Μέσα στην καθολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει το τελευταίο σε όλη την Ελληνική κοινωνία, η διάλεξη του συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη για τον φιλόσοφο Βασιλέα του Πλάτωνα και τον Ι.Καποδίστρια, οξύνει το νου, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και διευρύνει το πεδίο σκέψης πάνω στο οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να εντρυφήσουν, ώστε να αποκτήσουμε κάποτε ιδανικά κριτήρια βασισμένα σε ιδανικά πρότυπα.
Ο κ.Κορνιλάκης ξεδίπλωσε ανάγλυφα σε μία παράλληλη περιγραφή, τον φιλόσοφο Βασιλέα και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τον διέπουν κατά τον φιλόσοφο Σωκράτη, με τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Στην ουσία ο κ.Κορνιλάκης στον πρόλογό του, ανέφερε ότι ο Πλάτων στην Πολιτεία του, που περιλαμβάνει τους διαλόγους του Σωκράτη με τους μαθητές του, φωτογραφίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια αλλά και περιγράφει πώς μία κοινωνία ανθρώπων μπορεί να συνυπάρξει ιδανικά επικεντρωμένη στο ευ ζην και όχι μόνο στο ζην. Για αυτό το σπάνιο έργο του που άγγιζε το Θείο, ο Πλάτων περιγράφεται από πολλούς Πατέρες της Ορθοδοξίας ως «Θείος Πλάτων».
Ο κ.Κορνιλάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Σωκράτη η βασική εκπαίδευση ξεκινά στα 10 περίπου έτη, έτσι ώστε με την κατάλληλη μόρφωση της ψυχής το παιδί να είναι σε θέση να Κυβερνήσει στην κατάλληλη ηλικία, αλλά αυτό προϋποθέτει το κράτος να προσφέρει παιδεία με μόρφωση της ψυχής και όχι πακτωλό γνώσεων, που είναι και το χαρακτηριστικό παρακμής ενός έθνους.
Παρακάτω τα δύο μέρη της διάλεξης: