Blogger Widgets

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Δημήτριος Κιτσίκης: "Ο Σαμαράς είναι αξιολύπητος και ο Βενιζέλος είναι νέος Αμίν Νταντά

Ο Διεθνολόγος Καθηγητής
κ.Δημήτριος Κιτσίκης
Μία σπάνια και άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV και στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη, ο Διεθνολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οττάβα, κος Δημήτρης Κιτσίκης. Ως ιστορικός και άριστος γνώστης της διπλωματικής και γεωπολιτικής σκακιέρας, ο κ.Κιτσίκης ξεδίπλωσε με βάση τις γνώσεις του, τις μελέτες του και την εμπειρία του, το παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται με επίκεντρο την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναλύοντας τον ρόλο και τις επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων, της Αμερικής, Ρωσίας, Ευρώπης και Κίνας, τον σημαντικό ρόλο Ελλάδας, Τουρκίας και Ισραήλ καθώς και τη σημασία παρουσίας ενός φιλόσοφου ηγέτου, που θα λειτουργεί Ελληνοκεντρικά και όχι εθνικιστικά, με πυλώνες την αρχαιοελληνική παιδεία, την φιλοσοφία και την Ορθοδοξία.


ΤΟ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ο κ.Κιτσίκης αναφερόμενος στους Έλληνες
 Κυβερνώντες χαρακτήρισε αξιολύπητο
τον κ.Σαμαρά και παρομοίασε τον
φιλόδοξο κ.Βενιζέλο με τον δικτάτορα
 της Ουγκάντα, τον Ιντί Αμίν Νταντά Ουμέ.
Ο κ.Κιτσίκης τόνισε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από έναν ήρωα για να ακολουθήσει ο κόσμος και ανέφερε το παράδειγμα του Προέδρου της Ρωσίας που ανέστησε μια ξεγραμμένη απ’ όλους αχανή χώρα. Επίσης αναλύοντας τους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ήρθε η στιγμή του Καποδιστριακού κόμματος στην Ελλάδα» σαφέστατα μη εννοώντας κάποιο συγκεκριμένο ελληνικό πολιτικό κόμμα, ενώ παράλληλα κατακεραύνωσε τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα εξουσίας και αντιπολίτευσης, που λειτουργούν πάντα με δόλο και έξωθεν σχεδιασμούς, χαρακτηρίζοντας το παρόν κοινοβουλευτικό σύστημα ως το χείριστο που θα μπορούσε να υπάρχει. Ο κ.Κιτσίκης αναφερόμενος στους Έλληνες Κυβερνώντες χαρακτήρισε αξιολύπητο τον κ.Σαμαρά και παρομοίασε τον φιλόδοξο κ.Βενιζέλο με τον δικτάτορα της Ουγκάντα, τον Ιντί Αμίν Νταντά Ουμέ.

Ο κ.Κιτσίκης αφοπλιστικός στην ομιλία του, δήλωσε ότι ο πλανήτης βρίσκεται εν τω μέσω ενός παγκοσμίου πολέμου,

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυς

Ο Άγιος Στέφανος, ο Πρωτομάρτυρας του Χριστού, που τιμά η Εκκλησία μας στις 27 Δεκεμβρίου, είναι μια μεγάλη και ηρωική μορφή του Χριστιανικού Μαρτυρολογίου.
Είναι ο πρώτος από τους Επτά Διακόνους, ο αρχιδιάκονος, που διάλεξε ο πιστός λαός των Ιεροσολύμων για να προσφέρει, μαζί με τους άλλους, τις υπηρεσίες. του στα
κοινά συσσίτια, στις καλούμενες τράπεζες αγάπης των Πρώτων Χριστιανών.
Το ζήτημα για την εκλογή Διακόνων στην Πρωτοχριστιανική Εκκλησία προέκυψε όταν μερικοί Ελληνιστές Ιουδαίοι, δηλαδή ελληνόφωνοι Εβραίοι της διασποράς,
διατύπωσαν παράπονα για άνιση μεταχείριση.
Παραπονιόνταν συγκεκριμένα, εκείνοι, ότι στην καθημερινή διανομή των τροφών που γινόταν μεταξύ των Πρώτων Χριστιανών παραβλέπονταν οι ανάγκες των χηρών
και των ορφανών, των Ελληνιστών Εβραίων.

Ποιος είναι ο Στέφανος
Ας σταθούμε όμως τώρα με ιδιαίτερη προσοχή στο γενναίο αυτό στρατιώτη του Χριστού που ονομάζεται Στέφανος. Ας δούμε αυτόν το σεμνό νέο, τον ενάρετο άντρα
με τη φλογερή πίστη που σήκωσε για την αγάπη του Κυρίου το δικό του σταυρό και έγινε η απαρχή του Χριστιανικού Μαρτυρολογίου, ο σημαιοφόρος και το σύμβολο
της μαρτυρικής Χριστιανοσύνης.

Μετάνοια, το τάμα του Έθνους (Αναδημοσίευση Απριλίου 2013)

Γράφει ο Βασίλειος Χρ. Κωστούλας

«Οὕτως λέγει Κύριος· ὁ οὐρανός μοι θρόνος, ἡ δὲ γῆ ὑποπόδιον τῶν ποδῶν μου· ποῖον οἶκον οἰκοδομήσετέ μοι; καὶ ποῖος τόπος τῆς καταπαύσεώς μου;» (Ησ. 66,1 )

Με το Η’ ψήφισμα της Δ’ Εθνοσυνελεύσεως, που έγινε στο Άργος από την 11η Ιουλίου μέχρι την 6η Αυγούστου του 1829, αποφασίζεται, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανέγερση Ναού «ἐπ' ὀνόματι τοῦ Σωτῆρος τιμώμενος» και υπογράφεται το σχετικό ψήφισμα (άρθρον Α’) από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Οι ζώντες ήρωες της οκταετούς επαναστάσεως και  των αιματηρών αγώνων, αποφασίζουν να τιμήσουν τον Ύψιστο για την καθοριστικότατη συμβολή του στον υπέρ πάντων αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και ανεξαρτησία τους. Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» ήρωες των πεδίων των μαχών θέλουν να αναπέμψουν έτσι την ευγνωμοσύνη τους προς τον Θεόν, γιατί αναγνωρίζουν ότι όσα κέρδισαν σε αυτό τον αγώνα οφείλεται αποκλειστικά στη Θεία Πρόνοια. Μέσα από αυτή την απόφαση οι Έλληνες θα εκφράσουν παράλληλα και την ευγνωμοσύνη τους στους ήδη πεσόντες συμπατριώτες τους, για την ανιδιοτελή προσφορά  του αίματός τους,  υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Οι ‘Ελληνες την οκταετία 1821-1829, βλέπουν να απελευθερώνονται τμήματα της πατρίδας, πού έμελλαν να συγκροτήσουν μετέπειτα το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, το 1830, μετά από σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς. Η οκταετία αυτή περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές συγκρούσεις, πείνα, ανέχεια, εξάρτηση από ξένες δυνάμεις, εσωτερικά πάθη και ιδιοτελείς σκοπούς. Πέρα από τους φιλότιμους αγώνες των φτωχών και τίμιων ελλήνων αγωνιστών, υπήρχαν και οι επιδιώξεις των λίγων που επεδίωκαν ελευθερία, αλλά με όρια συγκεκριμένα που θα καθορίζονται από τις ξένες δυνάμεις αλλά και τα δικά τους συμφέροντα, όταν  εκείνα ταυτίζονταν με τις επιδιώξεις των έξωθεν «εγγυητών» της ειρήνης.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος: "Ἂς ἄρωμεν ἕκαστος ἡμῶν τὸν προσωπικὸν αὐτοῦ σταυρὸν διὰ νὰ εὕρωμεν χάριν καὶ ἔλεον εἰς εὔκαιρον βοήθειαν˙ διὰ νὰ εἶναι «μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός», ὁ τεχθεὶς Ἐμμανουήλ, Σωτὴρ καὶ Κύριος"

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ 
ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟΙΣ

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ,
ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΧΑΡΙΝ, ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *


Ἀδελφοὶ καὶ Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, 

«Παιδίον ἐγεννήθη ἡμῖν, υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν»! 
(Ἡσ. θ΄ 5)

Ἐνθουσιωδῶς καὶ χαρμοσύνως ὁ Προφήτης μᾶς γνωστοποιεῖ προορατικῶς πρὸ αἰώνων πολλῶν τὴν ἐκ τῆς Ἀειπαρθένου Γέννησιν τοῦ Παιδίου Ἰησοῦ. Βεβαίως, δὲν εὑρέθη καὶ τότε, περίοδον ἀπογραφῆς ἐπὶ Καίσαρος Αὐγούστου, τόπος ἐν τῷ καταλύματι διὰ τὴν στέγασιν τῆς κυοφορούσης ἐκ Πνεύματος Ἁγίου Παρθένου καὶ οὕτως ἠναγκάσθη ὁ μνήστωρ καὶ φύλαξ αὐτῆς ἅγιος Ἰωσὴφ νὰ τὴν ὁδηγήσῃ εἰς σπήλαιον, εἰς τὴν φάτνην τῶν ἀλόγων, «τοῦ τεκεῖν τὸ Παιδίον».

Ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ ὑποδέχονται, προσφέροντες τὴν εὐχαριστίαν εἰς τὸν Δημιουργόν: «οἱ Ἄγγελοι τὸν ὕμνον˙ οἱ οὐρανοὶ τὸν ἀστέρα˙ οἱ Μάγοι τὰ δῶρα˙ οἱ ποιμένες τὸ θαῦμα˙ ἡ γῆ τὸ σπήλαιον˙ ἡ ἔρημος τὴν φάτνην˙ ἡμεῖς δὲ Μητέρα Παρθένον»˙ οἱ ποιμένες ἀγραυλοῦν ἐπί «τὴν ποίμνην αὐτῶν» καὶ φυλάσσουν «φυλακάς νυκτός», καὶ ἄγγελοι θεωροῦντες ἐκστατικοὶ τὸ Μυστήριον ὑμνολογοῦν (Ἑσπέρια Ἑορτῆς Χριστουγέννων). 

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Χώμα απ΄το μνήμα του Αγίου Πορφυρίου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο

 Φωτογραφίες: Ευγενική συνδρομή κ.Νικολάου Μαγγίνα

Με αφορμή την επίσημη Αγιοκατάταξη, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στις 27 Νοεμβρίου 2013, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος εδέχθη στις 17 Δεκεμβρίου 2013 τον ιερομόναχο π. Γεώργιο Αλευρά Καυσοκαλυβίτη εκ της ομωνύμου Ιεράς Σκήτης του Αγίου Όρους. Κατά την προγραμματισμένη συνάντηση προσεφέρθη χώμα εκ του Ιερού μνήματος του Αγίου Πορφυρίου, καθώς επίσης και εκ του σημείου όπου ο Άγιος Γέροντας Πορφύριος έλαβε την μεγίστη Αγιοπνευματική Χάρη. 

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, λαμβάνοντας το αναπάντεχο δώρημα, είπε τα εξής:

«Είχα την ευλογία προ πολλών ετών να επισκεφθώ τον Άγιον Γέροντα Πορφύριον, εις το Ιερόν Ησυχαστήριον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εις το Μήλεσι Αττικής του οποίου υπήρξε Κτήτωρ. Με ιδιαιτέραν συγκίνησιν έλαβον τας ευλογίας του, συνειδητοποιώντας εμπειρικώς την ήδη τότε Αγιοπνευματικήν του κατάστασιν. Η ζωήν του ήτο ζωή εγνωσμένης Αγιότητος. Τυγχάνω ενήμερος της ευφροσύνης και του αισθήματος παρηγορίας με τα οποία υπεδέχθη ο λαός την Αγιοκατάταξήν του στις δύσκολες στιγμές που περνά. Επληροφορήθην τέλος τον μεστόν λόγον που εξεφώνησεν ο Άγιος Φιλαδελφείας κ.Μελίτων εις την πανηγυρικήν Θείαν Λειτουργίαν που έλαβεν χώραν εις το Ιερόν Ησυχαστήριον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εις το Μήλεσι Αττικής, κατά τον οποίον λόγον, εχαρακτηρίσθη ο Μακαριστός Άγιος Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ως πραγματικός ηγέτης του λαού».

Στην συνέχεια ο π.Γεώργιος Αλευράς είπε τα εξής:

«Παναγιώτατε σας μεταφέρω τα σεβάσματα της συνοδείας του Αγίου Γέροντός μας Πορφυρίου, εκ της Ιεράς Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του Αγίου όρους. Επιτρέψατέ μου Παναγιώτατε να σας υπενθυμίσω τους λόγους που καταθέσατε δημοσίως από του έτους 2009, ότι η παγκόσμιος σοβούσα οικονομική κρίσις είναι πρωτίστως κρίσις πνευματική. Είναι επομένως Παναγιώτατε πράγματι βάλσαμο παρηγορίας η επίσημη Αγιοκατάταξη του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου για τον λαόν μας, ως ηγέτου Αγιοπνευματικής ανατάσεώς του και όχι μόνον οικονομικής. Σεις δείξατε επομένως Παναγιώτατε και τον πραγματικόν δρόμον εξόδου εκ της κρίσεως».

Στη συνέχεια ο π.Γεώργιος Αλευράς προσέφερε στον κ.Βαρθολομαίο τον συλλεκτικό τόμο με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής» με τις ανέκδοτες επιστολές του πρώτου Μεταβυζαντινού Ηγέτου του Έθνους. Ο κ.Βαρθολομαίος, θαυμάσας το έργο είπεν:


«Επληροφορήθην προσφάτως την πρότασιν του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου εις την Διαρκήν Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, περί διερευνήσεως συντρεχόντων ενδεχομένως προϋποθέσεων Αγιοκατάξεως  του Ιωάννου Καποδιστρίου. Γνωρίζω επίσης ότι ο επιφορτισθής από τον Κυβερνήτην ιερομόναχος δια την σύνταξιν της Ιεράς Συνόψεως της εποχής, ήτο Ίμβριος φέρων το όνομα Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός. Ο παρόν τόμος μου υπενθυμίζει την ταυτότηταν ονόματος και καταγωγής και εμού του ιδίου.- »











Oμιλία και βράβευση του Ιωάννη Κορνιλάκη από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Ομιλία του συγγραφέα και δ/ντα συμβούλου της "Ελαίας" ΑΜΚΕ κ.Ιωάννου Κορνιλάκη για την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΟΡΦΑΝΕΨΕ

Τραγούδι * εμπνευσμένο από τον μαρτυρικό Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και την εκούσια θυσία του για να εξασφαλιστεί το μέλλον της ανεξάρτητης Ελλάδος. Το πρότυπο του, τη δεδομένη στιγμή που η Ελλάδα ταλανίζεται από την κρίση μοιάζει αναγκαίο όσο ποτέ...

"Η ρωμιοσύνη ορφάνεψε, σαν χάθηκες εσύ
μα πρέπει το ρωμέικο, ξανά ν' αναστηθεί"

Μουσική & Ενορχήστρωση: Γιώργος Βούκανος
Στίχοι: Ιωάννης Κορνιλάκης
Τραγούδι: Νίκος Γεωργιάδης

*Από το CD "Οραματισμοί - Ιωάννης Καποδίστριας"
που συνοδεύει το βιβλίο του Ιωάννη Κορνιλάκη
"Ο Άγιος της Πολιτικής" 'Α Έκδοση.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

O Άνθιμος Θεσσαλονίκης για την Αγιοκατάταξη του Ι.Καποδίστρια

Η επιστολή (απόσπασμα) του Ι.Καποδίστρια
 προς την Ιεραρχία της Ελλάδος
στην οποία αναφέρθηκε
 ο σεβ.Μητροπολίτης κ.κ.Άνθιμος
O σεβ.Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμος μιλά στην εκπομπή Magazino Life για τους λόγους που τον οδήγησαν να προτείνει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Αγιοκατάταξη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος και Αγίου της πολιτικής, του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο σεβ.Μητροπολίτης μιλά για τη σπάνια φυσιογνωμία του Κυβερνήτη και κάνει αναφορά στο πόνημα του κ.Ιωάννη Κορνιλάκη "Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής" και τέλος, επίσης αποκαλύπτει ότι τέθηκαν ήδη τα θεμέλια από τη Ιερά Σύνοδο και για να προχωρήσει η υπόθεση της Αγιοκατατάξεως με τρόπο Θεολογικό, επιστημονικό και εμπεριστατωμένο.

Άγιος Πορφύριος: "Όλοι πίσω, όλοι πίσω..."

Ηχητικό απόσπασμα από τον Άγιο Γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη:
"Μπορεί όμως, με το σχέδιο τού Θεού, να έρθει, να έρθει ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν μία επίγνωση, να ιδούνε το χάος ολόφωτο, ολοζώντανο μπροστά τους, να πούνε: Έεε! Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε. Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε. Και να έρθουνε πάλι στο δρόμο του Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις. Αυτό εμείς επιδιώκομε και έτσι θέλομε τα πράγματα σιγά σιγά να γίνουνε με τη Χάρη του Θεού. Ο Θεός εργάζεται μυστικά. Δεν θέλει να επηρεάσει του ανθρώπου την ελευθερία. Τα φέρνει έτσι και σιγά-σιγά, σιγά σιγά πάει ο άνθρωπος εκεί που πρέπει".

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Λαμπρά εγκαίνια με την "υπογραφή" του Ιωάννη Καποδίστρια



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του Διεπιστημονικού Κέντρου Διαλέξεων του Δήμου Αχαρνών, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, παρουσία των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ιλίου,Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ Άνθιμου και Αθηναγόρα .

Το εγχείρημα του Δήμου Αχαρνών να δημιουργήσει και να λειτουργήσει από καθηγητές-δημότες, με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, το κέντρο δια βίου μάθησης "ΔΙΚΕΔΙΔΑ" έχει συναντήσει την ανταπόκριση της κοινωνίας, που απ'ότι φάνηκε από την αθρόα συμμετοχή στα εγκαίνια αποζητούσε μια τέτοια πρωτοβουλία. Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος: "Μέσα στην έρημο αξιών και ιδεών που ζούμε στις μέρες μας η σκέψη για το Διεπιστημονικό Κέντρο ήταν επιτακτική ανάγκη για την πόλη μας".

ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Η ομιλία του συγγραφέα και δ/ντα συμβούλου της Ελαίας ΑΜΚΕ κ.Ιωάννη Κορνιλάκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αχαρνών την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 με θέμα "Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ". 

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολιτικοί που παρευρέθησαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν "άντεξαν" να καθίσουν μέχρι το τέλος της. Ο έλεγχος της συνείδησης που προκαλεί ο Άγιος της πολιτικής Ιωάννης Καποδίστριας, δεν αφήνει τους ευκαιριακούς πολιτικούς να συγκριθούν μαζί του, ούτε βέβαια αντέχει ο οποιοσδήποτε τυχοδιώκτης που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, να σταθεί έστω και σαν ακροατής και να μάθει μόνο λίγα από όσα κατάφερε με τη βοήθεια του Θεού ο μαρτυρικός Κυβερνήτης.

Παρακάτω η εκπληκτική ομιλία του Ιωάννη Κορνιλάκη:

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Μία ξεχωριστή συνέντευξη-αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια

Μια ξεχωριστή συνέντευξη του συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη στο  τηλεοπτικό κανάλι Pella TV για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αξίζει τον χρόνο όλων μας γιατί σε μία και μισή ώρα περίπου, μπορεί κάποιος να μάθει τόσα πολλά και σπουδαία πράγματα για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος.

Oμιλία και βράβευση του Ιωάννη Κορνιλάκη από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ομιλία του συγγραφέα και δ/ντα συμβούλου της "Ελαίας" ΑΜΚΕ κ.Ιωάννου Κορνιλάκη για την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος: "Ο Καποδίστριας ήλθε για να θυσιασθεί" (video)

Απόσπασμα της ομιλίας του σεβ.Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Δήμου Αχαρνών με θέμα "O Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο Χριστιανού και πολιτικού" με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα κ.Κορνιλάκη Ιωάννη. Στην ομιλία του ο κ.κ Άνθιμος ομιλεί για την αγία προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια και την εκούσια θυσία του για τη σωτηρία της Ελλάδος


Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

«Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ. ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ"

Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος

Μία μοναδική εκδήλωση ως προς τη θεματολογία και παράλληλα την επιτακτική ανάγκη προβολής προτύπων προς τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, οι πολίτες του Δήμου Αχαρνών και όχι μόνο, διότι στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων  του Δημαρχείου της πόλης παρευρέθησαν πολίτες από όλη την Αττική και την επαρχία.

Η εκδήλωση με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, πρότυπο Χριστιανού πολιτικού» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εγκαινίων του Διεπιστημονικού Κέντρου Διαλέξεων του Δήμου Αχαρνών, με κεντρικούς ομιλητές τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο και τον συγγραφέα του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άγιος της πολιτικής», κ. Ιωάννη Κορνιλάκη. Το παρόν έδωσαν επίσης ο σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ Αθηναγόρας, ο σεβ. Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρος, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος  κ. Χρήστος Χριστοδούλου, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ.Σωτήριος Ντούρος, καθώς και βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

O σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών
 και Πετρουπόλεως κ.κ Αθηναγόρας
Ο Δήμαρχος Αχαρνών
Σωτήριος Ντούρος
Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τελετή Αγιασμού, που τέλεσε ο σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος στη συνέχεια από του βήματος ευχαρίστησε θερμά τον σεβ Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο για την παρουσία του, κάνοντας μία βιογραφική αναδρομή στην πορεία και το έργο του Έλληνα Ιεράρχη σε όλη τη Β.Ελλάδα και παράλληλα ευχαρίστησε και τον συγγραφέα κ. Κορνιλάκη για το έργο του. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αχαρνών κ.Ντούρος με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τους δύο κεντρικούς ομιλητές για την σημαντική τους προσφορά, δίνοντας τον λόγο αρχικά στον κ.κ Άνθιμο.

O Παναγιώτατος Μητροπολίτης
 Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμος
Ο σεβαστός ποιμενάρχης σε μία αποκαλυπτική του ομιλία, εξήρε την Ορθόδοξη προσωπικότητα του Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, χάρη στον οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σήμερα υπάρχει η Ελλάδα ως κράτος, ενώ παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός, ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν άπαντες με λεπτομέρεια τη ζωή και το έργο ενός μέγαλου Χριστιανού Ορθοδόξου πολιτικού και όχι να υπάρχει ως μονοσέλιδη αναφορά στα βιβλία της ιστορίας. Ο κ.Άνθιμος επίσης ανέφερε το μοναδικό γεγονός , Κυβερνήτης να αποστέλλει επιστολή προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας και να ζητά  από εκείνη να πράξει το Ιερό της καθήκον για τη σωτηρία του Έθνους και  επίσης εξήρε το έργο του συγγραφέα ως μία σημαντικότατη διατριβή με εμπεριστατωμένα στοιχεία για τον Κυβερνήτη, που μπορεί να μελετηθεί ευχάριστα από τον καθένα. Τέλος ο σεβασμιώτατος, απεκάλυψε ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα επανέλθει με το θέμα της αγιοκατατάξεως του Ιωάννη Καποδίστρια, διότι όπως ομολόγησε, η προηγούμενη εισήγησή του αιφνιδίασε τη  Σύνοδο, αλλά ωστόσο η προσωπικότητα του Κυβερνήτη  δεν αφήνει περιθώρια, μια και η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, είναι επιτεύγματα ενός Αγίου.

