Blogger Widgets

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Mετάνοια, το τάμα του Έθνους


Γράφει ο Βασίλειος Χρ. Κωστούλας

«Οὕτως λέγει Κύριος• ὁ οὐρανός μοι θρόνος, ἡ δὲ γῆ ὑποπόδιον τῶν ποδῶν μου• ποῖον οἶκον οἰκοδομήσετέ μοι; καὶ ποῖος τόπος τῆς καταπαύσεώς μου;» (Ησ. 66,1)
Με το Η' ψήφισμα της Δ' Εθνοσυνελεύσεως, που έγινε στο Άργος από την 11η Ιουλίου μέχρι την 6η Αυγούστου του 1829, αποφασίζεται, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανέγερση Ναού «ἐπ' ὀνόματι τοῦ Σωτῆρος τιμώμενος» και υπογράφεται το σχετικό ψήφισμα (άρθρον Α') από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Οι ζώντες ήρωες της οκταετούς επαναστάσεως και των αιματηρών αγώνων, αποφασίζουν να τιμήσουν τον Ύψιστο για την καθοριστικότατη συμβολή του στον υπέρ πάντων αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και ανεξαρτησία τους

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: Ο θάνατος των αμαρτωλών και ο θάνατος των δικαίων.


"Πριν γίνει ο προφήτης Δαβίδ βασιλιάς του Ισραήλ υπηρετούσε τον βασιλιά Σαούλ. Ο Σαούλ, επειδή γνώριζε ότι ο Δαβίδ θα πάρει το θρόνο, τον καταδίωκε, προσπαθώντας να τον θανατώσει. Μια φορά όταν η ζωή του κινδύνευε, ο προφήτης Δαβίδ είπε σ' αυτούς που ήταν τότε μαζί του· «Ένα βήμα με χωρίζει από τον θάνατο» (Α' Βασ. 20, 3).
Θυμήθηκα τώρα αυτά τα λόγια γιατί πριν μία εβδομάδα έπρεπε να τα πω και εγώ. Ένα μόνο βήμα με χώριζε από το θάνατο. Για ένα διάστημα ήμουν σχεδόν πεθαμένος, σχεδόν καθόλου δεν είχα σφυγμό και η καρδιά μου παρά λίγο να σταματήσει να χτυπά. Αλλά ο Κύριος με σπλαχνίστηκε. Και τώρα ακόμα είμαι αδύναμος και μόνο καθισμένος μπορώ να μιλάω με σας.

Θέλω να σας πω κάτι πολύ σημαντικό, θέλω να σας πω για την μνήμη του θανάτου, διότι ο θάνατος βρίσκεται πολύ κοντά στον καθένα μας, όπως ήταν τόσο κοντά σε μένα το προηγούμενο Σάββατο. Ο καθένας από μας μπορεί να πεθάνει ξαφνικά, τότε που δεν περιμένει. Γνωρίζετε ότι η ζωή πολλών ανθρώπων τελειώνει ξαφνικά και απρόοπτα.
Να θυμάστε πάντα, χαράξτε στην καρδιά σας τον λόγο αυτό του Χριστού· «Έστωσαν υμών αι οσφύες περιζωσμέναι και οι λύχνοι καιόμενοι» (Λκ. 12, 35). Να θυμάστε πάντα τον λόγο αυτό και ποτέ να μην τον λησμονήσετε. Όταν οι άνθρωποι ετοιμάζονται να περπατήσουν ένα μακρύ δρόμο ή να κάνουν μία δύσκολη εργασία δένουν στη μέση τους το ζωνάρι. Και όταν περπατάνε μέσα στο σκοτάδι της νύχτας έχουν μαζί τους λυχνάρια και είναι σημαντικό γι' αυτούς τα λυχνάρια αυτά να είναι πάντα αναμμένα.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πεντηκοστή στο Άγιον Όρος




Μικρό βίντεο με φωτογραφίες από την Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους και την εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος την 23η και 24η Ιουνίου 2013

Μετά τις κωδωνοκρουσίες στο κωδωνοστάσιο του ναού της Αγίας Τριάδος ακούγεται το απολυτίκιο του εσπερινού της Πεντηκοστής

Εὐλογητὸς εἶ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, 
ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, 
καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, 
καὶ δι' αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, 
Φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ


Του Ηλία Γ. Σχορετσανίτη
                Ηχεί παράδοξα ότι στην Ελλάδα του 2013, στην εποχή της αφθονίας και της υλικής ευμάρειας, οι έλληνες έχουν χάσει το χαμόγελό τους. Έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Χειρότερα ακόμη, έχουν μετατραπεί σε ζόμπι που δέχονται με ανάθεμα τις επιταγές τις νέας τάξης. Και όμως, δυστυχώς, τις δέχονται. Δεν είμαστε έτσι αδέλφια. Μέσα μας γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι λάθος, γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει χωρίς να ξέρουμε τι και πως. Είμαστε αίολοι. Φτερό στον άνεμο. Καναπεδάτοι χωρίς αιτία. Ποια είναι η αλήθεια που θα μας βάλει στο δρόμο για την Ιθάκη μας;
                Σύμφωνα με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο «Έλληνες σοφίαν ζητούσιν» (Κορ. Α’ 1:22). Όπως μας αναφέρει και ο Άγιος Νεκτάριος «γιατί ο Έλληνας είναι πραγματικά γεννημένος για να φιλοσοφεί, επειδή είναι γεννημένος για να διδάσκει την ανθρωπότητα». Εξάλλου, καθώς σοφός είναι μόνον ο Θεός, οι φίλοι της σοφίας είναι και φίλοι του Θεού. Φιλόθεος ίσον φιλόσοφος. Οι έλληνες, ιδιαίτερα σήμερα, είναι αδήριτη ανάγκη να φιλοσοφούν, καθώς έτσι προσεγγίζουν την αλήθεια. Και σε μια εποχή πλήρους σύγχυσης η αλήθεια είναι κορυφαία προτεραιότητα. Θα κάνω χρήση λοιπόν τούτου του βήματος για να φιλοσοφήσω και εγώ από καρδιάς, και με πόνο για την πατρίδα μου να εκθέσω τη δική μου αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνομαι.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Γέρων Πορφύριος: "Είναι να παίρνουμε τις σπηλιές και τα βουνά και να κλαίμε να σώσει ο Θεός τον κόσμο"


Ιερομονάχου Γεωργίου του Καυσοκαλυβίτου
Απόσπασμα από το βιβλίο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ (Εκδ.2004)

«O πατήρ Πορφύριος δεν σταμάτησε να ζει. Μάλιστα τώρα είναι πιο κοντά μας. Όμως ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μαζί του είναι η απλότητα και η προσευχή. Γιατί λίγο πριν την κόιμησή του όταν επληροφορήθηκε την κοίμηση του γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη της Ι.Μ Οσίου Δαυίδ έκανε το σταυρό του και είπε: «Μεγάλος άγιος, και είναι μεγάλος γιατί ήταν απλός. Τώρα είναι πνεύμα , τώρα είναι παντού, τώρα είναι δικός μας». Θαυμαστό δε είναι ότι οι δύο γέροντες κοιμήθηκαν με 12 ημέρες διαφορά. Στα Εισόδια της Θεοτόκου ο πατήρ Ιάκωβος και ο γέροντας Πορφύριος 12 μέρες μετά που με το παλαιό ημερολόγιο που τηρείται στο Άγιον Όρος, ήτο εορτή των Εισοδίων. Όλοι απορούσαν με αυτό το σημάδι του Θεού, τι να συμβόλιζε. Όμως αν θέλουν απάντηση την είχε δώσει ο ίδιος ο πατήρ Πορφύριος με τα επόμενα που γράφουμε παρακάτω αναφερόμενος στον Προφήτη Ησαΐα (….Αφελώ τους προφήτας…..). Κάποτε μου είχε πει εμπιστευτικά, «Θόδωρε δεν ακούν πλέον οι άνθρωποι! Είναι να παίρνουμε τις σπηλιές και τα βουνά και να κλαίμε να σώσει ο Θεός τον κόσμο». Ο πατήρ Παΐσιος λίγο πριν φύγει από τη ζωή είπε: «Φεύγω από τη ζωή γιατί δεν με ακούει κανένας». Το ίδιο είχε πει λίγο πριν φύγει από τη ζωή και ο πατήρ Πορφύριος.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Αναζητώντας το πρότυπο που θα δώσει όραμα στην Ελλάδα (Βίντεο)

Απόσπασμα της συνέντευξης του † Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β' στην ΝΕΤ και στον Γιάννη Πολίτη και την Πηνελόπη Γαβρά σχετικά με το πρότυπο που ψάχνουν όλοι οι Έλληνες για να τους δώσει όραμα και ελπίδα για το μέλλον του τόπου. Αξιοσημείωτες οι απαντήσεις του Μακαριωτάτου σε αυτό το θέμα..

Η Αλεξανδρούπολη και η τοπική Εκκλησία τίμησαν τον Ι. Καποδίστρια

H Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, τίμησαν τον πρώτο Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, στα πλαίσια των «Ελευθερίων 2013».




