Blogger Widgets

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Μνήμες του Εθνικού ξεσηκωμού ξύπνησε η "Ελαία" από τη Λευκάδα

Στην όμορφη Λευκάδα και συγκεκριμένα στο Μαγεμένο της Νικιάνας, βρέθηκε το Σάββατο (4-7-2015) η Ελαία και ο συγγραφέας κ.Ιωάννης Κορνιλάκης, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας "Οι Σκάροι", ο οποίος διοργάνωσε για 9η συνεχόμενη χρονιά τις καθιερωμένες εκδηλώσεις «Μνήμης και Τιμής» προς τιμήν της 1ης Συγκέντρωσης των Ελλήνων Οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης τον Ιούλιο του 1807 (στη θέση του «Μαγεμένου» στην Νικιάνα) υπό την οργάνωση και καθοδήγηση του Ιωάννη Καποδίστρια.

Κεντρικός ομιλήτης ο συγγραφέας και δ/νων σύμβουλος της "Ελαίας" ΑΜΚΕ κ. Ιωάννης Κορνιλάκης, ο οποίος ξύπνησε στο λαό της Λευκάδας τις προεπαναστατικές μνήμες που προηγήθηκαν του Εθνικοαπελευθερωτικού ξεσηκωμού του 1821, όταν ουσιαστικά το 1807 στη Λευκάδα δόθηκε ο όρκος των Ελλήνων οπλαρχηγών για την έναρξη του αγώνα με το σύνθημα "Ελευθερία ή θάνατος".

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, στη στήλη του Μαγεμένου, όπου οι Έλληνες οπλαρχηγοί ενώθηκαν (με αφορμή την άμυνα της Λευκάδας) δίνοντας τον όρκο για τον Εθνικό ξεσηκωμό, ο κ.Κορνιλάκης κατέθεσε στεφάνι μαζί με επισήμους τοπικών φορέων, συμμετέχοντας έτσι στις εκδηλώσεις τιμής των "Σκάρων" προς τον Ιωάννη Καποδίστρια και τους οπλαρχηγούς που συμμετείχαν στο γεγονός.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε η ομιλία του κ.Κορνιλάκη στο κατάμεστο λιμάνι της Νικιάνας, όπου ο συγγραφέας παρουσίασε το υπόδειγμα  της παλλαϊκής και ενωτικής  άμυνας που στήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, με σκοπό την υπεράσπιση της Λευκάδας από τα στρατεύματα του Αλή πασά. Η προσωπικότητα του Ι.Καποδίστρια, κατά τον κ.Κορνιλάκη, εγγυήθηκε την ασφάλεια του νησιού, αφού ο ίδιος επιμελήθηκε και την πιο μικρή λεπτομέρεια οργανώνοντας τον πληθυσμό, τα φρούρια, τον στόλο, τους οπλαρχηγούς, πιάνοντας ο πρώτος τον κασμά για τη διάνοιξη της τάφρου μεταξύ Λευκάδος και ηπειρωτικής χώρας.




Ο συγγραφέας έκανε εκτενή αναφορά στο "Ομηρικό συμπόσιο" κατά τον Ι.Καποδίστρια, που πραγματοποιήθηκε μετά τη νίκη στο Μαγεμένο της Λευκάδας, στο οποίο ο μετέπειτα Έλληνας Κυβερνήτης, προλέγει προφητικά στους οπλαρχηγούς ότι η πατρίς θα τους χρειαστεί σύντομα δια υψηλότερον σκοπόν.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ.Δρακονταειδής
τιμά τον συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη
Εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκομένους η προβολή δύο βίντεοκλιπ της Ελαίας, το πρώτο που παρουσιάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οδοιπορικό παρουσίασης σε όλο τον Ελληνισμό του βιβλίου του κ.Κορνιλάκη με τίτλο "Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής" και το δεύτερο  βίντεο με τίτλο "ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΩ ΞΥΠΝΑΩ ΚΑΙ ΚΟΙΜΑΜΑΙ". Ένα βίντεοκλιπ που σκηνοθέτησε ο κ.Κορνιλάκης επάνω στη φωνή της Μελίνας Ασλανίδου και τους στίχους του Κυριάκου Ντούμου και έχει συγκεντρώσει 1.180.000 προβολές μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο.



Ο κ.Κορνιλάκης προσφέρει το έργο του "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" στον Πρόεδρο του Συλλόγου "Οι Σκάροι" κ.Βερύκιο Κωνσταντίνο, για να κοσμεί τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου


Αναλυτικά η κατάθεση στεφάνου στο Μαγεμένο Νικιάνας και η ομιλία του κ.Κορνιλάκη Ιωάννη στο βίντεο που ακολουθεί:


Μετά το πέρας της ομιλίας ο συγγραφέας τιμήθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ.Κωνσταντίνο Βερύκιο και τον Δήμαρχο Λευκάδας κ.Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, ενώ ακολούθησαν χοροί από τμήματα του χορευτικού συγκρότηματος των Σκάρων αλλά και από Συλλόγους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τα βίντεο που προβλήθηκαν στην εκδήλωση:





Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλης
Φωτογραφία-Βίντεο: Αρβανίτης Μάριος

Ο φιλόσοφος βασιλεύς στην πολιτεία του Πλάτωνος και ο Ι.Καποδίστριας

Μέσα στην καθολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει το τελευταίο σε όλη την Ελληνική κοινωνία, η διάλεξη του συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη για τον φιλόσοφο Βασιλέα του Πλάτωνα και τον Ι.Καποδίστρια, οξύνει το νου, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και διευρύνει το πεδίο σκέψης πάνω στο οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να εντρυφήσουν, ώστε να αποκτήσουμε κάποτε ιδανικά κριτήρια βασισμένα σε ιδανικά πρότυπα. 

Ο κ.Κορνιλάκης ξεδίπλωσε ανάγλυφα σε μία παράλληλη περιγραφή, τον φιλόσοφο Βασιλέα και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τον διέπουν κατά τον φιλόσοφο Σωκράτη, με τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Στην ουσία ο κ.Κορνιλάκης στον πρόλογό του, ανέφερε ότι ο Πλάτων στην Πολιτεία του, που περιλαμβάνει τους διαλόγους του Σωκράτη με τους μαθητές του, φωτογραφίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια αλλά και περιγράφει πώς μία κοινωνία ανθρώπων μπορεί να συνυπάρξει ιδανικά επικεντρωμένη στο ευ ζην και όχι μόνο στο ζην. Για αυτό το σπάνιο έργο του που άγγιζε το Θείο, ο Πλάτων περιγράφεται από πολλούς Πατέρες της Ορθοδοξίας ως «Θείος Πλάτων».
Ο κ.Κορνιλάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Σωκράτη η βασική εκπαίδευση ξεκινά στα 10 περίπου έτη, έτσι ώστε με την κατάλληλη μόρφωση της ψυχής το παιδί να είναι σε θέση να Κυβερνήσει στην κατάλληλη ηλικία, αλλά αυτό προϋποθέτει το κράτος να προσφέρει παιδεία με μόρφωση της ψυχής και όχι πακτωλό γνώσεων, που είναι και το χαρακτηριστικό παρακμής ενός έθνους.

Παρακάτω τα δύο μέρη της διάλεξης: