Η Άγκυρα προχώρησε στην κοινοποίηση της απόφασής της να προβεί στην διενέργεια εξόρυξης πετρελαίου στη Μεσόγειο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη στάση της σε ένα ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο χάος την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες προέκυψαν από στελέχη του τουρκικού πετρελαϊκού κλάδου, η τουρκική εταιρία Petrolleri Anonim Ortakligi θα προχωρήσει στη διενέργεια ερευνών με σκοπό την άντληση πετρελαίου σε μη προσδιοριζόμενη περιοχή της Μεσογείου.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση σε ποια περιοχή θα εντοπιστούν οι δραστηριότητες, ωστόσο, δεδομένου του χάρτη της περιοχής, θεωρείται βέβαιο ότι η ενέργειά τους θα αποτελέσει πρόκληση εναντίον των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ότι αιχμή του δόρατος της τουρκικής πολιτικής θα είναι η παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας παραδοχή, ότι η περιοχή του Καστελορίζου δεν δικαιούται Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Άλλη περιοχή έγερσης τουρκικής αμφισβήτησης μπορεί να είναι στην περιοχή της Κύπρου, όπου και οι δραστηριότητές της θα προκαλέσουν την εμπλοκή περισσοτέρων παραγόντων της περιοχής. Αυτό που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή είναι η αμερικανική στάση, καθότι τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ κατευνάζουν συστηματικά την Τουρκία, αφού τη θεωρούν κομβικής σημασίας σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιπαρατεθούν με το Ιράν. Ωστόσο, η εμπλοκή των συμφερόντων αμερικανικών εταιριών στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Κύπρου και του Ισραήλ δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η ενασχόλησή τους με το ζήτημα θα είναι επισταμένη, ενώ αυτό που αμφισβητείται είναι η δυνατότητα εξεύρεση κάποιας «μεσοβέζικης» λύσης.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, η ανακοίνωση των τουρκικών προθέσεων και το ταξίδι του Ερντογάν την ίδια περίοδο στην Αίγυπτο να συνδέονται, αφού εάν το Καστελόριζο αποκλειστεί από τα δικαιώματα για ΑΟΖ, τότε οι ΑΟΖ Αιγύπτου και Τουρκίας θα εφάπτονται, αποκόπτοντας τον «ενεργειακό διάδρομο» που προσπαθεί να φτιάξει η Δύση ενώνοντας τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.
Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν δικαιούται να πιαστεί στον ύπνο και ότι θα πρέπει αν είναι έτοιμη να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, εάν δεν επιθυμεί να χαρακτηριστεί ως κράτος μειωμένης κυριαρχίας… όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά και στον γεωπολιτικό…
defence-point.gr