Blogger Widgets

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

"Πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων"

Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγεί την ΠΓΔΜ ο Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς δεν διστάζει να παίξει ακόμη και με τη συνοχή της χώρας του, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας και επιστρατεύοντας τις πιο ακραίες εθνικιστικές και λαϊκιστικές θέσεις προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική επιρροή του και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα στα οποία είχε οδηγήσει τη χώρα του.

Εξελίξεις που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, καθώς ο Μ. Νίμιτς αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να περιοδεύσει στην περιοχή, μεταφέροντας, όπως όλα δείχνουν, συγκεκριμένη πρόταση ονόματος.

Η σύγκρουση με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού οδήγησε σε πρωτόγνωρα επεισόδια μέσα και έξω από τη σκοπιανή Βουλή και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τις εργασίες της Βουλής και την προκήρυξη συνεχών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στα Σκόπια, διευρύνοντας το ρήγμα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.



Όπως αναφέρει το Έθνος, η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να περάσει πραξικοπηματικά τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος σύμφωνα με την αντιπολίτευση ωραιοποιούσε την κατάσταση και απέκρυβε τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σκοπιανή οικονομία.

Προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στη βορειοατλαντική προοπτική της χώρας (που εμποδίζεται από το ανεπίλυτο της ονομασίας) αλλά και από την απομόνωση στην οποία έχει οδηγήσει την ΠΓΔΜ ο κ. Γκρούεφσκι με σχεδόν όλους τους γείτονες.

Η εσωτερική αυτή κρίση στα Σκόπια μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό χάος, καθώς εκδηλώνεται την περίοδο που ο αλβανικός εθνικισμός, όπως εκφράζεται από τα Τίρανα, στρέφεται και προς το Τέτοβο, απειλώντας τη συνοχή και την επιβίωση της ΠΓΔΜ.

Με δημοσίευμά της η ελεγχόμενη από τον Ν. Γκρούεφσκι ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Site έβγαλε στον αέρα σενάρια συνωμοσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμόρφωσαν κοινή στρατηγική για την πρόκληση χάους στην ΠΓΔΜ με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού που θα αναλάβει την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Η ιστοσελίδα «αποκαλύπτει» ότι στα μέσα Νοεμβρίου συναντήθηκαν σε καφετέρια της πόλης Γκόστιβαρ ο Λ. Γκεοργκιέφσκι (VMRO), o Τίτο Πετκόβσκι (NSPD) και ο Ρούφι Οσμάνι (NDR), οι ηγέτες των κομμάτων που συνεργάζονται με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το SDSM του Μ. Τσερβενκόφσκι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε όχι μόνο η ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά ακόμη και το... όνομα το οποίο θα γίνει αποδεκτό στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με την επίκληση δηλώσεων του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος NDR Ρ. Οσμάνι, που είχε υποστηρίξει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Οι διαρροές αυτές και οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Πόποσκι, που ουσιαστικά προσπαθούν να μετακυλίσουν τις ευθύνες για το αδιέξοδο στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ στην αντιπολίτευση, διαμορφώνουν εκρηκτικό κλίμα στα Σκόπια.

Η έκρηξη αυτή της πολιτικής βίας προκάλεσε συναγερμό σε όλους τους υποστηρικτές της ΠΓΔΜ, με πρώτο τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος έσπευσε με μήνυμα στο Twitter να υπενθυμίσει ότι πρέπει να εργαστούν ενωμένοι στην ΠΓΔΜ, μια και η άνοιξη θα είναι κρίσιμη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι πρέσβεις της Σουηδίας και των ΗΠΑ στα Σκόπια, θέλοντας να στείλουν όσο πιο καθαρά μπορούσαν το μήνυμα ότι η πολιτική αποσταθεροποίηση τη συγκεκριμένη περίοδο θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

Πάντως, ακριβώς αυτή η εύθραυστη κατάσταση στα Σκόπια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους «φίλους» της ΠΓΔΜ σαν μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις στις ευρωσκοπιανές σχέσεις και να αποφευχθεί η επικίνδυνη και διαλυτική αποσταθεροποίηση της χώρας.

Μετά τη Σύνοδο Υπουργών της ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου, οι υποστηρικτές των Σκοπίων πέτυχαν να προβλεφθεί ότι την άνοιξη θα υπάρξει νέα έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα περιγράφει εκτός των άλλων και την πορεία των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας, προκειμένου οι «27» να εξετάσουν εκ νέου το αίτημα για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr