Blogger Widgets

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τους πνευματικούς ηγέτες της ορθοδοξίας



Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι

Σήμερα 25 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσιών Κύριλλο και τους εκπροσώπους των αυτοκέφαλων εκκλησιών, που ήλθαν στη ρωσική πρωτεύουσα για να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της 1025ης επετείου της Βαπτίσεως της Ρους. 

Το πλαίσιο της συνάντησης στο Κρεμλίνο ήταν μοναδικό: μέχρι σήμερα αρχηγός κράτους δεν είχε επικοινωνία ταυτόχρονα με τόσο μεγάλο αριθμό εκπροσώπων του κλήρου.

Στη Μόσχα αφίχθηκε ο ανώτατος κλήρος και των 15 υφιστάμενων επι του παρόντος ορθόδοξων εκκλησιών με σχεδόν 230 εκατομμύρια συνολικό αριθμό χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Αυτές είναι: της Κωνσταντινουπόλεως, των Ιεροσολύμων, της Ρωσίας, της Ελλάδος, της Κύπρου, της Γεωργίας και μια σειρά άλλες εκκλησίες. Οι ιερείς και οι ιεράρχες συζήτησαν με τον Πρόεδρο τα κυριότερα θέματα της ζωής των ορθόδοξων κοινοτήτων, τις διαθρησκειακές και διεθνείς σχέσεις, καθώς και την πνευματική ηθική κατάσταση της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το κράτος και η εκκλησία είναι εταίροι στην επίλυση των πιο επίκαιρων προβλημάτων. Αφού συνεχάρη τον κλήρο για το ιωβηλαίο, ο αρχηγός του κράτους εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο της ορθοδοξίας στην ιστορία της χώρας:

- Ο ασπασμός του Χριστιανισμού προκαθόρισε τη μοίρα και την πολιτισμική επιλογή της Ρωσίας, έγινε καθοριστικό σημείο καμπής στην εκκλησιαστική και κοσμική ιστορία του κράτους. Τα ηθικά θεμέλια της ορθόδοξης πίστης διαμόρφωσαν τον εθνικό χαρακτήρα και τη νοοτροπία του λαού, αποκάλυψαν τα καλύτερα δημιουργικά του προσόντα, βοήθησαν τη Ρωσία να καταλάβει μια αξιοπρεπή θέση στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Ρωσία κατά τη διάρκεια των αιώνων οικοδομήθηκε και εδραιώθηκε σαν πολυεθνικό και πολυθρησκειακό κράτος, αντλούσε δύναμη και αυτοπεποίθηση σ΄αυτή την ποικιλομορφία. Και σήμερα αυτή η εμπειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή τυχόν διαπολιτισμικών συγκρούσεων.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ιδιαίτερα ότι ελπίζει στην υποστήριξη αυτών των προσπαθειών από μέρους των αυτοκέφαλων ορθόδοξων εκκλησιών. Πολύ περισσότερο που εκατομμύρια άνθρωποι εμπιστεύονται το κύρος και τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών Ρωσιών Κύριλλος δήλωσε σχετικά ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου θα προβούν σε Κοινή Δήλωση για τη φυγή των χριστιανών από τη Συρία:

- Ξέρουμε ότι στην ιστορία συνέβαιναν πολλά και διάφορα πράγματα και πως διώκονταν οι ορθόδοξοι χριστιανοί σε όλες τις χώρες. Και σήμερα ως αποτέλεσμα της τραγωδίας που διαδραματίζεται στη Συρία, υπάρχει η φοβερή προοπτική να χαθεί η χριστιανική παρουσία σ΄αυτή τη χώρα. Αν συμβεί τέτοιο πράγμα, ούτε οι γειτονικές χώρες δεν θα μείνουν στο περιθώριο. Δεν μπορούμε επιτρέψουμε την ερείμωση της Μέσης Ανατολής από την άποψη της παρουσίας του Χριστιανισμού, θα είναι μια πολιτισμική καταστροφή. Οι πηγές μας ξεκινούν από εκεί, από εκεί προέρχεται η πίστη μας.


kremlino1

kremlino3