Blogger Widgets

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αγιοκατάταξις του Γέροντος Πορφυρίου με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τετάρτην, 27ην Νοεμβρίου 2013 πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ' αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἀποδεχθεῖσα:
α) εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τούς Ἱερομόναχον Πορφύριον, τόν Καυσοκαλυβίτην, καί Ἱερομόναχον Μελέτιον τόν ἐν Ὑψενῇ Ρόδου, καί
β) τήν οἰκειοθελῆ παραίτησιν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος ἀπό τῆς διαποιμάνσεως τῆς ἐπαρχίας αὐτοῦ,  προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, εἰς τήν οὑτωσί κενωθεῖσαν Μητρόπολιν Βελγίου ἐξελέξατο παμψηψεί τόν Θεοφιλέστατον Ἐπίσκοπον Σινώπης κύριον Ἀθηναγόραν. 

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
www.ec-patr.org




Άγιος Πορφύριος: "Ο Θεός εργάζεται μυστικά"

"Το ευαγγέλιο έχει θησαυρούς και λύει όλα τα προβλήματα. Είναι φιλοσοφία, όντως φιλοσοφία. Είναι φιλοσοφία, εξ αποκαλύψεως φιλοσοφία. Είναι η ανωτάτη φιλοσοφία.
Άσε ο κόσμος τώρα που προσπαθεί να ριχτεί προς την ύλη. Να περιφρονήσει το πνεύμα, να περιφρονήσει τις αξίες. Όλες αυτές τις αξίες σιγά, σιγά, με την Χάρη τού Θεού, τις έφτιαξε ο άνθρωπος, τις έφτιαξε ο άνθρωπος με την βοήθεια τού Θεού. Την οικογένεια και όλα αυτά τα καλά και ωραία.
Άμα τα περιφρονήσουμε η γη εδώ, η ζωή μας, γίνεται χάος. Γίνεται κόλασις. με ναρκωτικά, μ' αυτό... Αρχίζει ο άνθρωπος να κοιτάζει την ηδονή, να θέλει να ικανοποιείται έτσι.. Να! Δεν βλέπεις τα παιδιά που αυτοκτονούν και τρελαίνονται; Δεν πας στα ψυχιατρεία να δεις παιδάκια, 15-16-20 χρονών, 25 - 30, που βασανίζονται!
Θα μου πεις να: «Γιατί δεν τα βλέπει ο Θεός;» Μα αυτά είναι, τα βλέπει ο Θεός. Αλλά ο Θεός δεν μπορεί να επέμβει. Μπορεί όμως, με το σχέδιο τού Θεού, να έρθει, να έρθει ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν μία επίγνωση, να ιδούνε το χάος ολόφωτο, ολοζώντανο μπροστά τους, να πούνε: Έεε! Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε. Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε. Και να έρθουνε πάλι στο δρόμο του Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις. Αυτό εμείς επιδιώκομε και έτσι θέλομε τα πράγματα σιγά σιγά να γίνουνε με τη Χάρη του Θεού. Ο Θεός εργάζεται μυστικά. Δεν θέλει να επηρεάσει του ανθρώπου την ελευθερία. Τα φέρνει έτσι και σιγά-σιγά, σιγά σιγά πάει ο άνθρωπος εκεί που πρέπει".

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Οι παρακαταθήκες του Γέροντος Πορφυρίου

Aποκαλυπτική συνέντευξη του ιερομόναχου
π.Γεωργίου Αλευρά, από την ιερά καλύβη Ζωοδόχου 
Πηγής Καυσοκαλυβίων, το 2009 στην εκπομπή 
"To πρωϊ εισάκουσον" 
του Ραδιοφώνου της Πειραϊκής 
Εκκλησίας, για τα 12 τελευταία έτη του γέροντα 
Πορφυρίου, τις παρακαταθήκες και το έργο που 
άφησε αλλά και σχεδίαζε με τη χάρη του Θεού

Η Παναγία ελπίδα & σωτηρία της Ελλάδας και του Γένους




Ιερά Καλύβη Ζωοδόχου Πηγής Καυσοκαλυβίων. Ο γέροντας Γεώργιος τελεί την Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκο μπροστά στην "Παγκόσμιον Δόξα". Την εικόνα της Παναγίας της Πατριωτίσσης "ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ".

Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων 16-9-2012

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ". (Αναδημοσίευση από Ιανουάριο 2013)


Κωστούλας Βασίλειος για το ioannis-kapodistrias.blogspot.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Καποδίστριας, ο Αβραμόπουλος και ο Βενιζέλος

Οι εικαστικές επιλογές του Δημήτρη Αβραμόπουλου κέντρισαν χθες το ενδιαφέρον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη χθεσινή συνάντησή των δύο αντρών στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρει ο Μικροπολιτικός των Νέων, ο κ. Βενιζέλος εντυπωσιάστηκε από τον πίνακα που έχει κρεμάσει πάνω από το γραφείο του ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται για τον πορτρέτο του Ιωάννη Καποδίστρια του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε γιατί επέμενε να κάνει μεταρρυθμίσεις στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, μια διαβολική σύμπτωση των καιρών αν μη τι άλλο… «Ίσως χρειάζεται η επιφοίτηση του Καποδίστρια μήπως και καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό κράτος» είπε ο κ. Αβραμόπουλος κατ’ιδίαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πηγή: www.paraskhnio.gr


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Με ιδιαίτερη προσοχή διαβάσαμε στο σημερινό ηλεκτρονικό τύπο, που αν μη τι άλλο αποτελεί πλέον την κύρια μορφή ενημέρωσης της πλειοψηφίας των Ελλήνων, την αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας κ.Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την αποτελεσματικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, σε μια χαρούμενη στιχομυθία με τον πρόεδρο του Πασοκ Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ελαφρότητα, των λόγων κυρίως αλλά και των πράξεων, που ίσως αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις τις οποίες βιώνει το Έθνος μας σήμερα, μας δείχνουν πολλές φορές τον τρόπο για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές, αν και αυτός ο τρόπος πολλές φορές δεν είναι κατανοητός σε μας.

Ομιλία Γέροντος Ιωακείμ εν' όψει Χριστουγέννων




Ομιλία του Δικαίου της Ιεράς Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους, γέροντος Ιωακείμ του αγιορείτου για τη σημασία του ερχομού του Θεανθρώπου στη ζωή του ανθρώπου.

Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός· ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ, μετὰ τῶν Μάγων Ἀνατολῆς τῶν Βασιλέων. Ἄγγελοι ὑμνοῦσιν, ἀκαταπαύστως ἐκεῖ· ποιμένες ἀγραυλοῦσιν, ᾠδὴν ἐπάξιον· Δόξα ἐν ὑψίστοις λέγοντες, τῷ σήμερον ἐν Σπηλαίῳ τεχθέντι, ἐκ τῆς Παρθένου καὶ Θεοτόκου, ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας.
Τί θαυμάζεις Μαριάμ; τί ἐκθαμβεῖσαι τῷ ἐν σοί; Ὅτι ἄχρονον Υἱόν, χρόνῳ ἐγέννησα φησί, τοῦ τικτομένου τὴν σύλληψιν μὴ διδαχθεῖσα. Ἄνανδρος εἰμί, καὶ πῶς τέξω Υἱόν, ἄσπορον γονὴν τίς ἑώρακεν; ὅπου Θεὸς δὲ βούλεται, νικᾶται φύσεως τάξις, ὡς γέγραπται. Χριστὸς ἐτέχθη, ἐκ τῆς Παρθένου, ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας.
Ὁ ἀχώρητος παντί, πῶς ἐχωρήθη ἐν γαστρί; ὁ ἐν κόλποις τοῦ Πατρός, πῶς ἐν ἀγκάλαις τῆς Μητρός; πάντως ὡς οἶδεν, ὡς ἠθέλησε, καὶ ὡς ηὐδόκησεν. Ἄσαρκος γὰρ ὢν, ἐσαρκώθη ἑκών, καὶ γέγονεν ὁ Ὢν, ὃ οὐκ ἦν δι' ἡμᾶς· καὶ μὴ ἐκστὰς τῆς φύσεως, μετέσχε τοῦ ἡμετέρου φυράματος. Διπλοῦς ἐτέχθη, Χριστὸς τὸν ἄνω, κόσμον θέλων ἀναπληρῶσαι.

ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: "Όλοι πίσω"

ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: "Μπορεί όμως, με το σχέδιο τού Θεού, να έρθει, να έρθει ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν μία επίγνωση, να ιδούνε το χάος ολόφωτο, ολοζώντανο μπροστά τους, να πούνε: Έεε! Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε. Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε. Και να έρθουνε πάλι στο δρόμο του Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις. Αυτό εμείς επιδιώκομε και έτσι θέλομε τα πράγματα σιγά σιγά να γίνουνε με τη Χάρη του Θεού. Ο Θεός εργάζεται μυστικά. Δεν θέλει να επηρεάσει του ανθρώπου την ελευθερία. Τα φέρνει έτσι και σιγά-σιγά, σιγά σιγά πάει ο άνθρωπος εκεί που πρέπει".

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΓΕΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ: "ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΟΙΑ"


"Η ρωμιοσύνη ορφάνεψε, σαν χάθηκες εσύ μα πρέπει το ρωμέικο, ξανά ν' αναστηθεί"

Τραγούδι * εμπνευσμένο από τον μαρτυρικό Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και την εκούσια θυσία του για να εξασφαλιστεί το μέλλον της ανεξάρτητης Ελλάδος. Το πρότυπο του, τη δεδομένη στιγμή που η Ελλάδα ταλανίζεται από την κρίση μοιάζει αναγκαίο όσο ποτέ...

"Η ρωμιοσύνη ορφάνεψε, σαν χάθηκες εσύ
μα πρέπει το ρωμέικο, ξανά ν' αναστηθεί"

Μουσική & Ενορχήστρωση: Γιώργος Βούκανος
Στίχοι: Ιωάννης Κορνιλάκης
Τραγούδι: Νίκος Γεωργιάδης

*Από το CD "Οραματισμοί - Ιωάννης Καποδίστριας"
που συνοδεύει το βιβλίο του Ιωάννη Κορνιλάκη
"Ο Άγιος της Πολιτικής" 'Α Έκδοση.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΡΝΙΛΑΚΗ: "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"



Γράφει ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός
Θεολόγος - Δρ. Ιστορίας-Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Ιονίου Πανεπιστημίου

    Με βαθιά ικανοποίηση υποδέχθηκε πρόσφατα ο κερκυραϊκός λαός, σε καιρούς χαλεπούς, ένα θεόσταλτο δώρο, που τον ξύπνησε κυριολεκτικά από τον λήθαργο και την κοινωνική αφασία. Σε μια εποχή όπου τα πάντα (μονο)πωλούνται, ήρθε ένα υπέροχο εκδοτικό έργο να πλημμυρίσει ελπίδα και προσδοκία τον υπέροχο μα πάντοτε προδομένο λαό μας.

