Διάλεξη για τον Ιωάννη Καποδίστρια και το καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, πραγματοποίησε το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνος, με προσκεκλημένο ομιλητή τον συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, ημέρα επετείου κατάληψης της Καλαμάτας (22 Μαρτίου 1821) απ΄τους Μανιάτες, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της Επανάστασης.
Το θέμα της ομιλίας "η Εθνική μας ανεξαρτησία και η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια σε αυτήν". Ο κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ομιλία του κ.Κορνιλάκη και για μια ακόμη φορά τα δάκρυα κύλησαν, καθώς στο ιστορικό αυτό ταξίδι ξεδιπλωνόταν η άγνωστη συνεισφορά του Κυβερνήτη στη λευτεριά του Γένους. Ιδιαίτερα στοχευμένος και ο λόγος της Δημάρχου Σαλαμίνος κ. Ισιδώρας Νάννου, αλλά και της Προέδρου του ΔΣ του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνος κ. Σωσώ Σακελλαρίου.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του συγγραφέα σε μια Ελληνίδα, την Καλλιρόη Σιγανού-Παρρέν. Η αείμνηστη αυτή Ελληνίδα υπήρξε η ιδρυτική δύναμη του Λυκείου Ελληνίδων το 1911. Συγκλονιστική μορφή, που αξίζει να την ανακαλύψει ο κάθε Έλληνας.
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί η αναφορά του συγγραφέα στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον Υπασπιστή του Τσάρου Αλέξανδρου Α', που στις 22 Φεβρουαρίου 1821 εκδίδει προκήρυξη ανεξαρτησίας, περνάει τον ποταμό Προύθο και υψώνει τελικά τη σημαία της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, ξεκινώντας ουσιαστικά την Ελληνική Επανάσταση, ενώ από την άλλη πλευρά ο αδελφός του Δημήτριος Υψηλάντης είναι επικεφαλής στην τελευταία μάχη της Επανάστασης το 1829 στη μάχη της Πέτρας, που ολοκληρώθηκε με την παραχώρηση της Ανατολικής Στερεάς την 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Την ίδια ημέρα οι ηττημένοι του ρωσσοτουρκικού πολέμου, Τούρκοι, υπέγραφαν τη συνθήκη της Ανδριανουπόλεως με την οποία ουσιαστικά αναγνώριζαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Συνοπτικά, η διάλεξη του συγγραφέα γέμισε συναισθήματα τους παρευρισκόμενους που αναρωτήθηκαν μαζί με το συγγραφέα αν τελικά και κατά πόσο η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα σήμερα, όταν δεν μπορεί να ασκήσει ούτε καν στο Αιγαίο τα κυριαρχικά της δικαιώματα π.χ την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ, ένα δικαίωμα αναφαίρετο από το Δίκαιο της Θαλάσσης (διαβάστε εδώ: Montego Bay, 1982), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Κορνιλάκης.