Παρουσία του σεβ. Μητροπολίτου κ.Άνθιμου, του Δημάρχου κ. Λαμπάκη και πλήθους κόσμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρoύπολης πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του συγγραφέα και δ/ντα συμβούλου της «Ελαίας» ΑΜΚΕ κ.Ιωάννη Κορνιλάκη με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας -- ο Άγιος της πολιτικής».

Ιωάννης Καποδίστριας και το θαύμα της Ελβετίας(αποσπάσματα ομιλιών)




Αποσπάσματα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Μετέωρα την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, από τον πολιτιστικό σύλλογο Τρικάλων "Άγιος Νέστωρ", με θέμα "Ιωάννης Καποδίστριας και το θαύμα της Ελβετίας, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα κ Ιωάννη Κορνιλάκη. Επίσης ομιλία πραγματοποίησε και ο δρ. Ιστορίας - Μέλος ΕΔΙΠ Ιονίου Πανεπιστημίου κ.Δημήτριος Γ. Μεταλληνός.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτωρ και Ιωάννης Καποδίστριας (Ομιλία)

Εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα της Πανελλαδική Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών "Θερμαΐδες" με θέμα «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτωρ και Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος μεταβυζαντινός ηγέτης», και με ομιλητή τον συγγραφέα και δ/ντα σύμβουλο της «Ελαίας» ΑΜΚΕ κ.Ιωάννη Κορνιλάκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 στην αίθουσα «Αλέξανδρος» του MΑΚΕΔΟΝΙΑ Palace στην Θεσσαλονίκη

Επίκαιρο όσο ποτέ...

Τραγούδι * εμπνευσμένο από τον μαρτυρικό Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και την εκούσια θυσία του για να εξασφαλιστεί το μέλλον της ανεξάρτητης Ελλάδος. Το πρότυπο του, τη δεδομένη στιγμή που η Ελλάδα ταλανίζεται από την κρίση μοιάζει αναγκαίο όσο ποτέ...
"Η ρωμιοσύνη ορφάνεψε, σαν χάθηκες εσύ
μα πρέπει το ρωμέικο, ξανά ν' αναστηθεί"

Μουσική & Ενορχήστρωση: Γιώργος Βούκανος
Στίχοι: Ιωάννης Κορνιλάκης
Τραγούδι: Νίκος Γεωργιάδης

*Από το CD "Οραματισμοί - Ιωάννης Καποδίστριας"
που συνοδεύει το βιβλίο του Ιωάννη Κορνιλάκη
"Ο Άγιος της Πολιτικής" 'Α Έκδοση.

Δι᾿ εὐχῶν τῶν ἁγίων Πατέρων ἡμῶν

Γράφει ο Κωστούλας Βασίλειος


Την εβδόμη από του Πάσχα Κυριακή η Εκκλησία μας  εορτάζει και τιμά την μνήμη των 318 Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, την οποία συνεκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος το 325 μ.Χ  μόλις 13 χρόνια μετά το θαυμαστό όραμα που αντίκρυσε στον ουρανό με τον Σταυρό και το «Εν τούτω νίκα», το  μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου του 312μ.Χ.
  Ο Μέγας Κωνσταντίνος 1700 ακριβώς χρόνια πριν, έχει επιλεγεί, «ουρανόθεν την κλήσην εδέξατο»,  από τον Θεό να  οδηγήσει την ανθρωπότητα του παλαιού κόσμου στον Χριστιανισμό, δηλαδή  σε μια μετάβαση από το φθαρμένο σύστημα που κατέρρεε ραγδαία προς την Εν Χριστώ πολιτεία, όπου οι Ευαγγελικές αρχές γίνονται οι βάσεις για τη νομοθέτηση και θέσπιση κανόνων σύμφωνα με τις Αποστολικές διδαχές.
Ακόμα και αν ο Μέγας Κωνσταντίνος για πολλούς  διέπραξε ανομήματα, τούτο δεν οφείλεται σε εν συνείδηση αγριότητα και βαρβαρισμό  αλλά στο ότι γεννήθηκε αυτός όπως και πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας σε μια εποχή πολέμων , ολέθρου, ωμής πάλης του καλού με το κακό. Εν τούτοις όμως επιλέχθηκε από το Θεό να εκπληρώσει μια αποστολή και «εκράτηνε την πίστην της Νίκαιας» όπως μας λένε οι Πατέρες. Είχε την θεία φώτιση να συγκαλέσει τη Σύνοδο και να αυτοκαταργηθεί από Αυτοκράτορας των Ρωμαίων και να προσέλθει ως απλός πιστός με τη φράση του «υπό του Θεού καθιστάμενος επίσκοπος των εκτός αν είην».

Οι ελβετικές επιδράσεις στην εκπαιδευτική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια και η προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα.


