα ποιος προϊσταται όλων και εκεί ας προστρέξουμε.