Ο συγγραφέας κ.Κορνιλάκης Ιωάννης
Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Κορνιλάκης πραγματοποίησε μια χειμαρρώδη ομιλία, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την Αγία προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια με αποδείξεις πράξεων και λόγων, γιατί όπως ανέφερε, ο Κυβερνήτης έκαμε το Ευαγγέλιο ολόκληρο πράξη και έφυγε εκουσίως ως μιμητής Χριστού, μια και προγνώριζε τη δολοφονία του, αλλά ηθελημένα δεν την απέφυγε  δίδοντας το αίμα του, για να γλιτώσει η Ελλάδα τον εμφύλιο σπαραγμό που οι ξένες δυνάμεις υποκινούσαν.

 Ο κ.Κορνιλάκης στη συνέχεια μίλησε για την πραγματοποίηση της προφητείας του Γέροντος Παΐσιου, όπου ο ίδιος ο Αγιορείτης Γέροντας  ζητούσε επιτακτικά την προβολή ενός προτύπου για τους ηγέτες και τον λαό, και αυτό γίνεται πραγματικότητα στις ημέρες μας, καθώς αυτή την απόφαση πήρε η Ιεραρχία της Ελλάδος την 14η Νοεμβρίου 2013 με την απόφαση προβολής του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρότυπο Χριστιανου και πολιτικού. Επίσης ο κ.Κορνιλάκης μίλησε για την ανάγκη παιδείας ως απαραίτητο συστατικό για την ανάσταση του Έθνους και όχι την σημερινή συσσώρευση γνώσεων που παρατηρείται χωρίς ουσιαστικό όφελος. Όπως τόνισε άλλωστε ο κ.Κορνιλάκης: "ένα κράτος που προσφέρει παιδεία βρίσκεται στην απόλυτη ακμή του σε σχέση με ένα κράτος που προσφέρει συσσώρευση γνώσεων βρίσκεται στην απόλυτη παρακμή του".


Ο συγγραφέας Ιωάννης Κορνιλάκης και ο Πρόεδρος της
Ελαίας Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης
Για πρώτη φορά  ο  κ.Κορνιλάκης αναφέρθηκε σε μία από τις πολλές αιτίες που οδήγησαν στη δολοφονία του κυβερνήτη, υπερθεματίζοντας την άποψη ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας επιθυμούσε την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και για αυτό δολοφονήθηκε. Κομβικό σημείο της ομιλίας του κ.Κορνιλάκη ήταν και η αναφορά στα αίτια δολοφονίας του Κυβερνήτη, τονίζοντας ότι δεν επιθυμούσε ο κυβερνήτης ποτέ να αποκοπεί η ελλαδική εκκλησία από τη μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως  και  ότι μόνο η θέση του αυτή ήταν αρκετή για να πληρώσει με το αίμα του. Άλλωστε μόλις ενάμιση χρόνο από τη δολοφονία του, οι Βαυαροί που έφτασαν στην Ελλάδα πραξικοπηματικά, αποκόπηκαν από τη Μητέρα Εκκλησία και χρειάστηκαν 17 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1850 που η κόρη Εκκλησία έκλεινε το γόνυ προς τη Μητέρα της.
Ο κ.Κορνιλάκης  και ο σεβ.
 Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
κ.κ Άνθιμος

 Για το τέλος ο κ.Κορνιλάκης επεφύλασσε μια έκπληξη προς τους παρευρισκομένους. Αναφέρθηκε στην επιστολή του Ιωάννη Καποδίστρια προς την Ιεραρχία της Ελλάδος, όπου νουθετώντας  ο Κυβερνήτης, ζητεί να γίνει πράξη η ενότης με τον Χριστό « ίνα ώσιν οι πάντες εν, εν Χριστώ», δηλαδή ζητά να εκπληρωθεί η παρακαταθήκη του  Ιησού Χριστού προς την ανθρωπότητα, η οποία και εκφράζεται μέσα από την Αρχιερατική Προσευχή Του Θεανθρώπου και με την οποία ευχή εκοιμήθη ο Άγιος Πορφύριος την 2α Δεκεμβρίου 1991.

Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι
Αττικής
Ο κ.Κορνιλάκης μίλησε ανοικτά, ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι ο Άγιος Πορφύριος πραγματοποίησε πριν την κοίμησή του, το Τάμα του Έθνους και η απόφαση ανέγερσης  του, που υπεγράφη  από τον Ιωάννη Καποδίστρια την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Δ’ Εθνοσυνέλευση στις 6 Αυγούστου του 1829, πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά  μόνο από εκείνον που μπορούσε, μόνο από έναν Άγιο, τον Άγιο Πορφύριο, πλήρως ταυτισμένο όπως και ο μαρτυρικός Κυβερνήτης με την  παρακαταθήκη του Χριστού για την ενότητα του κόσμου.



 Τέλος ο κ.Κορνιλάκης παρουσίασε την αποτύπωση αυτής της παρακαταθήκης του Χριστού και του Αγίου Πορφυρίου όπως παρουσιάζεται στην εικόνα της Παναγίας «Ίνα ώσιν εν» της Πατριωτίσσης, που δημιουργήθηκε το 2006  και πρώτο αντίγραφο της οποίας παρέλαβε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.

Κλείνοντας την εκδήλωση μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα, ο κ.Κορνιλάκης υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να γυρίζει όλον τον ελληνισμό, εντός και εκτός Ελλάδος, για να συνεγείρει τους Έλληνες να κινητοποιηθούν, να γνωρίσουν τον Ιωάννη Καποδίστρια και  να αποκτήσουν έτσι όραμα και ελπίδα, για να αλλάξει έτσι η δύσβατη πορεία του Ελληνισμού.


Η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών
 Ολόκληρη η εκδήλωση και οι ομιλίες  θα «ανεβούν» διαδικτυακά τις επόμενες ώρες και αξίζει να αφιερώσει κάποιος λίγο χρόνο για να τις παρακολουθήσει.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ιωάννης Καποδίστριας: «Ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών»

