Blogger Widgets

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ο συνεργάτης των Γερμανών


Σε «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» συνεργάτη των Γερμανών μεταλλάσσεται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προωθεί ανοιχτά πλέον την πλήρη παράδοση της χώρας στις ορέξεις των δανειστών.

Ηδη ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την Ανγκελα Μέρκελ να έρθει στην Ελλάδα ένας ακόμη «λόχος» από «μπάστακες», οι οποίοι με το πρόσχημα της διακρατικής ομάδας συνεργασίας για την παροχή «τεχνικής βοήθειας» θα επιχειρήσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας...
Η ιδέα για τη σύσταση της ομάδας αυτής, την οποία ανακοίνωσε στους άβουλους υπουργούς του ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, επισημοποιήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο. Νέα συνάντηση με την κ. Μέρκελ είχε «στα όρθια» ο πρωθυπουργός και αργά προχθές το βράδυ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Βαρσοβία. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους της έδωσε συγχαρητήρια για την υπερψήφιση από το γερμανικό Κοινοβούλιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και φέρεται να της εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής του για «μεγαλύτερη προσέγγιση με τη Γερμανία», εξυμνώντας «τα φιλικά αισθήματά της» απέναντι στην Ελλάδα και θεωρώντας την «τον ισχυρότερο πόλο στην Ευρώπη». Ανάλογες κορόνες δωσιλογικού τύπου για το... Δ' Ράιχ διατυπώνονται άλλωστε κατά κόρον στο κυβερνητικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα, ενώ ανάλογο πνεύμα επικράτησε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.



Την όλη προσπάθεια θα συντονίσει (εν είδει... διερμηνέως) από ελληνικής πλευράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, που θα έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους υπουργούς για το θέμα, ενώ φημολογείται ήδη επικείμενη επίσκεψή του στη Γερμανία για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες εκεί.



Δεδομένου δε ότι η ελληνογερμανική ομάδα συνεργασίας θα λειτουργεί παράλληλα με εκείνη των «τοποτηρητών» του «αντιβασιλέα» Χορστ Ράιχενμπαχ, δεν αποκλείεται ρόλο συνδέσμου των δύο να αναλάβει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και σύνδεσμος με το γραφείο του κ. Μπαρόζο, Γιώργος Γλυνός.



Δεν αποκλείεται επίσης η ελληνογερμανική ομάδα να αποτελέσει το πρώτο βήμα ώστε το ελληνικό κράτος να δεχτεί στη συνέχεια την «μπότα» και άλλων κατακτητών, ακολουθώντας άλλοτε το μοντέλο της Ιταλίας, της Αυστρίας κ.λπ., ανάλογα με το know-how που διαθέτει κάθε χώρα και το είδος της «τεχνικής βοήθειας» την οποία θα εμφανίζεται ότι ζητά η Ελλάδα. Η «βοήθεια» αυτή θα ξεκινήσει από τομείς της οικονομίας και σε κάποιους που υποτίθεται ότι είχαν «μεταρρυθμιστεί» από την κυβέρνηση, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη. Επίσης στην ενέργεια, στο κτηματολόγιο κ.λπ. Η δικαιολογία που χρησιμοποιούν ο κ. Παπανδρέου και ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες για την αποδοχή της είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ευνοήσει το κλίμα στο εξωτερικό, αποτρέποντας δήθεν νέες επιθέσεις των αγορών και των παγκόσμιων ΜΜΕ κατά της Ελλάδας.











Ζήτησε από τον Σαρκοζί να στείλει και Γάλλους «μπάστακες»



Ενας παραδομένος πρωθυπουργός, που παρακάλεσε χθες και τον Σαρκοζί να στείλει Γάλλους ειδικούς εμπειρογνώμονες, όπως αποκαλούνται οι ξένοι «μπάστακες, να κάνουν έλεγχο στην Ελλάδα, έχει γίνει πλέον μπαλάκι μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, περιμένοντας οδηγίες που θα κομίσει εις Αθήνας σήμερα.



Ο κ. Γ. Παπανδρέου πήρε «εντολή» κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχε στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, να πάει χθες στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με στόχο να του πάρει... μέτρα για το κοστούμι που ετοιμάζουν για την Ελλάδα μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Και όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν στον διεθνή Τύπο οι διαρροές περί αναπόφευκτης ελληνικής χρεοκοπίας. Οπως ανέφερε χθες και το Bloomberg, «η συνάντηση Παπανδρέου - Σαρκοζί γίνεται ενώ μεγαλώνει η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία». Την ίδια ώρα, στην επιφάνεια ερχόταν η πληροφορία για μια κοινή «γαλλογερμανική» πρόταση προς την Ελλάδα, κάτι που είχε σκαλώσει μετά τις αντιρρήσεις του Παρισιού για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Το Plan B των Γερμανών προέβλεπε για την Ελλάδα «κούρεμα» 50% του χρέους της, πράγμα όμως που έβρισκε απόλυτα αντίθετο το Παρίσι, δεδομένης της υπερέκθεσης των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», κατά την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου «η υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου», χωρίς όμως η εφημερίδα να αποκλείει το ενδεχόμενο νέου «πακέτου προτάσεων» μετά τη συνάντηση που θα έχουν Μέρκελ και Σαρκοζί τις προσεχείς ημέρες.



Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαρκοζί αναγνώρισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ», επισήμανε όμως πως «για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλών ετών, έχουν καθυστερήσει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε για την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη θα έρθουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας μας.



Μάλιστα, ο κ. Σαρκοζί δεν δίστασε να παρομοιάσει την κατάσταση της Ελλάδας με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση» και κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να αποστείλει τους εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα ώστε να γνωρίζουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

dimokratianews.gr