Ο κ.Δημήτριος Γ. Μεταλληνός
Θεολόγος - Δρ. Ιστορίας-Μέλος
 Ε.ΔΙ.Π. Ιονίου Πανεπιστημίου
   Και το δώρο αυτό είναι το έργο του καταξιωμένου οικονομολόγου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΜΚΕ «Ελαία» κ. Ιωάννη Κορνιλάκη «Ιωάννης Καποδίστριας: Ο Άγιος της Πολιτικής», μια έκδοση της «Ελαίας», της οποίας Πρόεδρος και Πνευματικός είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης (Αλευράς). 

Εκατόν τριάντα πέντε ανέκδοτα αποσπάσματα, ως επί το πλείστον, ιδιωτικών επιστολών του μεγίστου των πολιτικών κερκυραίου Ιωάννη Καποδίστρια παρουσιάζονται με έναν πρωτότυπο τρόπο, αφού ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο, να μελετήσει τις πρωτογενείς πηγές, δηλαδή επιστολές του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, να συμπληρώσει τις γνώσεις του με σημαντικά ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία που καταθέτει μετά από κάθε επιστολή ο συγγραφέας και να απολαύσει τις μοναδικές θεολογικές (άρα κοινωνικές) προεκτάσεις του τελευταίου. 

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

"Ιωάννης Καποδίστριας και το θαύμα της Ελβετίας" (VIDEO της εκδήλωσης στα Μετέωρα)

Αποσπάσματα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Μετέωρα την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, από τον πολιτιστικό σύλλογο Τρικάλων "Άγιος Νέστωρ", με θέμα "Ιωάννης Καποδίστριας και το θαύμα της Ελβετίας, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα κ Ιωάννη Κορνιλάκη. Επίσης ομιλία πραγματοποίησε και ο δρ. Ιστορίας - Μέλος ΕΔΙΠ Ιονίου Πανεπιστημίου κ.Δημήτριος Γ. Μεταλληνός.








Ι.Καποδίστριας-ο άγιος της πολιτικής(Ραδιοφ/κή συν/ξη)

Ραδιοφωνική συνέντευξη του συγγραφέα του πονήματος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και δ/νων σύμβουλος της "Ελαίας ΑΜΚΕ" κ. Κορνιλάκη Ιωάννη, στο ραδιοσταθμό ΡΑΔΙΟ ΑΓΙΑ ΜΕΤΕΩΡΑ http://agiameteora.net/.

Στην σημαντική αυτή συνέντευξη παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές του προτύπου πολιτικού ανδρός Ιωάννου Καποδίστρια, οι λόγοι για τους οποίους σκεπάστηκε η φωνή του για 180 χρόνια και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ομοψυχία μέσα από αυτό το πρότυπο ενότητας που έζησε, έκανε πράξη το Ευαγγέλιο και οδηγήθηκε εκούσια στην αυτοθυσία του για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού 'Εθνους και των μετέπειτα γενεών.



Γέρων Ιωακείμ: "Γίνεσθε άγιοι". Συγκλονιστική αφυπνιστική ομιλία

Ομιλία του Δικαίου της Ιεράς Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους, γέροντος Ιωακείμ του αγιορείτου για το κάλεσμα του Χριστού στον άνθρωπο, ως ο δάσκαλος στον μαθητή,ως ο πατέρας προς τον υιό. Κάλεσμα που λέει "γίνεσθε άγιοι" και προσκαλεί τον καθένα άνθρωπο να γίνει άγιος και άξιος μαθητής του Χριστού. Η αγιότητα όπως μας λέγει ο πατήρ Ιωακείμ, είναι το ζητούμενο γιατί και ο Θεός αναπαύεται στους αγίους. "Τα άγια τοις αγίοις". Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα μαστίζεται από τυπολατρεία και  η  συγκλονιστική και αφυπνιστική ομιλία του γέροντα Ιωακείμ πρέπει να μας ταρακουνήσει, κυρίως για να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας ρόλο στη ζωή και την κοινωνία, πέρα από μάταιες φιλοδοξίες και κενοδοξίες. 

῞Οτι ἅγιος εἶ, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν καὶ ἐν ἁγίοις κατοικεῖς καὶ ἐπαναπαύει καὶ σοὶ τὴν δόξαν καὶ τὸν τρισάγιον ὕμνον ἀναπέμπομεν τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Υἱῷ καὶ τῷ ἁγίῳ Πνεύματι, νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων




Οι ελβετικές επιδράσεις στην εκπαιδευτική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια και η προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα.