O Iωάννης Α. Καποδίστριας
  • «... Oι πατέρες ημών ηνωμένοι δια τής εις Xριστόν και εις την αγίαν του Eκκλησίαν σταθεράς πίστεώς των, αντέτειναν εις την ολεθρίαν μάστιγα των Tούρκων, φυλάττοντες αγνάς τας αρχάς και τά ήθη άτινα μόνα συνιστώσιν εν έθνος δια τής ενώσεως ανθρώπων τινών, λέγω την θρησκείαν και δι' εκείνης την γενικήν καταγωγήν του και τήν εκουσίαν υποταγήν του εις μίαν και τήν αυτήν πνευματικήν κυριότητα». Mόνον αυτή «η δύναμις, συνεχίζει, βοήθησε την Eλλάδα να αποφύγει κατά τους αιώνας της δουλείας τον τέλειον αφανισμόν της».
  • «Eκείνο... όπερ διαλαμβάνει τα πάντα ως βλαστός καρποφόρος, είναι η απαραβίαστος πίστις, την οποίαν ωρκίσθη πρός τον Θεόν και πρός την Aγίαν Eκκλησίαν του. Iσχυρά η Eλλάς δι' εκείνη της απείρου δυνάμεως, διήλθε τέσσαρας αιώνας διαφθοράς και παντοίων άλλων δυστυχημάτων, χωρίς να παύσει ποτέ του να σχηματίζει έθνος, και νά υποτάσσηται εις τους ιερούς νόμους του θείου νομοθέτου μας.Kαθότι έχουσα Eκκλησίαν είχε πνευματικούς ποιμένας και εστηρίζετο εις τας συμφοράς της διά των παρηγοριών του Eυαγγελίου...».
  • «Όταν η θρησκεία, την οποίαν ωρκίσθητε να φυλάξητε, θέλει είναι καθαρά και απαραβίαστος ενώπιον των ανθρώπων καθώς είναι και ενώπιον του Θεού, το έργον σας θα λάβει πέρας αίσιον...»
  • «Tο πρώτιστον και ουσιωδέστατον των χρεών της ελληνικής κυβερνήσεως είναι να προμηθεύσει εις το Έθνος την διδασκαλίαν της πίστεως... ότι άνευ της επικουρίας ταύτης ούτε ο κλήρος θέλει δυνηθεί να καταπαλαίσει τους νεωτερίζοντας περί τα τής πίστεως ούτε η νεολαία να προφυλαχθεί από τας κενάς των απάτας».
  • «το βιβλίον των προσευχών το επιγραφόμενον Σύνοψις, αλλά πεφροντισμένον ούτως, ώστε έκαστος, παρακαλών τον Θεόν, να καταλαμβάνει και τί λέγει και εν ταυτώ να γυμνάζεται να διαβάζει και νά λαλεί ορθώς την γλώσσαν του».
  • «... ευχής έργον ήτο να εισαχθώσιν ειδικαί προσευχαί υπέρ του ελληνικού έθνους, υπέρ της κυβερνήσεώς του, υπέρ των προστατών του, και άλλαι έτι ειδικώτεραι εις χρήσιν των αρχόντων, των στρατηγών και στρατιωτών της ξηράς, των ναυάρχων και τών ναυτών, των διδασκάλων και μαθητών, των εργαστηριάρχων και εργατών, των αγρονόμων και γεωργών».
  •  «Λαλήσατε εις τας καρδίας του λαού τον νόμον του Θεού, ορθοτομούντες τον λόγον της αληθείας κηρύξατε την ειρήνην, ευαγγελίσασθε την ομόνοιαν, διδάξατε την φιλαδελφίαν, την πρός αλλήλους αγάπην, ίνα ώσιν οι πάντες εν εν Xριστώ- στηρίξατε τας καρδίας των πιστών εις τα θεία δόγματα, εμπνεύσατε εις αυτούς τον φόβον του Θεού, την αγάπην πρός τον πλησίον και τήν υποταγήν πρός τας Aρχάς. Eπί πάσιν η Kυβέρνησις συνιστά εις την προσοχήν σας την ακριβή φυλακήν των αποστολικών κανόνων και διατάξεων... 
  • Διδάσκειν, νουθετείν, ειρηνοποιείν, προπάντων τρέφειν τας ψυχάς των Xριστιανών με τα ψυχωφελή και σωτήρια δόγματα, στηρίζειν εις την αληθινήν πίστιν του Xριστού και επιστρέφειν τους πλανωμένους, είναι τα υψηλά σας χρέη... 
  • Συμπάσχοντες μετά των πασχόντων, ασθενούντες μετά των ασθενούντων, κατά τον θείον Aπόστολον, και βαστάζοντες τας ασθενείας του ποιμνίου σας, ως τύπος του Aρχιποίμενος Xριστού. H παραμυθία πρός τους πάσχοντας, η φιλανθρωπία πρός τους δυστυχούντας, είναι χρέη τα οποία σάς διδάσκει ο πατήρ των οικτιρμών».
  • «Aπό Θεού αρχίσαντες το ιερόν τούτο φρόντισμα, ελπίζομεν ότι θα εισακουσθούν οι ευχαί μας και θά απολαύσωμεν καρπούς αξίους της υμετέρεας φιλοπονίας, της μερίμνης της Kυβερνήσεως και τών ελπίδων του Έθνους»
  •  «Tελευταίο, Kύριοι! η ελπίς μου είναι εις τον Θεόν, ως καί η ιδική σας. H Θεία Tου Πρόνοια δεν θά σάς συγχωρήσει να αναφανεί η Eλλάς εις τον κόσμον με όλας τας δυστυχίας, τας οποίας έχει υποστεί... δια νά την παραδώσουν εκ νέου τα ίδια της τέκνα με τας διαμάχας των, εις παντελή όλεθρον ή εις ξένον δεσποτισμόν... 
  • Όχι κύριοι, υμείς οφείλετε να την σώσετε από τον φοβερόν αυτόν κίνδυνον. H θρησκεία σας, η πίστις σας και ο ζήλος σας το εγγυώνται»!

Γέρων Πορφύριος: "Δεν μου αρέσει να προφητεύω" (Αναδημοσίευση Δεκεμβρίου 2012)


Ιερομόναχος π.Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης
Ιερά Καλύβη Ζωοδόχου Πηγής, Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους

Σε μια εποχή που όλο και περισσότερος κόσμος νιώθει την ανάγκη, εξαιτίας της βαθύτατης κρίσης που πλήττει την ανθρωπότητα, να ασχοληθεί με εσχατολογικά γεγονότα όπως αυτά περιγράφονται στην Αποκάλυψη του Αγίου  Ιωάννου του Θεολόγου αλλά και όπως με τη Χάρη του Θεού αποκαλύφθηκαν στους Προφήτες, στους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και σε σύγχρονους αγίους γέροντες όπως ο Γέρων Παΐσιος, πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στη στάση του Γέροντα Πορφυρίου και να αποκωδικοποιήσουμε γιατί ένας τόσο μεγάλος Άγιος της εποχής μας, ενώ γνώριζε με ακρίβεια και λεπτομερέστατα για όλα όσα ζούμε και που έρχονται, εν τούτοις απέφευγε να μιλάει για αυτά.
Πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαιτέρως γιατί ο γέροντας δεν μίλησε καθόλου για τα επερχόμενα, αλλά αποκάλυψε μόνο τα αναγκαίως απαραίτητα και σε συγκεκριμένους ανθρώπους.
Ο βασικός πυρήνας της σκέψης του Γέροντα Πορφυρίου ήταν ότι ο κόσμος είναι ανάγκη να εμπεδώσει και να καλλιεργήσει την αγάπη προς το δημιουργό του, όχι μέσα από το φόβο των μελλούμενων, αλλά μέσα από μια ανιδιοτελή σχέση, όπως ο στοργικός πατέρας προς το παιδί του.


Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Άγιος Πορφύριος: «Τα χριστιανικά πρότυπα Απόστολος Παύλος - Ιερός Χρυσόστομος»



 Ιερομονάχου Γεωργίου Καυσοκαλυβίτου

Ιερά Καλύβη Ζωοδόχου Πηγής Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους


Ο Άγιος Πορφύριος σε όλη του ζωή είχε ως πρότυπα τον Απόστολο Παύλο και τον Ιερό Χρυσόστομο. Ο Απόστολος Παύλος αμέσως μετά τη γνωριμία του με τον Χριστό στο δρόμο προς τη Δαμασκό, πορεύθηκε πρός τα κλίματα της Συρίας και Κιλικίας (Γαλ. 1,21), όπου εκεί αγωνίσθηκε με τον «παλαιό» Παύλο. Η κλήσις του Θεού φυσικά είχε προηγηθεί από τον Χριστό, αλλά στην πορεία ο Παύλος απομονώθηκε στην έρημο για να αποκτήσει την κάθαρση, τον φωτισμό και τελικά να φθάσει στο ποθούμενο της Θέωσης, εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ (Εφ. 4,13).
Ο Άγιος Πορφύριος όταν έφυγε από τον κόσμο, και ενώ είχε δεχθεί την κλήση του Θεού σε ηλικία 12 μόλις ετών, έφθασε στην έρημο των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους. Παρέμεινε σε αυτή την έρημο για επτά περίπου χρόνια, όσα και ο Απόστολος Παύλος αλλά όπως και ο Ιερός Χρυσόστομος όπου απεσύρθη στην έρημο μετά τις σπουδές του. Ο Άγιος Γέροντας με πλήρη απάρνηση του εγώ και με μεγάλη πνευματική και σωματική άσκηση, προσέλκυσε τη Θεία Χάρη ώστε να αποκτήσει και αυτός την πλήρη κάθαρση και τον φωτισμό του Θεού και εν τέλει να φθάσει στη Θέωση.
Ο Άγιος  Πορφύριος ήταν πάντοτε υπέρ της ιεραποστολής, αλλά αφού καθαρθεί και φωτισθεί ο άνθρωπος. Πίστευε βαθύτατα, ότι όλοι μας οι Χριστιανοί μπορούμε να φθάσουμε στα μέτρα αυτών των δύο πολύ μεγάλων Αγίων, φθάνει να διατηρήσουμε τη φλόγα και τον ζήλο μέσα μας. Δεν θεωρούσε σωστό για ένα Χριστιανό να αρνηθεί τον κόσμο και να καταφύγει εις την έρημο ενδιαφερόμενος πρωτίστως για τη δική του σωτηρία.
Έλεγε συγκεκριμένα:
-          «Αυτό δεν το δέχομαι, δεν είναι Ορθόδοξο. Το Ορθόδοξο είναι να φύγεις εις την έρημο από αγάπη στον Χριστό και για τη σωτηρία όλου του κόσμου, αδιαφορώντας για την δική σου σωτηρία»
Ίσως να φαίνεται σχήμα οξύμωρο το να αδιαφορεί κάποιος για την δικήν του σωτηρία και να ενδιαφέρεται για τη σωτηρία όλου του κόσμου, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας του Ορθοδόξου Χριστιανού πρέπει να είναι παντελώς ανιδιοτελής. Τότε και μόνον τότε προκαλούμε το ενδιαφέρον του Χριστού να ενσκύψει στα προβλήματα του κόσμου, γιατί όπως μας λέγει ο Χριστός: «ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου οὗτος σώσει αὐτήν.τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;» (Μαρκ. 8. 35,36).
Κάποιο βράδυ, πριν πολλά χρόνια, βρισκόμουν στο κελί του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής, μαζί με έναν ακόμη υποτακτικό του και στεκόμασταν δίπλα του. Ξαφνικά ο Άγιος Γέροντας, μας λέγει σε έντονο τόνο και απότομα:  
-          «Γιατί μωρέ να μην γίνετε σαν τον Απόστολο Παύλο;»
Ο αδελφός που στεκόταν δίπλα μου απάντησε λίγο απαισιόδοξα:
-          «Εγώ Γέροντα μπορώ να γίνω σαν τον Απόστολο Παύλο;»
Και ο Άγιος Γέροντας απάντησε πάλι δυνατά και με σοβαρότητα:
-          «Ναι, γιατί να μην μπορείς να γίνεις;»

 
Ο Άγιος Πορφύριος ως διδάσκαλος, διδάσκων κάτω από την ελιά


Ο Άγιος Πορφύριος τόνιζε ακριβώς αυτό, το οποίο  φυσικά ο ίδιος είχε κατορθώσει να επιτύχει με τη Χάρη του Θεού, ενώ ήταν ένας κοινός θνητός άνθρωπος. Ενώ ήμουν παρών σε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση, καθόμουν ήσυχα, χωρίς να ομιλώ και άκουγα με ευχαρίστηση τον πατέρα Πορφύριο που με εξέφραζε απολύτως. Όταν μιλά ένας Γέροντας σαν τον πατέρα Πορφύριο και πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, τότε και εμείς πρέπει να ταυτιζόμαστε μαζί του και να επιδιώκουμε να το κάνουμε κι εμείς πραγματικότητα.
Στις τελευταίες μέρες της επίγειας ζωής του ο Άγιος Πορφύριος με ευλόγησε για να με βοηθήσει η Χάρις του και να γίνουν πραγματικότητα οι επιθυμίες του για εμάς, τα παιδιά του. Στην βιωτή μου όμως και σε όλη την μετέπειτα πορεία μου, δεν γνώριζα πώς αυτή ή ευλογία και η Χάρις του θα με οδηγήσει μέσα από το θέλημα του Θεού να υπηρετήσω το σχέδιό Του.

 
Συμβολική απότύπωσις της παρακαταθήκης του Αγίου Πορφυρίου σε εικόνα (Παναγία η Πατριώτισσα) που παρέδωσε η "Ελαία" στην Α.Θ.Π κ.κ Βαρθολομαίο. (Νοέμβριος 2007)