Δημητρίου Γ. Μεταλληνού
Δρ. Ιστορίας – μέλους Ε.ΔΙ.Π. Ιονίου Παν/μίου


  Ο Ιωάννης Καποδίστριας[1] υπήρξε στον πολιτικό του βίο προνοητικός και για το λόγο αυτό εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία που του δινόταν, προκειμένου να βοηθήσει την αγαπημένη του πατρίδα. Έτσι λοιπόν, όταν ο Τσάρος τον έστειλε, εκτιμώντας τις εξαιρετικές του διπλωματικές ικανότητες, για να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της Ελβετίας, προσπάθησε, στα διαλείμματα των πολιτικών του αγώνων, να γνωρίσει το εκπαιδευτικό σύστημα που εφάρμοζαν οι μεγάλοι Ελβετοὶ παιδαγωγοί, καθὼς και τον τρόπο  με τον οποίο λειτουργούσαν τα εκπαιδευτικὰ ιδρύματα της χώρας τους. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε πολλές φορές τα περίφημα εκπαιδευτήρια του διάσημου παιδαγωγού Fellenberg,[2] ενώ ερχόταν συχνά προσωπικά σε επαφή με τον ίδιο τον δάσκαλό του, τον μεγάλο παιδαγωγό Pestalozzi.[3] Εμπνεόταν ιδιαίτερα από την ιδέα της «λαϊκής διαπαιδαγώγησης» του τελευταίου, ο οποίος «στάθηκε αποφασιστικός παράγοντας όχι μόνο στην προτε-ραιότητα που έδωσε στη λαϊκή παιδεία με δωρεάν εκπαίδευση, αλλά και στην αντιμετώπιση των αντίξοων δυσχερειών, που επικρατούσαν την εποχή αυτή στην εκπαίδευση και την κοινωνία».[4]
Ο Ελβετός παιδαγωγός Johann Heinrich Pestalozzi θεωρείται το πρόσωπο που έκανε πράξη στο μεγαλύτερο βαθμό την παιδαγωγική σκέψη του Rousseau. «Παθιασμένος κατά τη νεότητά του με την ανάγνωση του Αιμίλιου, δεν αφήνει από τα μάτια του αυτό το βιβλίο του ονείρου, μέχρι να δει σ’ αυτό, κατά το τέλος της ζωής του, το κέντρο της κίνησης του αρχαίου και του νέου κόσμου όσον αφορά στην εκπαίδευση».[5]
 

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Kάρυστος 1821: Όταν τα παιδιά διδάσκουν ιστορία...


Με τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Οθωμανούς, οι μαθητές της Στ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, δημιούργησαν μια ιστορική ταινία με θέμα την επανάσταση του 1821 στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας.

Μπρος στο "θόρυβο" που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό με αφορμή τα γεγονότα της δημόσιας τηλεόρασης, οι μικροί μαθητές της ΣΤ' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου, δείχνουν σε όλους τους μεγάλους, ότι υπάρχει ελπίδα σε αυτό τον τόπο αρκεί να θελήσουμε να διδαχθούμε από την πραγματική ιστορία και όχι την παραμορφωμένη των "συνωστισμών" της Σμύρνης. Οι μικροί μαθητές λοιπόν, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους μας διδάσκουν και μας εκπλήσσουν ευχάριστα σε μια δίωρη ταινία που αξίζει να παρακολουθήσουμε.

Ευχαριστούμε τους μικρούς μαθητές, που τόσο αγαπούσε και ο Ιωάννης Καποδίστριας, να αποστείλλουν στο ιστολόγιό μας την αξιόλογη προσπάθειά τους.

http://2dimkaryst.blogspot.gr

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΑΤ από όλη την Τουρκία στην Πόλη



Δύο εβδομάδες τώρα κλονίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν. Περίπου 1000 άνδρες των ειδικών δυνάμεών της αστυνομίας έφθασαν με ειδικές πτήσεις στο αεροδρόμιο “Ataturk” της Κωνσταντινούπολης από επαρχιακές περιοχές της Τουρκίας λίγο πριν ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείο άλλοι 350 άνδρες της αστυνομίας που υπηρετούσαν στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις. 



Αφιέρωμα στα 1700 χρόνια ρωμιοσύνης

Μικρό οπτικοακουστικό χρονικό έργο-αφιέρωμα στη Ρωμιοσύνη, από το μαρτύριο των Αγίων Νέστωρα και Δημητρίου το 306μ.Χ στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη θυσία του τελευταίου βυζαντινού Αυτοκράτορα του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου. 

Ο τίτλος είναι αφιερωμένος στον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και στον πρώτο μεταβυζαντινό ηγέτη του Ελληνικού Έθνους, Ιωάννη Καποδίστρια.
Στο χρονικό έργο μέσα σε 11:30 περίπου λεπτά γίνεται μια ιστορική αναδρομή περίπου 1700 χρόνων των κυριότερων γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην αυτοκρατορία και στα σημαντικότερα πρόσωπα που ο ρόλος τους υπήρξε καθοριστικός.

Η Τουρκία φλέγεται - Συγκρούσεις σώμα με σώμα αστυνομικών -διαδηλωτών


Ο Ερντογάν σκληραίνει επικίνδυνα τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές κατορθώνοντας προς το παρόν να βγάλει κι άλλο κόσμο στο δρόμο.
Η επέμβαση της αστυνομίας δεν σταμάτησε στο πάρκο Γκεζί ,με χημικά δακρυγόνα και τόνους νερού. Οι μάχες σώμα με σώμα επεκτάθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλουν μέσα στο ξενοδοχείο Ντιβάν που οι διαδηλωτές έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Οι φωτογραφίες δείχνουν την βια των αστυνομικών δυνάμεων.


ΗΠΑ για Συρία: Ελαστική, Κόκκινη Γραμμή


Γράφει ο Αντγος (ε.α.) Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, ήταν σαφής και αναφερόταν στο φλέγον θέμα της Συρίας. 100-150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την χρήση των χημικών. Η Ουάσινγκτον, ανέφερε η ανακοίνωση, διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία, από πολλαπλές πηγές ενημέρωσης για τη χρήση -μεταξύ άλλων- και του φονικού αερίου Σαρίν. Εξάλλου τόσο η Γαλλία, όσο και η Αγγλία είχαν αναφέρει ότι διαθέτουν στοιχεία για χρήση χημικών από τον Άσαντ. Μάλιστα ο Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η χρήση χημικών όπλων θα αποτελούσε την "Kόκκινη Γραμμή" και θα μπορούσε να προκαλέσει αμερικανική επέμβαση, στην Συρία. 

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Η ΕΠΙΤΟΜΗ

του Ηλία Σχορετσανίτη, Οικονομολόγου


Πολλές οι φωνές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχολιάζοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση δύο χιλιάδων υπαλλήλων. Ως συνήθως, οι  περισσότεροι πιάνουν τα άκρα είτε εκφράζοντας συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των πρώην εργαζομένων, είτε ρίχνοντάς στους στο πυρ το εξώτερο θυμωμένοι από το όργιο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που γίνεται εδώ και χρόνια. Κανένας δεν έχει άδικο.

Το πρόβλημα δεν είναι η ανεργία των εργαζομένων της ΕΡΤ για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Άνεργοι αυτή τη στιγμή είναι 1.320.189 Έλληνες! Μόνο από τον Ιανουάριο στο Φεβρουάριο του 2013 προστέθηκαν 11.662 νέοι άνεργοι. Ούτε το πρόβλημα είναι τα 5 ευρώ το μήνα για την ΕΡΤ, ούτε αν θα μείνει κλειστή για 1-2-3 μήνες ή για πάντα.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Άγιος Δημήτριος. Το πρότυπο της Χριστιανικής ηθικής.

Γράφει ο Στέφανος Πολυγένης
Πρόεδρος Συλλόγου Τρικάλων «Άγιος Νέστωρ»

Τ
ο 284μ.Χ γεννιέται στην ευλογημένη πόλη της Θεσσαλονίκης από ευσεβείς γονείς, ίσως ένα από τα τελειότερα πρότυπα χριστιανικής ηθικής, «πατέρας θαυμαστῷ τῷ γένει, πολύ δὲ τῇ ψυχῇ θαυμαστότερος», ο Άγιος Δημήτριος, ένας νεαρός που έμελλε δια της Θείας Πρόνοιας και της άμεμπτης βιωτής του, να καταστεί από τον Θεό, όχι μόνο ο προστάτης της πόλεως της Θεσσαλονίκης και απανταχού των Χριστιανών, αλλά και «ὅπλον καὶ ἀμυντήριον ἐνυπόστατον» εναντίον κάθε εχθρικής επιβουλής, όχι μόνο φυσικής αλλά και ηθικής. Ηθικής, γιατί ο Θεός κατέστησε τον Άγιο Δημήτριο Μυροβλήτη εξαιτίας της αγνότητός του και υπερασπιστή των εργαζομένων τα ηθικά και αγνά έργα.
Σημειώνω ειδικά το «ηθικής», ορμώμενος από την επικείμενη παρέλαση των ομοφυλόφιλων που αποφάσισαν κάποιοι να πραγματοποιήσουν την 14η και 15η Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την εορτή-ανάμνηση της Πεντηκοστής των Αποστόλων και της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος. Η δεύτερη σε σημασία πόλη της ρωμιοσύνης μετά την Κωνσταντινούπολη και συμβασιλεύουσα, που η αρχή της σφραγίστηκε με το μαρτύριο των Αγίων Δημητρίου και Νέστωρα, αλώνεται ξανά, αυτή τη φορά όχι από το σπαθί των Οθωμανών όπως πριν από περίπου 600 χρόνια, αλλά από την ηθική κατάρρευση της άμυνας της πόλης, κάτι που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Άγιος Δημήτριος τους τελευταίους μήνες με το σφράγισμα της λάρνακάς του.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Οι γέροντες του 20ου αιώνα τα είχαν προβλέψει κι έδωσαν ελπίδα