 Δημητρίου Γ. Μεταλληνού
Δρ. Ιστορίας – μέλους Ε.ΔΙ.Π. Ιονίου Παν/μίου

Ο
 Ιωάννης Καποδίστριας[1] υπήρξε στον πολιτικό του βίο προνοητικός και για το λόγο αυτό εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία που του δινόταν, προκειμένου να βοηθήσει την αγαπημένη του πατρίδα. Έτσι λοιπόν, όταν ο Τσάρος τον έστειλε, εκτιμώντας τις εξαιρετικές του διπλωματικές ικανότητες, για να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της Ελβετίας, προσπάθησε, στα διαλείμματα των πολιτικών του αγώνων, να γνωρίσει το εκπαιδευτικό σύστημα που εφάρμοζαν οι μεγάλοι Ελβετοὶ παιδαγωγοί, καθὼς και τον τρόπο  με τον οποίο λειτουργούσαν τα εκπαιδευτικὰ ιδρύματα της χώρας τους. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε πολλές φορές τα περίφημα εκπαιδευτήρια του διάσημου παιδαγωγού Fellenberg,[2] ενώ ερχόταν συχνά προσωπικά σε επαφή με τον ίδιο τον δάσκαλό του, τον μεγάλο παιδαγωγό Pestalozzi.[3] Εμπνεόταν ιδιαίτερα από την ιδέα της «λαϊκής διαπαιδαγώγησης» του τελευταίου, ο οποίος «στάθηκε αποφασιστικός παράγοντας όχι μόνο στην προτε-ραιότητα που έδωσε στη λαϊκή παιδεία με δωρεάν εκπαίδευση, αλλά και στην αντιμετώπιση των αντίξοων δυσχερειών, που επικρατούσαν την εποχή αυτή στην εκπαίδευση και την κοινωνία».[4]
Ο Ελβετός παιδαγωγός Johann Heinrich Pestalozzi θεωρείται το πρόσωπο που έκανε πράξη στο μεγαλύτερο βαθμό την παιδαγωγική σκέψη του Rousseau. «Παθιασμένος κατά τη νεότητά του με την ανάγνωση του Αιμίλιου, δεν αφήνει από τα μάτια του αυτό το βιβλίο του ονείρου, μέχρι να δει σ’ αυτό, κατά το τέλος της ζωής του, το κέντρο της κίνησης του αρχαίου και του νέου κόσμου όσον αφορά στην εκπαίδευση».[5]

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ:"Tο πρώτιστον και ουσιωδέστατον των χρεών της ελληνικής κυβερνήσεως είναι να προμηθεύσει εις το Έθνος την διδασκαλίαν της πίστεως"

"Λαλήσατε εις τας καρδίας
του λαού τον νόμον
 του Θεού, ορθοτομούντες
τον λόγον της αληθείας
 κηρύξατε την ειρήνην,
ευαγγελίσασθε την ομόνοιαν,
 διδάξατε την φιλαδελφίαν,
την πρός αλλήλους αγάπην,
 ίνα ώσιν οι πάντες εν, εν Xριστώ-
στηρίξατε τας καρδίας των
 πιστών εις τα θεία δόγματα,
 εμπνεύσατε εις αυτούς τον
φόβον του Θεού, την αγάπην
 πρός τον πλησίον και τήν
 υποταγήν πρός τας Aρχάς"
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Της αειμνήστου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Ελένης Κούκου

Τον Aπρίλιο του 1827 η Γ΄ Eθνική Συνέλευση των Eλλήνων στην Tροιζήνα εξέλεξε ομόφωνα τον πρώτο κυβερνήτη του Eλληνικού Kράτους τον Iωάννη Kαποδίστρια. Aποδέχθηκε την εκλογή του ως οφειλόμενο ύψιστο χρέος πρός την πατρίδα του. Eίχε πλήρη γνώση τί θα αντίκρυζε στο «απέραντον ερείπιον» που ήταν τότε η Eλλάς. «Γνωρίζω ότι η κάθοδός μου εις την Eλλάδα σημαίνει άνοδον εις τον Γολγοθά. Όμως μετά χαράς αποδέχομαι τον ουρανόθεν επικαταβαίνοντα μοι Σταυρόν ψήφω της Γ΄ Eθνικής Συνελεύσεως, αρκεί αυτή να συντελέσει εις την απελευθέρωσιν της Πατρίδος μας και εις την μόρφωσιν του ελληνικού λαού», έγραψε τότε.
Έφθασε στη ρημαγμένη γη στίς 8 Iανουαρίου 1828 και άρχισε αμέσως το τιτάνιο έργο του πιστεύοντας όπως διακήρυξε στην πρώτη εγκύκλιό του πρός το Πανελλήνιο ότι «Ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών».
Eντελώς ξεχωριστή φροντίδα έδειξε αμέσως για τήν οργάνωση της Eκκλησίας. H πιό βαθειά πίστη του Kαποδίστρια ήταν ότι το έθνος τότε μονάχα θα μπορούσε να επιζήσει και νά προοδεύσει εάν υπήρχε καλώς οργανωμένη Eκκλησία και κληρικοί ηθικώς άμεμπτοι και μορφωμένοι. Kαι πρός αυτή την κατεύθυνση καταβάλλει κάθε προσπάθεια. 

Eίναι δε γνωστή η βαθύτατη προσήλωσή του στην Oρθόδοξη Eλληνική Eκκλησία. O σύγχρονος εκκλησιαστικός ιστορικός Xρυσόστομος Παπαδόπουλος γράφει επ' αυτού χαρακτηριστικά: «Ό,τι κατ' εξοχήν εχαρακτήριζε τον μέγαν της Eλλάδος Kυβερνήτην Iωάννην Kαποδίστριαν ήτο η πεφωτισμένη πίστις εις τον Θεόν και η ακλόνητος αυτού εις την Oρθόδοξον Eκκλησίαν αφοσίωσις. Tούτου ένεκα πάσαι αυτού αι πράξεις και ενέργειαι ήσαν απαύγασμα των ακραδάντων θρησκευτικών πεποιθήσεων και αυστηροτάτων ηθικών αρχών».

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ


Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν' όψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2014 από τη χώρα μας, αποφάσισε να προτείνει στην Ελληνική Κυβέρνηση την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, ως προτύπου Χριστιανού και Πολιτικού. 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΝΙΛΑΚΗ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"
-ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΕΛΑΙΑ"-
(ΣΕΛ.78-79)
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο συγγραφικό έργο "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" στις σελίδες 78-79 υπάρχει η προφητική παρακαταθήκη του Γέροντος Παϊσίου, η οποία περιλαμβάνεται  και στο κείμενο "ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ" (Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, Ιερομονάχου Ισαάκ σελ.701), και η οποία αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη προβολής ενός προτύπου, προς μίμηση για τους πολιτικούς ηγέτες αλλά και για υποβοήθηση του λαού, να αποκτήσει ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των κυβερνητών του έθνους μας. 
Στις ημέρες μας η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από ποτέ αλλά είναι πλέον και εφικτή η εκπλήρωση, αφού ήδη υπάρχει το εξαιρετικό πόνημα "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" μέσα από το οποίο όλο και περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν την Αγία προσωπικότητα εκείνου που θυσιάστηκε για την ύπαρξή μας ως Έθνους. Τον Ιωάννη Καποδίστρια.-



Η ΑΓΙΟΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ

O σεβ.Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως
κ.κ Άνθιμος στο βήμα

Βίντεο από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και ο σεβ.Μητροπολίτης κ.κ Άνθιμος σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Δήμαρχο κ.Λαμπάκη, για την προβολή του Αγίου της πολιτικής, Ιωάννη Καποδίστρια, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα του ομώνυμου πονήματος κ.Κορνιλάκη Ιωάννη.


Ο κ.Κορνιλάκης κατά την ομιλία του
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ακριτική πόλη ο συγγραφέας παρουσίασε την ασκητική μορφή του ανδρός Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος σαν σύγχρονος αναχωρητής μέσα στον κόσμο, έζησε και πολιτεύθηκε σε Ευρώπη και Ελλάδα και διακόνησε τον κάθε λαό που κλήθηκε να υπηρετήσει, απαρνούμενος τις ανέσεις και κυρίως παραχωρώντας όλη του την περιουσία για την ανάσταση του Ελληνικού Έθνους.

Χαρακτηριστικά ο κ.Κορνιλάκης παραλλήλισε εύστοχα αποσπάσματα του Γεροντικού με αποσπάσματα των επιστολών του Ιωάννη Καποδίστρια, δεικνύοντας έτσι την πλήρη ταύτιση της ζωής του Κυβερνήτη με τις παρακαταθήκες των γερόντων της Ορθοδοξίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Να αναγνωριστεί ως Άγιος ο Καποδίστριας, ζήτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
Read more: http://ioannis-kapodistrias.blogspot.com/#ixzz2kcnnyz15

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Να αναγνωριστεί ως Άγιος ο Καποδίστριας, ζήτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Κείμενο Γιώργος Φερδής 

ΔΟΓΜΑ | ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Πρόταση για την αγιοκατάταξη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια κατέθεσε σήμερα προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ. η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Άνθιμος εισηγήθηκε να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται γι αυτές τις περιπτώσεις, μέσω της συνοδικής επιτροπής Θείας Λατρείας, ώστε να εξεταστεί η υπόθεση.


Η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει επί της προτάσεως του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο φάκελος θα σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο έχει την αρμοδιότητα αυτών των αποφάσεων.


Ο Ιωάννης Καποδίστριας γνωστός και ως «ο Άγιος της πολιτικής» γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου 1776. Υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της ρωσικής Αυτοκρατορίας και μετέπειτα πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας το 1827.


Δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1831 στο Ναύπλιο από συγγενή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.


ΠΗΓΗ www.dogma.gr


Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Όσιος Νείλος ο Μυροβλήτης


ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ἄκρο τῆς χερσονήσου τοῦ Ἄθω, σὲ ἀπόσταση μίας ὥρας περίπου ἀπὸ τὰ Καυσοκαλύβια, πρὸς τὴ Μεγίστη Λαύρα, μέσα σ᾿ ἕνα ἐπιβλητικὰ ἄγριο τοπίο θαυμαστῆς φυσικῆς ὀμορφιᾶς καὶ στὴν κορφὴ ἑνὸς ἀπότομου βράχου, διακόσια πενήντα περίπου μέτρα πάνω ἀπὸ τὴ θάλασσα, κυριολεκτικὰ μεταξὺ οὐρανοῦ καὶ γῆς», βρίσκεται τὸ σπήλαιο τοῦ ὁσίου Νείλου τοῦ μυροβλύτου.


Ὁ ὅσιος Νεῖλος, ποὺ ἀσκήθηκε ἐδῶ, εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ «ἀειθαλῆ καὶ πανεύοσμα» κρίνα, ἕνα ἀπὸ τὰ «οὐρανόμηκη καὶ εὐσκιόφυλλα» δέντρα, ποὺ βλάστησαν ἐν ταῖς ὑπωρείαις καὶ ἐν ταῖς κοιλάσι καὶ παραλίοις· τοῦ ἁγιοτόκου Ἄθωνα.

