Blogger Widgets

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Ο κ.Κορνιλάκης Παναγιώτης εκφωνεί τον πανηγυρικό λόγο

Του Ιωάννη Κορνιλάκη

Μία αδελφοποίηση δυο Δήμων και ένας πανηγυρικός που εκφωνήθηκε στην Κύπρο στις 25 Μαρτίου 2014, με προέτρεψαν να γράψω ένα κείμενο για τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Άγιο Σπυρίδωνα Επίσκοπο Τρυμηθούντος τον  Θαυματουργό.
Άς τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή ώστε να αντιληφτούμε την ροή των γεγονότων, τις
"συμπτώσεις", και για τους καλοπροαίρετους σημεία θαυμαστά.
Από το 1998 ο Δήμος Ιδαλίου της Κύπρου ξεκίνησε μια προσπάθεια αδελφοποίησης με έναν συγκεκριμένο Δήμο της Αττικής. Έπειτα από μελέτη επιλέχθηκε ο Δήμος Αχαρνών, με βάση πολιτιστικά και ιστορικά κριτήρια. Από το 1998 και μέχρι το 2010 δεν έγινε κάτι ουσιαστικό μεταξύ των δυο Δήμων. Πέρασαν δηλαδή 12 ολόκληρα χρόνια, και το ουσιαστικό
πραγματοποιήθηκε. Ήταν 1η Οκτωβρίου 2010 όταν αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου απ’ το Δήμο Ιδαλίου και με κεφαλή τον τότε αλλά και νύν Δήμαρχο κ. Λεόντιο Καλλένο κατέφτασε στον Δήμο Αχαρνών. Εκείνη την ημέρα υπεγράφη η πράξη αδελφοποίησης. Αυτή η πράξη υπήρξε ουσιαστικά και η τελευταία πράξη του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών, αφού λίγες ημέρες αργότερα διενεργήθηκαν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ( 7 Νοεμβρίου 2010), και η Δημοτική Αρχή περιήλθε σε μια νέα και ανεξάρτητη Δημοτική παράταξη. Σε αυτή εξελέγη Αντιδήμαρχος κάποιος Κορνιλάκης Παναγιώτης, που βεβαίως ήταν αδελφός μου. 




Χαιρέτησα την εκλογή του αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα έγραφα και κάποιο άρθρο στο οποίο θα ανέφερα το όνομα του, θα έβαζα φωτογραφίες του, και θα προσέθετα και έναν λόγο πανηγυρικό που θα εκφωνούσε στην Κύπρο, στον Δήμο Ιδαλίου, στον Μητροπολιτικό Ναό, στην επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας
 με τον κ.Παναγιώτη Κορνιλάκη Αντιδήμαρχο Δήμου Αχαρνών
Όταν η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο Δήμων ολοκληρωνόταν, εν αγνοία μου φυσικά, εγώ βρισκόμουν σε αναμονή της εκτυπώσεως του έργου Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής. Ένα έργο που περιλαμβάνει 137 επιστολές του Κυβερνήτη ανέκδοτες για περισσότερα από 170 χρόνια. Ένα έργο που πιστεύω ότι τεκμηριώνει την Αγιότητα του Κυβερνήτη. Είναι γεγονός ότι πολλά κοσμητικά επίθετα έχουν δοθεί τα τελευταία 180 χρόνια για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Κυβερνήτης, ο Ιδρυτής, ο Ευρωπαίος, ο Άνθρωπος και τόσα άλλα. Άγιος όμως ποτέ, και δεν πιστεύω ότι θα μπορεί και στο μέλλον να δοθεί ένα επίθετο μεγαλύτερης αξίας.

Πριν προχωρήσουμε όμως στο σήμερα ας ρίξουμε μια ματιά στο χθές. Στο χθές θα γνωρίσουμε μερικά σημεία, πιστεύω σημαντικά, για τους Άγιο Σπυρίδωνα και Άγιο της πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια. Κατ’ αρχήν να πληροφορήσουμε σε όσους δεν γνωρίζουν, αλλά και να υπενθυμίσουμε σε όσους ξέχασαν, ότι ο Άγιος Σπυρίδων έφερε την καταγωγή απ’ το ανατολικότερο σημείο του Ελληνισμού, την Κύπρο. Να επιβεβαιώσουμε ότι και ο Ιωάννης Καποδίστριας κατά το ήμισυ, ( απ’ την πλευρά της μητέρας του ), υπήρξε επίσης Κυπριακής καταγωγής. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Άγιος Σπυρίδων έζησε μεταξύ των ετών 270 μ.Χ. και 12 Δεκεμβρίου 348 μ.Χ. ημέρα που κοιμήθηκε στην Επισκοπή του, Τρυμηθούντα της Κύπρου. Έζησε δηλαδή την Ανατολή της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινουπόλεως. Συμμετείχε στην πρώτη οικουμενική Σύνοδο και γνώρισε προσωπικά τον Μ. Κωνσταντίνο. 