Οι Άγιοι γέροντες του 20ου αιώνα γ.Πορφύριος και γ.Παΐσιος είχαν προβλέψει με τη Θεία Χάρη όσα γεγονότα βλέπουμε να εξελίσσονται στην Ελλάδα μας και στην γειτονιά μας. Ωστόσο κοινός παρονομαστής και των δύο γερόντων ήταν η ελπίδα στη θεϊκή παρηγοριά, ότι όλα θα ξεπερασθούν, αφού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, και μέσα από το κακό που επικρατεί θα προκύψει μεγάλο καλό.
Έλεγε ο Γέρων Παΐσιος: "Ὅταν ὅμως δεῖτε συμφορὲς στὴν Ἑλλάδα, τὸ κράτος νὰ βγάζη παλαβοὺς νόμους καὶ νὰ ὑπάρχη γενικὴ ἀστάθεια, μὴ φοβηθῆτε, θὰ βοηθήση ὁ Θεός" και συμπλήρωνε "Μετά την μπόρα την δαιμονική θά'ρθει η λιακάδα η θεϊκή"

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Γέρων Πορφύριος: “Ἡ ἐποχή μας εἶναι σὰν τὴν ἐποχὴ τοῦ Χριστοῦ. Καὶ τότε ὁ κόσμος εἶχε φθάσει σὲ μιὰ ἄθλια κατάσταση. Ὁ Θεὸς ὅμως, μᾶς λυπήθηκε. Καὶ τώρα δὲν πρέπει ν’ ἀπελπιζόμαστε. Βλέπω μέσα ἀπὸ τὴ συμφορὰ νὰ ἐμφανίζεται κάποιος πολὺ σπουδαῖος ἄνθρωπος τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος θὰ συνεγείρει καὶ θὰ ἑνώσει τὸν κόσμο πρὸς τὸ καλό”

Ο Γέρων Πορφύριος για

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ο ΑΠΑΓΟΡΕΥMENΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ



Γράφει ο Κωστούλας  Χρ. Βασίλειος

Το παρόν μικρό ιστολόγιο (ioannis-kapodistrias.blogspot.gr) συμπληρώνει φέτος 3 χρόνια παρουσίας στο χώρο του διαδικτύου, αν μη τι άλλο κερδίζοντας ένα μικρό κομμάτι Ελλήνων,  που επιθυμούν να γνωρίσουν εκείνο το «απαγορευμένο» πρότυπο όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Και λέω απαγορευμένο, γιατί σίγουρα υπάρχει σοβαρός λόγος, ώστε  να μην ακούγεται τίποτα για αυτόν τον σπουδαίο ‘Ελληνα πολιτικό και διπλωμάτη, για περισσότερο από 180 χρόνια, αλλά η γνώση μας να περιορίζεται σε μία σελίδα της ιστορίας του σχολείου.
Ακόμη όμως και αν κάποιος προσπάθησε να προσεγγίσει αυτό το ιδανικό πρότυπο ηγέτη και να το  προβάλλει, αυτό έγινε σίγουρα, αν όχι με ιδιοτελή κριτήρια, τουλάχιστον με λανθασμένους τρόπους. Υπήρξαν βέβαια ελαχιστότατες εξαιρέσεις ανθρώπων που έδωσαν αγώνα ζωής για να βγάλουν μέσα από το σκοτάδι που επέβαλαν κάποιοι, το λαμπερό αυτό πρότυπο του Καποδίστρια, όπως η Ελένη Κούκκου και τελευταίως ο Ιωάννης Κορνιλάκης και η «Ελαία». Το βασικό και στην προσπάθεια της Ελένης Κούκκου αλλά και στην προσπάθεια της μικρής «Ελαίας», είναι ότι η προβολή του Ιωάννη Καποδίστρια έγινε και γίνεται με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο. Την ίδια τη φωνή του Κυβερνήτη, αφού η «Ελαία» έχει εκδόσει ήδη 137 ανέκδοτες επιστολές του και σε λίγο θα έχουν εκδοθεί και οι υπόλοιπες 800 περίπου.