Με θαυμαστό τρόπο βρέθηκα να ασχολούμαι με τη μεγάλη προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Από το 2006 και την 27η Σεπτεμβρίου, αποφασίσαμε με τον κ. Ιωάννη Κορνιλάκη, να επανεκδόσουμε όλες τις επιστολές του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος. Ο κ.Κορνιλάκης μελετώντας από καιρό τις επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια είχε διαπιστώσει τον αποστολικό λόγο του Κυβερνήτη και την Αγιότητα. Έτσι πάρθηκε η απόφαση για την έκδοση  και ο λόγος ήταν ένας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν  Άγιος αλλά ταυτόχρονα και άγνωστος για τους Έλληνες. Πρότυπό του ήταν ο Απόστολος Παύλος. Εκείνο ακριβώς που μου είχε πει κάποτε ο πατέρας Πορφύριος, εκείνο το βράδυ, ότι μπορεί δηλαδή κάποιος να μοιάσει στον Απόστολο Παύλο, το αναγνώρισα στο πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια, γιατί απλά οι ζωές τους έχουν άπειρα κοινά σημεία.
Ο Απόστολος Παύλος στους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους κήρυξε εις τα Έθνη τον Χριστόν, επικαλέστηκε ακόμα και τον Καίσαρα με σκοπό να κάμει ακόμη και αυτόν Χριστιανό. Η εκκλησία για το έργο του, του απένειμε τον τίτλο «Απόστολος των Εθνών».
Ο Ιωάννης Καποδίστριας από τα δεκαέξι του χρόνια και τη θαυμαστή του διάσωση από την Κυρία Θεοτόκο στην Κέρκυρα, αγάπησε πολύ τον Χριστό και ασχολήθηκε και αυτός μυστικώ τω τρόπω, για επτά περίπου χρόνια με την κάθαρση των παθών του, προκειμένου να φθάσει και αυτός στον φωτισμό του Θεού. Ένδειξη αλλά και απόδειξη της Θείας Φώτισης του διαπιστώνεται πολύ νωρίς κατά την διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών. Σε πολύ νεαρά ηλικία μόλις 21-22 ετών, καθίσταται αριστούχος εις το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, ως φαινόμενο της εποχής του. Οι δε καθηγητές του τον αποκαλούν ισότιμα ως καθηγητή, ισάξιό τους. Ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος που θα επισκεφθεί το περίφημο πανεπιστήμιο της Πάδοβα να συγκινηθεί παρατηρώντας το πορτρέτο του σε τοιχογραφία, ανάμεσα σε τεράστιες προσωπικότητες του Πνεύματος. Με την επάνοδό του στην Κέρκυρα, ο Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει νεαρός ως γραμματέας(πρωθυπουργός) της Επτανήσου Πολιτείας και πολύ σύντομα καταφθάνει το κάλεσμα από τον Αυτοκράτορα -Καίσαρα της εποχής του- της Ρωσίας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας αναρριχάται γρήγορα στα ύπατα αξιώματα της Αυτοκρατορικής αυλής και τελικά στο ύπατο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών της αχανούς Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Από αυτή του θέση δεν λάμπει το άστρο του μόνο εις το διπλωματικό πεδίο αλλά κηρύττει Χριστό με τη ζωή του και τα έργα του σε όλα τα έθνη. Γι’ αυτό οι Ρώσοι τον αποκαλούν προφήτη, η δε προσωποποίηση του κακού, ο φοβερός Καγκελάριος της Αυστρίας Μέττερνιχ λέγει ότι: «Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος, και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας». Ο ίδιος ο Καγκελάριος είναι αυτός που θα αποκαλέσει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως Ιωάννη της Αποκαλύψεως, διότι αναγνώριζε ότι στον τρόπο που ο Καποδίστριας χειρίζεται τα Ευρωπαϊκά θέματα, είχε Θείες Αποκαλύψεις γι’ αυτό και δεν μπορούσε να τον νικήσει. Ο Μέττερνιχ γνώριζε πολύ καλά από που πήγαζε αυτή η δύναμη του Ιωάννη Καποδίστρια, διαβάζοντας τις αναφορές του αρχηγού της μυστικής Αυστριακής αστυνομίας που κατέληγαν πανομοιότυπα: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας όταν δεν εργάζεται, βρίσκεται πάντα σε κάποιο παρεκκλήσι και προσεύχεται».
Ο Ιωάννης Καποδίστριας πράττει το αδιανόητο για την εποχή του αλλά και μέχρι σήμερα φαντάζει ανυπέρβλητο. Όπως οι Απόστολοι κατόρθωναν πολυπληθείς συνάξεις χιλιάδων πιστών για να ακούσουν τον Ευαγγελικό Λόγο, έτσι και ο Καποδίστριας καταφθάνει στην Ελβετία και κατορθώνει να συνάξει, όχι τρεις χιλιάδες πιστούς, αλλά 19 καντόνια διαφορετικών θρησκευτικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών πεποιθήσεων και να τους ενώσει σε μια οντότητα εθνική που δεν θα γνώριζε πια τον πόλεμο ξανά.
Υπήρχαν Απόστολοι όπου είχαν και συζύγους την εποχή του Χριστού και Χριστιανές αδελφές να τους βοηθούν στις περιοδείες τους. «μὴ οὐκ ἔχομεν ἐξουσίαν ἀδελφὴν, γυναῖκα περιάγειν, ὡς καὶ οἱ λοιποὶ ἀπόστολοι καὶ οἱ ἀδελφοὶ τοῦ Κυρίου καὶ Κηφᾶς;»(Α Κορ. 9,5).  Ο Απόστολος Παύλος αντίθετα είχε επιλέξει να εργασθεί και να κυρήξει Χριστόν χωρίς περισπασμούς. Ομοίως και ο Ιωάννης Καποδίστριας επέλεξε να μιμηθεί τον Απόστολο Παύλο και να εργασθεί στο μεγάλο του έργο που είχε επιλεγεί από τον Θεό, χωρίς κανένα περισπασμό. (Αξίζει κάποιος να μελετήσει την αλληλογραφία του με την Κυρία επι των τιμών της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας Ρωξάνδρα Στούρτζα, και την ανιδιοτελή της αγάπη που εγκατέλειψε, προκειμένου να επιτελέσει την Ουράνια Κλήση του).
Ο Απόστολος Παύλος όταν τελείωνε η αποστολή του, επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα, συνάντησε τον Προφήτη Άγαβο, ο οποίος προφήτευσε περὶ τῆς συλλήψεως τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, τοῦ ὁποίου πῆρε τὴ ζώνη καὶ ἀφοῦ ἔδεσε μὲ αὐτὴν τὰ χέρια του καὶ τὰ πόδια του, εἶπε τὰ ἑξῆς προφητικὰ λόγια: «Αὐτὰ λέγει τὸ Ἅγιο Πνεῦμα. Τὸν ἄνδρα στὸν ὁποῖο ἀνήκει αὐτὴ ἡ ζώνη θὰ τὸν δέσουν στὰ Ἱεροσόλυμα οἱ Ἰουδαῖοι, ἔτσι ὅπως εἶμαι τώρα ἐγὼ δεμένος καὶ θὰ τὸν παραδώσουν στὰ χέρια τῶν εἰδωλολατρῶν Ρωμαίων». Όλοι επαρακάλεσαν τότε τον Απόστολο Παύλο να μην πάει στα Ιεροσόλυμα και να παρακάμψει την αποστολή του. Εκείνος όμως επέλεξε να πράξει το θέλημα του Θεού. Γνώριζε ότι ο δρόμος του ήταν δρόμος της θυσίας. Άλλωστε την Ίδια τη θυσία συνάντησε στον δρόμο προς Δαμασκόν. “Γνωρίζω ότι η πρόσκλησις ίνα αναλάβω τας ηνίας του ταλαίπωρου τούτου Έθνους, είναι επικαταβάς επί των ώμων μου Σταυρός. Τον αναλαμβάνω όμως αγογγύστως” θα καταγράψει η πέννα του Ιωάννη Καποδίστρια. Θεόκλητος ο Απόστολος Παύλος για την αποστολή του και όχι αυτόκλητος. Ένα ολόκληρο Έθνος προσκάλεσε τον Ιωάννη Καποδίστρια στο όνομα Του Χριστού. Ούτε ο Πρώτος Κυβερνήτης του Έθνους υπήρξε αυτόκλητος.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας πληροφορήθηκε δύο εβδομάδες πριν τη δολοφονία του, το μοχθηρό σχέδιο της απόπειρας που του ετοίμαζαν. Την πρώτη Κυριακή ο αδελφός του Αυγουστίνος τον εμπόδισε να λειτουργηθεί για να αποφύγει την δολοφονία. Την δεύτερη Κυριακή όμως σηκώθηκε νωρίτερα, για να μην χάσει, όχι τον εκκλησιασμό του πρωτίστως, αλλά για να μην χάσει το ραντεβού με τον Χριστό στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, που ήταν σαν τα Ιεροσόλυμα για τον Απόστολο Παύλο και από εκεί θα ταξίδευε για την Άνω Ιερουσαλήμ.


                                                    
Πέρασαν από το 2006 και το ξεκίνημα της προσπάθειας μας επτά χρόνια. Πέρασαν επίσης τρία χρόνια (2010) από τη στιγμή που ο Θεός φώτισε έναν άλλο Ιωάννη τον κ. Ιωάννη Κορνιλάκη, να συγγράψει το πόνημα «Ιωάννη Καποδίστριας- ο Άγιος της πολιτικής» γιατί εξ αρχής είχε αντιληφθεί και ομολογήσει για τον Ιωάννη Καποδίστρια οτι τον χαρακτηρίζει μία λέξη. «Αγιότης». Γιατί κυριολεκτικώς ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο Άγιος της πολιτικής και δεν εμφανίζεται στις ημέρες μας τυχαίως. Τον έφερε στις ημέρες μας η Χάρις και η Πρόνοια του Θεού, με τις προσευχές των Αγίων Γερόντων Πορφυρίου και Παϊσίου, για να ξυπνήσουν όλοι οι Έλληνες από τον λήθαργο και τη νάρκη που τόνιζαν ότι βρισκόμαστε αυτοί οι δύο Άγιοι Γέροντες. Εάν οι Έλληνες, οι Ρωμηοί δεν έχουμε τέτοια ζωντανά παραδείγματα, σαν τον Ιωάννη Καποδίστρια, που αγωνίστηκαν σε όλη τους τη ζωή για το καλό όλου του κόσμου, πρωτίστως με γνώμονα τον Χριστό και την αλήθεια, και πάντα υπέρ του γένους και της πατρίδος όπως έλεγε ο Γέρων Παΐσιος, τότε είναι αδύνατο να αναστηθούμε ως έθνος.
Προσφάτως πληροφορηθήκαμε για την πρωτοβουλία ενός Έλληνα Ιεράρχου του σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμου, ο οποίος εισηγήθηκε εις την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την αγιοκατάταξη  του Ιωάννου Καποδίστρια. Την επομένη ημέρα η Ιερά Σύνοδος απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν λόγοι αγιοκατατάξεως του Κυβερνήτου, αλλά αντιπρότεινε ώστε εν’ όψει της αναλήψεως της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2014, να προβληθεί εκ της Ελληνικής Κυβερνήσεως το πρότυπο του Ιωάννου Καποδίστρια και το έργο του, ως Πρότυπο Χριστιανού και πολιτικού.
Όταν όμως μιλάμε για Χριστιανικά πρότυπα, μιλάμε για Αγιότητα.
Η Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της πρόσθεσε, στα Χριστιανικά πρότυπα που είπε ο Άγιος Πορφύριος ότι είναι ο Απόστολος Παύλος και ο Ιερός Χρυσόστομος, και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η αείμνηστη κ. Ελένη Κούκκου, καθηγήτρια Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μελετώντας επί πολλά έτη και εμπεριστατωμένα τον Ιωάννη Καποδίστρια, ονόμαζε τις επιστολές του Αποστολικά κείμενα, γιατί ουδέποτε γράφτηκαν από Κυβερνήτη επιστολές που βρίθουν από Χριστιανικά ιδεώδη, πατριωτισμό και πρόνοια για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας και της πατρίδας μας.
O Άγιος Γέρων Παΐσιος
Και ενώ το έργο αυτό της προβολής του προτύπου του Ιωάννη Καποδίστρια, αντιμετωπίσθηκε αρχικά με αμφιβολίες από κάποιους Ιεράρχες μας, εν τέλει και μέσα από το εξαιρετικό πόνημα του κ.Κορνιλάκη και τις αυτούσιες επιστολές του Κυβερνήτη, άρθηκαν οι ενδοιασμοί και αναγνωρίσθηκε η αγιοπνευματική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια. Είναι ενθαρρυντικό στις ημέρες μας Έλληνες ιεράρχες να χύνουν δάκρυα συγκίνησης, μελετώντας τον Άγιο της πολιτικής και άλλοι ιεράρχες να δηλώνουν ότι «υπό άλλας συνθήκας ο Καποδίστριας θα ήταν ήδη Άγιος». Ωστόσο όπως έλεγε ο Γέρων Παΐσιος, “ αφήνει ο Θεός τα πράγματα λίγο για να φανούν οι διαθέσεις όλων”. Είναι η στιγμή, που η αναξιότητά μου πιστεύει, ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι φόβοι, οι ενδεχόμενες πιέσεις και αναστολές και να ομολογηθεί η αλήθεια.
Κάποιος ιεράρχης αναρωτήθηκε κινούμενος αρχικά από άγνοια:
-          «Είναι Άγιος ο Καποδίστριας;
Μελετώντας όμως το βιβλίο «Ιωάννης Καποδίστριας ο άγιος της πολιτικής» δήλωσε δημόσια μετά βεβαιότητος.
-          «Ναι, είναι πράγματι Άγιος ο Ιωάννης Καποδίστριας. Και μόνον η ώρα της δολοφονίας του, όρθρου βαθέως στο πλατύσκαλο της Εκκλησιάς, είναι σημείον».

Η μεγαλύτεροι εχθροί του ανθρώπου είναι η άγνοια, η λήθη και η νωθρότητα.
Ο Πλάτων μας λέγει, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της γνώμης, αλλά όμως όταν υπάρχει άγνοια,  μπορούν άραγε να διαθέτουν ασφαλή και επωφελή  γνώμη; Ο Καποδίστριας δεν θεωρείται απο τους Έλληνες Άγιος γιατί υπάρχει η άγνοια, η λήθη και η νωθρότητα, η νάρκη που έλεγε ο Γέρων Παΐσιος που δεν αφήνει τους Έλληνες να ξυπνήσουν με τίποτε.

Κάποιος Ιεράρχης είπε:
-          «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και μόνο που δεν φοβήθηκε να πάει το πρωί στην εκκλησιά γνωρίζοντας ότι εκεί τον περιμένει ο θάνατος και ότι το αίμα του θα χυθεί στο πλατύσκαλο του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι Εθνομάρτυρας και Άγιος».
Και έτσι είναι. Μόνο οι Άγιοι δεν φοβούνται τον θάνατο. «φόβος οὐκ ἔστιν ἐν τῇ ἀγάπῃ, ἀλλ᾿ ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον, ὅτι ὁ φόβος κόλασιν ἔχει, ὁ δὲ φοβούμενος οὐ τετελείωται ἐν τῇ ἀγάπῃ» (Α Ιω. 4,18). Είχε φθάσει στην αληθινή αγάπη του Χριστού. Γι’ αυτό και είναι Άγιος.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως φωτισμένος άνθρωπος του Θεού είχε προφητικά πει, ότι θα έρθει κάποτε η μέρα που οι Έλληνες θα εννοήσουν τη σημασία της θυσίας  του. Όσο οι Έλληνες δεν εννοούμε τη σημασία της θυσίας εκείνου που με το αίμα του θεμελίωσε αυτό το Έθνος, ο Θεός επιτρέπει να πάμε πολύ κάτω, και έτσι μέσα από τη συμφορά και το χάος που προείδε κατά παραχώρηση Θεού ο πατέρας Πορφύριος, να έλθουμε σε επίγνωση αλλά και να εκπληρωθεί η παρακαταθήκη του Γέροντα που ήταν η Αρχιερατική Προσευχή του Ιησού το «ίνα ώσιν εν».
Γνωρίζοντας όλα αυτά, δεν φοβούμαι να πω ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι Άγιος και εύχομαι να με αξιώσει να του μοιάσω στην αγάπη του στον Χριστό, την πατρίδα αλλά και όλο τον κόσμο.
Πριν τρία χρόνια ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να επικαλεστεί άγνοια. Σήμερα οι επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια, που παρέμειναν 180 χρόνια στα αζήτητα, έχουν τη δυνατότητα να ξαποστείλουν την άγνοια στα αζήτητα, αρκεί να μελετηθεί η 800σέλιδη διατριβή Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής.
Απόστολος Παύλος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Απόστολος των Εθνών ένωσε στο όνομα του Χριστού Ανατολή και Δύση. “Διδάξατε την φιλαδελφείαν, την προς αλλήλους αγάπη, ίνα οι πάντες εν ώσι”, κατέγραφε η πέννα του Ιωάννη Καποδίστρια στην εγκύκλιο του προς τον Ιερό Κλήρο της εποχής. Η χορηγία του Ιωάννη Καποδίστρια ως Υπουργού των εξωτερικών της Ρωσίας, ήταν αυτή που κατέστησε ικανή την εκλαϊκευμένη έκδοση των επιστολών του Αποστόλου Παύλου, επιμελημένη απ’ τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.
«Κήρυγμα οδεύον δια πάσης ανέσεως, ουκ έστι κήρυγμα», θα αναφωνήσει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αξίζει κάποιος να μελετήσει τις επιστολές του Αγίου Κυβερνήτη, προκειμένου να διαπιστώσει τον πόνο του, το δάκρυ, να κηρύττει Χριστό επι των ερειπίων της τότε Πατρίδος. «Δείται ανδρός γενναίου, φερεπόνου και ετοίμου προς θάνατον» θα συμπληρώσει επίσης ο Ιερός Χρυσόστομος. Άς μην αμφιβάλλει ουδείς, ότι γενναίος, αγογγύστως φέρων τον πόνο, αλλά και πανέτοιμος για τον θάνατο υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ας κλείσει η γραφίδα μου με τα λόγια ενός πραγματικά φλογερού φιλλέλληνα του Σατωβριάνδου.
 «Όταν πλέον μια ιδέα ωριμάσει ουδείς πλέον μπορεί να σταματήσει την πορεία της». 
ΥΣ: Πιστεύω ακράδαντα ότι όλο το έργο που επιτελώ όλα αυτά τα χρόνια, είναι ευλογημένο και σφραγισμένο από τον Άγιο Πορφύριο, που σήμερα συμπληρώνονται 22 χρόνια απ’ την οσιακή του κοίμηση.
Ιερομόναχος Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης
Ιερά Καλύβη Ζωοδόχου Πηγής Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους