Blogger Widgets

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

’’Η Ελλάδα αναζητά τον σύγχρονο Νέστορα της πολιτικής’’


Γράφει ο αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Αλευράς

Η ιστορία επαναλαμβάνεται επειδή δεν διδασκόμαστε από αυτήν. Λαοί που δεν άντλησαν τα σωστά διδάγματα από αυτή, είναι υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν. Το όνομα Νέστορας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ελλάδας εδώ και 3000 χρόνια.
Το 1150-1200 π.Χ. γνωρίζουμε ότι  όλοι οι Έλληνες βασιλείς κρεμόντουσαν από τα χείλη του σοφού Βασιλέα Νέστωρος της Πύλου πρίν τον Τρωικό Πόλεμο. ’Ηταν αυτός που θα ένωνε τους Έλληνες για την εκστρατεία της Τροίας και τελικά τους ένωσε, αφού άμβλυνε τις αντιθέσεις των Αχιλλέα και Αγαμέμνονα.

Το 305 μ.Χ. περίπου, ένας άλλος Νέστορας ζητά την ευλογία του Αγίου Δημητρίου για να αντιπαλαίσει τον γίγαντα Λυαίο που ήταν το σύμβολο της Ρωμαικής αυτοκρατορίας ,προσωπικός φίλος του Διοκλητιανού και διώκτης των χριστιανών. Κυριαρχούσε τότε η ισχύς των όπλων, η ειδωλολατρία. Ο σκοταδισμός και ο φόβος άπλωναν παντού την σκιά τους. Εμπόδιο οι χριστιανοί που θα έπρεπε να εξολοθρευτούν.
Η νίκη του Αγίου Νέστορα μέσα στο Στάδιο σηματοδοτούσε τη νίκη του χριστιανικού κόσμου. ’Ο Θεός Δημητρίου βοήθει μοι’’.
Το 312 μ.Χ. ήλθε η απάντηση του Χριστού στον Μέγα Κωνσταντίνο με το όραμα του Σταυρού.
ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ
Αυτό συνέβη την ημέρα του Αγίου Νέστωρα και μια ημέρα μετά στις 28 Οκτώβρη του 312 μ.Χ. έχουμε κατάληψη της ειδωλολατρικής Ρώμης από τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Πριν 71 χρόνια ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου η Ρώμη του Μουσσολίνι χτυπά τη μικρή Ελλάδα. Το πρώτο που εισέπραξε ήταν  το ιστορικό ΟΧΙ. Πάλι η Ρώμη χτυπά την Ορθόδοξη Ελλάδα και το έπος του ’40 γράφεται με χρυσά γράμματα.

Ο Μουσολίνι κατατροπώνεται και ο Χίτλερ απογοητεύεται γιατί ήταν η πρώτη ήττα του Άξονα. Ο Τσώρτσιλ θα έλεγε "Τώρα οι ήρωες θα πολεμούν ως Έλληνες"

 Ακόμα και στις ημέρες μας το όνομα Νέστωρ υψώνει το ανάστημά του. Τελευταίο παράδειγμα ο Νέστωρ Κίρτσνερ. Ο εκλιπών πρόεδρος της Αργεντινής που ύψωσε το ανάστημά του κόντρα στο "ρωμαϊκό" σύστημα του σήμερα. Οδήγησε τη χώρα του σε νέα πορεία και ο Θεός τον πήρε μαζί του στις 27 Οκτωβρίου το 2010, ημέρα μνήμης του Αγίου Νέστορα.
Κάποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα πέθανε ή θα πεθάνει και ότι δεν θα γράψει συνέχεια στην ένδοξη ιστορία της. Είναι πραγματικά έτσι; Έτσι απλά θα απεμπολήσουμε την Ελληνορθόδοξη κληρονομιά; Η κάθε σπιθαμή αυτής της γης που είναι ποτισμένη με αίμα, λέει το αντίθετο.
Πρόσφατα ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος είπε,
"Στη Ρωσία είμαστε πεπεισμένοι ότι ο σώφρων ιστορικός αλλά και δραστήριος ελληνικός λαός, θα βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες όπως το έκανε άλλωστε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Και πιστέψτε με, είναι πολύ σημαντικό στο τέλος αυτής της πορείας οι Έλληνες να παραμείνουν Έλληνες. Ο Ελληνικός ορθόδοξος λαός να διατηρήσει τις παραδόσεις του και να μην αναγκαστεί να πάει σε συμβιβασμούς και να παραδώσει την πίστη του, την εθνική του συνείδηση και τον ξεχωριστό τρόπο ζωής της ελληνικής κοινωνίας "


 Λέει ο λαός "των φρονίμων τα παιδιά μαγειρεύουν πριν πεινάσουν". Τα φρόνιμα παιδιά της Ελλάδας είναι οι Άγιοι. Κορυφαίοι γέροντες, Άγιοι αυτής της εποχής ήταν ο Γέρων Πορφύριος και ο Γέρων Παίσιος. Κάποιοι δυστυχώς αρνούνται να πιστέψουν την παρρησία που είχαν στην γή όσο ζούσαν, και τώρα απ’ τους ουρανούς, στον Ναζωραίο.
Όμως το δέντρο γνωρίζεται από τους καρπούς. Γνώριζαν αυτοί οι μεγάλοι γέροντες το μέλλον αυτής της χώρας, είπαν πολλά, αλλά και έκαναν περισσότερα.
Ο Γέρων Πορφύριος είπε "όταν θα φύγω θα  κάνω περισσότερα και μεγαλύτερα πράγμαται πολύ εύκολα". Επίσης και ο Γέρων Παίσιος άφησε πολλές παρακαταθήκες για όλον τον κόσμο, χριστιανούς και μη, Έλληνες και ξένους. Είπε επίσης ο Γέροντας Πορφύριος συγκεκριμένα πράγματα και  για το περιβάλλον του.  "Το μοναστήρι μου θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά κέντρα του κόσμου και ότι θα επηρεάζει και τα εθνικά δρώμενα".
Μερικά παιδιά του είπαν: "Πως θα καταφέρουμε να τα βάλουμε με τη δύναμη των ισχυρών που έχουν το χρήμα, την εξουσία όταν εμείς δεν έχουμε τίποτα από όλα αυτά;
Εκείνος απάντησε ότι για όσα δεν μπορούμε εμείς τα κανονίζει ο Θεός. Θαρσείτω τοίνυν, Θαρσείτω λαός του Θεού' και γαρ αυτός πολεμήσει τους εχθρούς ως Παντοδύναμος"

Με απορία τα ακούγαμε όλα αυτά. ΄Ομως από το 2001 που βγήκα από το Άγιον Όρος μέχρι και σήμερα, δέκα χρόνια περίπου μετά, γίνανε με τη χάρη του σημαντικά πράγματα ως προς αυτά που είπε.
Πρώτο βήμα η δημιουργία ενός πολιτιστικού συλλόγου στα Τρίκαλα το 2004 με την συμβολική ονομασία Άγιος Νέστωρ.
Δεύτερο βήμα, με θαυμαστή παρέμβαση του Γέροντος Πορφύριου, η δημιουργία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΕΛΑΙΑ με πρώτο της όραμα την επανέκδοση των επιστολών του Ιωάννου Καποδίστρια. Είχαμε πλέον στα χέρια μας το δυνατό εργαλείο για να δρομολογήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη Ελλάδα. Το έργο αυτό έγινε γνωστό σε όλη την Ορθοδοξία, σε Ανατολή και Δύση και σε αρχηγούς κρατών.
Ο Γέρων Παίσιος επαληθεύτηκε γι αυτό που είπε "Είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής ενός προτύπου Κυβερνήτη προς μίμηση από τους πολιτικούς μας, μα κυρίως  προκειμένου οι ΄Ελληνες να αποκτήσουν ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των Κυβερνητών του ΄Εθνους  μας".