Βλαστὸς τῆς εὐάνδρου Πελοποννήσου, γεννήθηκε στὸ χωριὸ Ἅγιος Πέτρος τῆς Κυνουρίας στὰ τέλη τοῦ 16ου αἰ. Ἀνατράφηκε «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» (Ἐφ. 6:4) ἀπὸ τοὺς εὐσεβεῖς γονεῖς του καὶ διδάχθηκε τὰ ἱερὰ γράμματα ἀπὸ τὸν ἐνάρετο καὶ μορφωμένο θεῖο του Ἱερομόναχο Μακάριο. Μὲ τὴ συνετὴ καθοδήγηση καὶ τὶς συμβουλὲς τοῦ τελευταίου, ὁ μικρὸς Νικόλαος Τερζάκης -ἔτσι λεγόταν στὸν κόσμο ὁ ἅγιος- «προέκοπτε σοφίᾳ καὶ ἡλικίᾳ καὶ χάριτι παρὰ Θεῷ καὶ ἀνθρώποις» (Λουκ. 2:52).

Γέρων Ιωακείμ "Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον" Νο 44

Ομιλία του Δικαίου της Ιεράς Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους, γέροντος Ιωακείμ του αγιορείτου

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Άγιος Μηνάς και El Alamein. O Άγιος κατά των κατακτητών

Στην ιστορία της Εκκλησίας, έχουν λάμψει εξαιρετικές μορφές Αγίων και Μαρτύρων που την ελάμπρυναν με τα κατορθώματά τους τα υπεράνθρωπα. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, παιδιά και άνδρες και γέροι κατάλευκοι, διαφόρου μορφώσεως και κοινωνικής τάξεως, επαγγέλματος και καταγωγής, από τον ίδιο πόθο και τα ίδια ιδανικά κινούμενοι, έδωσαν τη ζωή τους για την αγάπη του Χριστού.

Μεταξύ όλων αυτών των πολυαρίθμων ταγμάτων των Μαρτύρων, είναι και η τάξις των στρατιωτικών. Μεγάλες μορφές όπως οι μεγαλομάρτυρες Δημήτριος, Γεώργιος, Ευστάθιος, Μερκούριος, Μηνάς κ.ά. κατέδειξαν ότι δεν έχει καμμιά σημασία η εργασία και η απασχόλησι η καθημερινή για την αγιότητα και την Χριστιανική ζωή γενικώτερα.

Το Πνεύμα το Άγιον «όπου θέλει πνει». (Ιωαν. γ' 8). Ανεξαρτήτως εποχής, τόπου και εθνικότητος, ηλικίας και φύλου. Επομένως και σήμερα, που η κοινωνία μας έχει ανάγκην κυρίως αγίων, αυτό πρέπει να γίνη ο διακαής πόθος μας και το ύψιστον ιδανικόν, ο αγιασμός μας, η ανάπτυξι αγίων, που θ' αποτελέσουν τα πρότυπα για το ηθικό ανέβασμα της κοινωνίας μας και των νέων μας ειδικώτερα.

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΗΝΑ

Εγκαταλείπει το στράτευμα.

Ο Άγιος Μηνάς έζησε στην εποχή του βασιλιά Μαξιμιανού και καταγόταν από την Αίγυπτο, οι δε γονείς του ήταν ειδωλολάτρες.

Όταν ενηλικιώθηκε, γράφτηκε στην τάξι των στρατιωτικών.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία - αποκάλυψη για τον Γέροντα Πορφύριο



Αποκαλυπτική, προ διετίας, ομιλία του πατρός Γεωργίου Αλευρά Καυσοκαλυβίτου, πνευματικού της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, για τον Γέροντα Πορφύριο, την γνωριμία του, το οσιακό του τέλος στα Καυσοκαλύβια, τις παρακαταθήκες που άφησε για το σήμερα, και τη θέση του γέροντα σχετικά με τον αντίχριστο. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης την ημέρα μνήμης του Γέροντα Πορφυρίου στις 2-12-2010 μετά από πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και του σεβασμιοτάτου κ.κ Δαμασκηνού.


Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Εορτή Πολεμικής Αεροπορίας - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων


 Οι ομάδες επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας με μεμονωμένα αεροσκάφη F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος» θα πλαισιώσουν τις φετεινές εορταστικές εκδηλώσεις για τον Προστάτη του Όπλου Αρχάγγελο Μιχαήλ, που θα διαρκέσουν από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα το F-16 «Ζευς» θα πραγματοποιήσει επιδείξεις!

- Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος/Αεροπορική Βάση Καλαμάτας,
- Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 14:00 στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας
- Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στη Θεσσαλονίκη και
- Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας
Αντίστοιχα το T-6A «Δαίδαλος» θα πραγματοποιήσει επιδείξεις:

Τό ρίσκο τῆς ἀγάπης πού ταπεινώνει


π. Ἀρσενίου Κωτσόπουλου


Ἡ ἀγάπη γιά τόν συνάνθρωπο ὁλοκληρώνεται μέσα ἀπό τό ρίσκο πού παίρνει κανείς: «Οὐ μή φάγω κρέα εἰς τόν αἰῶνα ἵνα μή τόν ἀδελφόν μου σκανδαλίσω» (Α΄ Κορ. η΄ 13). Ὁ Παῦλος εἶναι ἕτοιμος νά κόψει ὅλα τά δικαιώματά του, ἄν αὐτά πρόκειται νά διαταράξουν τήν ἀγάπη του μέ τούς ἀδελφούς. Πόσο μακριά εἴμαστε ἀπό αὐτό τό πνεῦμα;

Ἐμεῖς, προκειμένου νά ἱκανοποιήσουμε τίς ἐπιθυμίες μας εἴμαστε ἔτοιμοι νά ἰσοπεδώσουμε τόν ἀδελφό... Ὅποιος αὐξάνει στήν ἀγάπη, θέλοντας καί μη, περιορίζει τά δικαιώματά του ἀλλά καί τίς ἀδυναμίες του. Αὐτό ὅμως ἐπισυμβαίνει μέ ἕναν τρόπο φυσικό καί ἀνεπαίσθητο. Κάποιος νέος ἄνθρωπος πού ἀγάπησε πολύ ἕναν ἀδικημένο τόλμησε νά ρισκάρει τήν καλή θέση του. Χωρίς νά σκέφτεται μήπως τόν ὑποσκελίσουν, μίλησε καί ἔγραψε μέ παρρησία στούς ἁρμόδιους γιά τή λεβεντιά, τό ὕφος καί τήν ἀνωτερότητα τοῦ ἀδικημένου καί παρεξηγημένου ἀδελφοῦ του. 

Ένας νέος και ο ξένος Καποδίστριας

ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΗΛΩΣΕ : «Πάτερ μου, όποιος πάει με τον σταυρό στο χέρι θα τον “φάνε λάχανο”. Και ο ιερέας του απάντησε: «Ξέρεις ο Καποδίστριας ακριβώς επειδή δεν φοβήθηκε να τον “φάνε λάχανο”, έγινε πρότυπο ηγέτη, ανασυγκρότησε το ελληνικό έθνος Και είναι ο πρώτος μεταβυζαντινός κυβερνήτης μας».
Η ζωή μου είναι ο ξένος. Με τον δικό μου άνθρωπο λειτουργώ ιδιοτελώς , δηλαδή εμπαθώς. Δίνω και προσδοκώ να πάρω. Με τον ξένο και κατατρεγμένο, λειτουργώ ανιδιοτελώς, διότι δίνω χωρίς να προσδοκώ τίποτα. Ο γέροντας Πορφύριος έλεγε: «Το ανιδιοτελές τραβά τη Χάρη του Θεού». Επομένως ο ξένος με προκαλεί να γίνω χαριτωμένος άνθρωπος.
Ο Καποδίστριας έζησε στα ξένα για πολλά χρόνια. Αγωνίστηκε για ξένους τόπους, τη Ρωσία, την Ελβετία… Η καρδιά του όμως χτύπαγε ελληνικά. Στην Ευρώπη όπου ζούσε, μακριά από τον τόπο του, είχε τον νου του πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα. Και όταν κλήθηκε να κυβερνήσει το παράλυτο από τις μικρότητες , τις αλληλοφαγωμάρες και τη φτώχεια έθνος μας, ήρθε σαν ξένος, γι’ αυτό και αγάπησε όλους τους Έλληνες το ίδιο. Δεν δούλεψε για ομάδες, οργανώσεις, κόμματα, παρατάξεις, αλλά για το έθνος. Δεν εργάστηκε για τους λίγους δικούς του- που δεν είχε- ,αλλά για όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό έγινε ο πρώτος μεταβυζαντινός κυβερνήτης του τόπου μας, που ανασυγκρότησε τον λαό. Απέρριψε πρόταση γάμου από την πολυαγαπημένη του Αλεξάνδρα Στρούντζα, την αριστοκράτισσα Ελληνίδα της Ρωσίας, γιατί ήθελε να έχει όλους τους Έλληνες «δικούς του».

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Άνθιμος Θεσσαλονίκης: "Ας διδαχθούμε από την ιστορία και τα έργα τέτοιων σπουδαίων ανθρώπων, όπως ο Καποδίστριας"

"Μέσα σ΄αυτή την ατμόσφαιρα που ζούμε, τα φρικτά εγκλήματα που έγιναν προχθές (Ν. Ηράκλειο) και πριν από λίγες εβδομάδες (Φύσσας) για …πολιτικές φορές, είναι ο,τι χειρότερο ζούμε εμείς οι Έλληνες, νέοι και μεσήλικοι" είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος προσθέτοντας "δεν είναι δυνατόν να ρυθμίζουμε τις διαφορές μας με …δολοφονίες. Αυτή είναι η φρίκη και η προσβολή της Ελλάδος. Τα γεγονότα αυτά προσβάλουν την ιστορία την παράδοση μας, την πατρίδα μας"

Ο Μητροπολίτης επεσήμανε με φανερή συγκίνηση: 
 "Έλληνες δεν μπορεί να σκοτώνουν Έλληνες" 

 Ο κ Άνθιμος μίλησε για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Καποδίστρια τον οποίο οι Ρώσοι θα τον κάνουν… άγιο! 

"Ας διδαχθούμε από την ιστορία και τα έργα τέτοιων σπουδαίων ανθρώπων" είπε καταλήγοντας "Ότι η πατρίδα μας τώρα χρειάζεται ενότητα των Ελλήνων, πάνω απ' όλα!"

Τα συγκεκριμένα λόγια είπε ο Μητροπολίτης από τον άμβωνα του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου. Η θεία λειτουργία μεταδόθηκε απ' ευθείας από τη δημόσια τηλεόραση την οποία ευχαρίστησε ο κ Άνθιμος λέγοντας ότι προς το παρόν "η κρατική τηλεόραση έχει μόνο ένα κανάλι και θα είμαι σύντομος διότι το κύκλωμα θα πέσει από την Αθήνα σε λίγα λεπτά…"

Τέλος ο κ Άνθιμος αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων επισημαίνοντας ότι κάθε μέρα πηγαίνουν μορφωμένοι νέοι και του ζητούν δουλειά, αυτό είναι το μείζον σήμερα. Η επιβίωση των παιδιών μας…

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Οι Ρώσοι αναδεικνύουν τους δεσμούς με την Ελλάδα

To ρωσικό  αποβατικό πλοίο 
Novocherkassk
Του Σταύρου Τζίμα

Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου του 2012 κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αποβατικό πλοίο του ρωσικού πολεμικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Νοβοτσρκάσκι» μεταφέροντας 600 πεζοναύτες.

Μία ημέρα πριν το πλοίο πιάσει στον Θερμαϊκό, ο Ρώσος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ επισκέφθηκε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου στον οποίο διατύπωσε το αίτημα να συμμετάσχει στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο, παρουσία του κ. Κ. Παπούλια, άγημα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και μάλιστα με τη δική του μπάντα. Ο υπουργός, μάλλον αιφνιδιασμένος, παρέπεμψε τον Ρώσο διπλωμάτη στην Περιφέρεια, που είχε και την ευθύνη για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Εκεί, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Άμυνας, του εξήγησαν πως η συγκυρία δεν ευνοούσε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Το Άγιον Όρος

Κορυφαίο σημείο αναφοράς παραμένει βεβαίως 
το Άγιον Ορος, ο ύψιστος πόλος έλξης για εκατομμύρια
 Ρώσους ορθοδόξους, στη μεταφορά και εστίαση των 
οποίων στην ευρύτερη περιοχή έχουν επενδυθεί από
 ρωσικής πλευράς σημαντικά κεφάλαια. Κάποιες
 πληροφορίες, τέλος, θέλουν τους Ρώσους να
 σκέπτονται μέχρι και να ανακηρύξουν -στα 
πρότυπα του ναυάρχου Ουσακόφ- άγιο τον 
Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο κυβερνήτη 
της Ελλάδας

Επικαλέστηκαν μάλιστα ενδεχόμενο κίνδυνο επανάληψης θλιβερών επεισοδίων, όπως εκείνων που είχαν σημειωθεί στην παρέλαση της προηγούμενης χρονιάς (2011) από ακροδεξιούς «αγανακτισμένους» εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τελικά το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι, όπου δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες, επίσημους και ανεπίσημους, και καταναλώθηκαν αρκετές ποσότητες βότκας στο όνομα της προαιώνιας ρωσοελληνικής φιλίας και της συμμαχίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την οποία ήθελαν να υπενθυμίσουν με τη συμμετοχή στην εθνική επέτειο, δηλαδή ότι είμαστε φίλοι από παλιά, πολεμήσαμε στο ίδιο πλευρό εναντίον του φασισμού και να διαμηνύσουν πως τώρα, στις δύσκολες για τους Έλληνες ώρες, είναι και πάλι «εδώ και δυνατοί».

Δεν ήταν ωστόσο η μοναδική πρωτοβουλία του είδους. Οι Ρώσοι τα τελευταία χρόνια επιχειρούν συστηματικά να αναδείξουν τα ιστορικά τους «αποτυπώματα» στην Ελλάδα και να υπενθυμίσουν τους δεσμούς μεταξύ του «ξανθού γένους» και του δικού μας.

«Ολα αυτά συμβάλλουν στην καλλιέργεια φιλορωσικού κλίματος, που οπωσδήποτε διευκολύνει τα επενδυτικά σχέδιά τους και αυτό δεν είναι καθόλου κακό για την οικονομία μας, αλλά και τη σημερινή θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», λέει στην «Κ» συνταξιούχος διπλωμάτης που γνωρίζει σε βάθος τα ελληνορωσικά.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Οι Καποδιστριακές Αρχές για την Ελευθερία μέσα από την Παιδεία και την Γνώση.


Ερμηνεύοντας και Αξιοποιώντας τον Βίο και Λόγο του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου Μεταβυζαντινού Κυβερνήτη των Ελλήνων.

Δημιουργώντας την Καποδιστριακή Επιχειρησιακή Δημοκρατία.

Ο καθηγητής Δρ. Ευάγγελος Μαρκόπουλος

Ομιλία του Καθηγητού Δρ. Ευάγγελου Μαρκόπουλου, Προέδρου της EMPROSS Στρατηγικής Πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το «Κέντρο Εθνικής Δόξας», το Ίδρυμα Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου από τη Ρωσία και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» από την Ελλάδα, με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνεργασίας του ΥΠ.ΕΞ. Ρωσικής Ομοσπονδίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.





- "Λέγετε πως η γνώση είναι δύναμη, και η δύναμη ελευθερία σε αντίθεση με την άγνοια που χαρακτηρίζεται σκλαβιά. Ο έχων τη γνώση είναι ο πραγματικά ελεύθερος όχι μόνο για να προσεγγίσει την αλήθεια αλλά και για να δημιουργήσει μέσα αυτή. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατέχει τίποτα από αυτά που δεν κατανοεί. Όσο ο κύκλος της γνώσης αυξάνεται τόσο αυξάνεται και η περιφέρεια του σκότους γύρω από αυτή, επαληθεύοντας τον Σωκράτη στο “εν οίδα ότι ουδέν οίδα”. Το να έχει κανείς όμως τη γνώση δεν αρκεί. Η γνώση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο, και όπως κάθε εργαλείο, αποδίδει ανάλογα με αυτόν που την κατέχει. Η γνώση μπορεί να αποδώσει καταστροφικά αντί δημιουργικά αν δεν αναπτυχθεί μέσα ηθικές και όχι μόνο νόμιμες αρχές.