Οι επιστολές του Καποδίστρια απευθύνονται σε κάθε Έλληνα. Σε ιεράρχες, σε εφοπλιστές, στον απλό λαό, σε προκρίτους και κοτζαμπάσηδες, σε ξένους διπλωμάτες, σε επαναστάτες, σε βασιλείς, σε πολιτικούς, σε πλουσίους και φτωχούς, σε ισχυρούς και αδύναμους. Οι πανομοιότυπες παθογένειες του γένους μας, που κόντεψαν κάποτε να υποσκάψουν ολόκληρη την επανάσταση, ελέγχονται ξανά στο σήμερα μέσα από τα λόγια του Κυβερνήτη που επιτέλους έρχονται στο φως. 

Βέβαια ο έλεγχος που ασκεί ο Καποδίστριας μέσα από τα εκπληκτικά και αποστολικά κείμενά του (όπως τα χαρακτήριζε και η κ.Κούκκου), δεν είναι μόνο προς τους κατέχοντες τις τρεις  εξουσίες του κράτους αλλά και προς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, την τέταρτη εξουσία, που πλέον έχει την ισχύ να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και να διαμορφώνει συνειδήσεις. Ελέγχεται επίσης ο λαός για τις επιλογές του, οι άρχοντες για τις αποφάσεις, οι ιεράρχες για τον αν πράττουν τον ευαγγελικό λόγο. Τόσο απλά. Αλλά και τόσο απαγορευμένα. Απαγορευμένα γιατί ο Καποδίστριας μας ξεβολεύει από τη θέση μας.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Άσπρο πάτο θα πιούμε… καλό δεν θα δούμε…(*)

(**)Έξι παλικάρια προχωρούν αγκαλιασμένα μετά από ένα ξέφρενο γλέντι και ακόμα πιο ξέφρενο μεθύσι.
« - Ρε μαλάκα, δεν βλέπω μπροστά μου απ΄τη ζαλάδα. »
« - Και τι περίμενες ρε μαλάκα, με τόσο που ήπιες; »

« - Δε ν’ αφήνετε τις μαλακίες, εσείς οι δυο, να πούμε κανένα τραγούδι; »

Και ο τέταρτος…
« - Και εσένα τι σε κόφτει ρε μαλάκα και ανακατεύεσαι; »

Και ο πέμπτος…
« - Καλώς το μαλάκα που κάνει και υποδείξεις… »

Και ο έκτος…
 « - Τελικά ρε μαλάκες θα τσακωθούμε για μια μαλακία; »

Και εγώ…
« - Καλά δεν ντρέπεστε; Σας παρακολουθώ τόση ώρα και έχετε χρησιμοποιήσει επτά φορές αυτή τη γελοία λέξη, μαλακία »

Και ο μικρότερος…
« - Και συ γιατί την επαναλαμβάνεις για όγδοη; »

ΥΣ: Τελικά σ’αυτή τη χώρα ένα πράγμα της λείπει μόνο…Μια μαλακισμένη ανάπτυξη…

*Τίτλος θεατρικού έργου του Ρώσου συγγραφέα Κισνέφσκι
** Η επιφυλλίδα αποτελεί ελληνική έκδοση της επιφυλλίδος του Φ.Ντοστογιέφσκι απ΄το ημερολόγιο του συγγραφέα (1876)

Ιωάννης Κορνιλάκης

Συγγραφέας του πονήματος, Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

H λιτανεία του Αγίου Νικολάου (φωτο-βιντεο)




Στις 3 Ιουνίου 2013 ξεκίνησε η φετινή λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου Velikoretsky, από την πόλη της Kirov στο χωριό
Velikoretskoye, στις όχθες του μεγάλου ποταμού, όπου πρίν από 600 χρόνια έχει ανακαλυφθεί θαυματουργή εικόνα.

Η λιτανεία  ξεκινά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σεραφείμ στο Κίροφ, περνάει μέσα από το χωριό Makar, το χωριό Bobino, και καταλήγει στο χωριό Velikoretskoye.  Οι προσκυνητές,που συμμετέχουν στην λιτανεία, πρέπει να περάσουν μέσα από τα χωράφια, δάση και βάλτους διανύοντας απόσταση πάνω από  150 km (χιλιόμετρα). Οι πληροφορίες λένε ότι στην φετινή λιτανεία συμμετέχουν πάνω από 30000 άνθρωποι.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η επιστήμη της συγχώρεσης από τον Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη


Μορφωμένος άνθρωπος ο κ. Σταύρος. Με πτυχίο πανεπιστημίου και ξένες γλώσσες και πείρα ζωής. Δυσκολευόταν, όμως, στα πνευματικά. Δεν μπορούσε να καταλάβει και τα πιο απλά πράγματα. Όλα τα εξέταζε και τα πλησίαζε ορθολογιστικά. Είχε αναπτύξει το νου και όχι την καρδιά. Δεν ήταν πρόθυμος να συγχωρήσει εύκολα τους άλλους. Ειδικά αυτούς που έβλεπε κατώτερους και εμπαθείς. Καθόταν τώρα απέναντι από τον Γέροντα Ιάκωβο, έναν ασκητικό ιερομόναχο, με ροζιασμένα χέρια και ένοιωθε σαν μαθητούδι μπροστά στον δάσκαλο. Ερωτήσεις πολλές. Αντιρρήσεις περισσότερες. Αλλά και οι απαντήσεις σοφές και αποκαλυπτικές.

Ρώτησε τον Γέροντα για το σοβαρό (το σοβαρότερο;) θέμα της συγχωρήσεως των άλλων ανθρώπων, που δυσκολευόταν να το κατανοήσει:

— Αφού βλέπω καθαρά και ολοφάνερα τον άλλον να αμαρτάνει, πως να τον συγχωρήσω; Δεν έχω δίκιο;

— Όλους μας βλέπει ο Θεός αδιάκοπα και ξέρει καθαρά και ολοφάνερα ότι αμαρτάνουμε. Γιατί μας συγχωρεί και μας ανέχεται και μας περιμένει να μετανοήσουμε και να ζητήσουμε άφεση αμαρτιών;

— Πάλι δεν σας καταλαβαίνω, πάτερ μου. Τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε στην αμαρτία μπράβο; Να την επαινέσουμε σιωπώντας;

— Ποτέ δεν πρέπει να επαινούμε την αμαρτία, είπε ο π. Ιάκωβος. Συγχωρούμε τον αμαρτωλό και όχι την αμαρτία. Εάν δεν κάνουμε αυτήν την διάκριση, αυτό το διαχωρισμό μεταξύ αμαρτίας και αμαρτωλού, θα βρισκόμαστε πάντοτε σε λάθος δρόμο.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Γέρων Ιωακείμ "γενηθήτω το θέλημά σου" (Ομιλία Νο36)




Ομιλία του Δικαίου της Ιεράς Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους, γέροντος Ιωακείμ του αγιορείτου. Η συγκεκριμένη ομιλία είναι από σειρά ομιλιών του γέροντα, για να κατανοήσουμε στίχο-στίχο την προσευχή που παρέδωσε ο Ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός στους Αποστόλους (Κατά Ματθ. κεφ. 6.9-13).



Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Άγιος Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης: ”Επιστράτευση προσευχής”

“….ταν μως δετε συμφορς στν λλάδα, τ κράτος ν βγάζη παλαβος
 νόμους κα
 ν πάρχη γενικ στάθεια, μ φοβηθτε
, θ
 βοηθήση  Θεός.”
έροντα, τώρα πο πέρασε π δ κίνδυνος, θ συνεχίσουμε ν προσευχώμαστε γι’ ατ τ θέμα;
- Μήπως πάρχει τόπος χωρς πόλεμο; Τί θ πδ” κακε”; Κα κε πο τώρα χουν πόλεμο δελφοί μας εναι. π τν δμ κα τν Εα δν εμαστε λοι ο νθρωποι; Μοιράστηκε μως οκογένειά μας, λλοι εναι δ, λλοι κε. Μ τος ρθοδόξους εμαστε δελφο κα κατ σάρκα κα κατ πνεμα, ν μ τος λλους εμαστε δελφο μόνον κατ σάρκα. πομένως, γι ναν  λόγο παραπν, πρέπει ν προσευχόμαστε μ περισσότερο πόνο γι’ ατούς, γιατί ατο εναι πι ταλαίπωροι.
-Γέροντα, α
τ τ διάστημα πο τ πράγματα εναι δύσκολα γι τν λλάδα, κάνω πολ κομποσχοίνι, λλ σκέφτομαι κα τι σωτηρία τς λλάδας δν κρέμεται π τ κομποσχοίνι μου.
ν εναι τι σωτηρία τς λλάδας κρεμάστηκε π τ κομποσχοίνι σου, λλ τ ν σκέφτεσαι συνέχεια τν δυσκολία πο περνάει λλάδα σημαίνει τι πονς τν πατρίδα κα ζητς τν πέμβαση το Θεο, ποος εναι μόνος πο…. μπορε ν βοηθήσει.
Ν
προσεύχεσθε ν ναδείξη Θες πνευματικος νθρώπους, Μακκαβαίους, γιατί πάρχει μεγάλη νάγκη. ρθε καιρς ν πολεμήση τ καλ μ τ κακό, γιατί τν παρανομία τν χουν κάνει νόμο κα τν μαρτία μόδα.