Η ΕΛΑΙΑ το πρώτο πράγμα που δημιούργησε είναι η εικόνα της Παναγίας της Πατριώτισσας, η εικόνα του ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ.
Απειλείται η εθνική μας κυριαρχία, λένε όλοι σήμερα εντός κι εκτός Ελλάδας και λογικά έτσι είναι αφού αυτή η χώρα κυβερνιέται 180 χρόνια από πολιτικούς, που εκτός του Καποδίστρια είχαν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δεν είχαν αγάπη στο Χριστό. Αυτός όμως ήταν Άγιος. Τα πρότυπα μας είναι οι Άγιοι και στον χώρο της Εκκλησίας και στον χώρο της Πολιτικής. Η Ελλάδα έχει αυτά τα πρότυπα.
Ο Γέρων Πορφύριος βρίσκεται πίσω απ όλα αυτά που δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα. Το Ίνα Ώσι Εν ήταν αυτό που τα χείλη του σιγοψιθύριζαν επί 35 λεπτά πριν συναντήσει στους ουρανούς Την Εσταυρωμένη του Αγάπη. Αυτή την προσευχή που ενώνει όλους του Έλληνες αλλά  και όλο τον κόσμο.
Οι Έλληνες είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούν κάτω από μιαν ομπρέλα. Αυτή η ομπρέλα είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό, στην Κυρία Θεοτόκο και στους Αγίους μας.


Η εικόνα ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ Παναγία  η Πατριώτισσα είναι το σύμβολο  για όλους τους ΄Ελληνες. Είναι η εικόνα που ταξίδεψε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και πήρε την πρώτη ευλογία.

Είναι η εικόνα που ταξίδεψε στον Πατριάρχη Ρωσίας και έδωσε και αυτός την ευλογία του. Είναι η εικόνα που ενώνει τον σύγχρονο Ορθόδοξο κόσμο υπό την προστασία της Παναγίας.
Είναι η εικόνα που στην αγκαλιά της η Παναγία κρατά τη Γη με την Ελλάδα επάνω της και επάνω στην Ελλάδα βρίσκεται ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που διαβεβαίωσε ότι το ψευτορωμαίικο που ζούμε τώρα θα φύγει γρήγορα, θα καταργηθεί από τον Θεό και στη θέση του θα έρθει ένα αληθινό γνήσιο ρωμαίικο, σαν εκείνο που πήγαινε να κτίσει ο Ιωάννης Καποδίστριας αλλά δεν τον άφησαν. Η μετάβαση από το ένα ρωμαίικο στο άλλο μπορεί να είναι επίπονη σαν τον τοκετό της μάνας, αλλά το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τον πόνο.
Με την Ελλάδα μέσα στην αγκαλιά της Παναγίας ,ποιός μπορεί να πειράξει την εθνική της κυριαρχία, την κληρονομιά της, τον προορισμό της;
Κάποτε εμφανίστηκε στον Γέροντα Παίσιο η Παναγία και του είπε  "Η δική μου δουλειά είναι να φυλάω τα σύνορά σας, και το κάνω. Έτσι και συ να δέχεσαι τον κόσμο ανεξαιρέτως, γιατί έχουν ανάγκη".
Πόσο μας φυλάει η Θεοτόκος!
Παναγία Ίνα Ώσιν Έν η Πατριώτισσα. Σύμβολο ενότητος και πατριωτισμού. Το ιστορικό παρελθόν του Ελληνικού Έθνους επιβεβαιώνει την παρουσία Της ως ενώτριας δύναμις,  ως κρίκος ενότητος και φυσικά ως Υπέρμαχος.
Εμείς πάλι ως λαός με βαριά κληρονομιά, έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε το όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια ζωντανό για μιαν Ελλάδα με πυλώνες την Ορθοδοξία και τον αρχαιοελληνικό της πολιτισμό.
Αυτή είναι η Ελλάδα-Ρωμιοσύνη. Η ευθύνη ανήκει πρώτα σε εμάς που πιστεύουμε στον Χριστό και αποτελούμε την Εκκλησία Του, χωρίς να αμελούμε την τεράστια ευθύνη απέναντι και σε Εκείνον αλλά και  στην ιστορία.
Το έργο της Ελαίας το γνώρισαν πολλοί. Είναι χειροπιαστό, αληθινό και όχι μόνο σε κείμενα. Ξεκίνησε από μιαν ευλογία για να αλλάξει ο κόσμος μας προς το καλύτερο. Άλλοι αυτό το έργο το αγκάλιασαν, άλλοι το προσπέρασαν απλά αδιάφορα, άλλοι το χλεύασαν,  άλλοι το πολέμησαν.
Τι άλλο περιμένουμε να δούμε για να καταλάβουμε; Δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χάος που δημιουργεί η αλαζονεία του ανθρώπου. Άς αφυπνιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή ενθυμούμενοι τα λόγια του Μακαριστού  Γέροντος Πορφυρίου: Πίσω, όλοι πίσω, πλανηθήκαμε!