Στα μέσα του 7ου αι. το Άγιο Σκήνωμα του θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη. Θα παραμείνει εκεί για περίπου 800 χρόνια. Θα παραμείνει εκεί το Σκήνωμά του, αλλά από τους ουρανούς θα θρηνεί την άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453. Μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα το Σκήνωμα δεν μετακινήθηκε, έστω και για λόγους προστασίας.

Θα μετακινηθεί λίγο αργότερα, και σε καιρό που οι σχέσεις του Μωάμεθ του πορθητή με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γεώργιο Γεννάδιο Σχολάριο έχουν αποκατασταθεί.
Θα μετακινηθεί Δυτικά. Προορισμός το Δυτικότερο νησί του Ελληνισμού η Νήσος Κέρκυρα. Εκεί θα φτάσει το 1456. Εκεί θα ευλογεί μια γέννηση που θα επισυμβεί ακριβώς 320 χρόνια μετά, το 1776. Ήταν η γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Στην Κωνσταντινούπολη ο Άγιος Σπυρίδων έγινε μάρτυς του θανάτου του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πύλη του Ρωμανού. Στην Κέρκυρα θα καταστεί μάρτυς της γεννήσεως του Πρώτου Μεταβυζαντινού Ηγέτη του Γένους Ιωάννη Καποδίστρια.

Στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ο νέος αυτός θα κάμει τις πρώτες προσευχές του. Το Άγιο Σκήνωμα του Αγίου θα προσκυνήσει άπειρες φορές. Τις πρεσβείες του θα ζητήσει αναρίθμητες φορές. Τον Ιερό Ναό του θα στολίσει με σεπτά δώρα απ’ την Ρωσία ως Υπουργός των Εξωτερικών της. Το όνομα του Αγίου θα αναφέρει σε δεκάδες επιστολές του. Τον Ιερό Ναό του θα επισκέπτεται ανελλιπώς σε μιαν άλλη πόλη, αυτήν του Ναυπλίου, ως Κυβερνήτης του Έθνους. Στα σκαλοπάτια αυτού του Ναού η ψυχή του θα ταξιδέψει στους ουρανούς. Θύμα και αυτός μιας άλλης κερκόπορτας. Της "κερκόπορτας " της διχόνοιας.
Υπάρχουν αρκετά σημεία που επιβεβαιώνουν την σχέση του Άγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου της πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια, που σε λίγες γραμμές είναι αδύνατον να καταγραφούν. 

Ας καταγράψω μιαν υποσημείωση του Φώτη Κόντογλου, σχετικά με τον Άγιο Σπυρίδωνα. ( Προστάτης των φτωχών, Πατέρας των Ορφανών, Δάσκαλος των αμαρτωλών). Τα ίδια επίθετα ακριβώς χαρακτηρίζουν και τον Άγιο της πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του για την προστασία των φτωχών Ελλήνων. Ακάματος εργάτης των ορφανοπαίδων. Το πρώτο ορφανοτροφείο στην Αίγινα δικό του. Πατέρας όλων. Ακόμη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που θα γράψει μόλις 10 ημέρες απ΄την δολοφονία του. ( Ότι και να ειπούμε τώρα, η αλήθεια είναι μια. Τον Πατέρα μας τον εχάσαμεν…). 

Ας καταγράψω σε αυτές τις γραμμές το τελευταίο, το οποίο έχει και σχέση με το Δήμο Ιδαλίου στην Κύπρο. Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος του κ. Λεόντιος Καλλένος προσκάλεσαν την 25η Μαρτίου 2014, εκπροσώπους του αδελφού Δήμου Αχαρνών, προκειμένου να τιμήσουν μαζί την επέτειο της παλιγγενεσίας του Έθνους. Ο κλήρος της εκπροσώπησης έπεσε στον αδελφό μου. Η εκφώνησις του πανηγυρικού και πάλι σε αυτόν. Η συγκίνηση διάχυτη. Το εκκλησίασμα, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος της Εθνοφρουράς, και ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας με μάτια κλαμμένα. 


Όλοι εκεί στο Ιδάλιον. Εκεί που μάλιστα είναι και η Έδρα της αντίστοιχης Μητροπόλεως. Εκείνη την ημέρα πληροφορήθηκα και εγώ το όνομα της Άγίας Μητροπόλεως. ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΥΜΗΘΟΥΝΤΟΣ.