Blogger Widgets

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν (επιλεκτικά...)

O οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία SD (Selective Default), δηλαδή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αιτιολογώντας την απόφασή του επικαλούμενος την επίσημη ανακοίνωση από τη χώρα μας της πρόσκλησης για το PSI αλλά και εστιάζοντας στην εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής ευθύνης (CACs).

Mετά την εξέλιξη αυτή, η ελληνική οικονομία γίνεται η πρώτη χρεοκοπημένη χώρα στην ευρωζώνη. Πάλι καλά που δεν θα μας πτώχευαν!


H S&P είχε ως προηγούμενη βαθμίδα αξιολόγησης για την Ελλάδα την κατηγορία «CC» αναφορικά με το μακροπρόθεσμο χρέος και την κατηγορία «C» για το βραχυπρόθεσμο.


«Η ενεργοποίηση των CACs έχει στόχο να δεσμεύσει όλους τους κατόχους συγκεκριμένων σειρών τίτλων να τροποποιήσουν τις οφειλόμενες προς αυτούς πληρωμές σε περίπτωση που μια προκαθορισμένη απαρτία πιστωτών συμφωνήσει να γίνει αυτό», σημειώνει στην ανακοίνωση της η S&P. «Σύμφωνα με τη γνώμη μας η αναδρομική εισαγωγή των CACs ουσιωδώς αλλάζει τους αρχικούς όρους των χρεών που αφορά και αποτελεί την έναρξη αυτού που εκτιμούμε ότι αποτελεί υπό πίεση (distressed) αναδιάρθρωση χρέους».

Να δούμε μετά την ολοκλήρωση του PSI τι θα γίνει όταν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για βίαιο "κούρεμα" και ενεργοποιηθόύν τα CDS...



Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τονίζει:


"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.


Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF".

Δηλαδή μια ελληνική τράπεζα μπορεί να βγάλει εγγυητική επιστολή η οποία να γίνει δεκτή από τράπεζα του εξωτερικού; Ή να δανειστεί από οπουδήποτε αλλού πέρα από την ΕΚΤ; Ερώτηση κάνουμε. Και παρακαλούμε το ΥΠΟΙΚ: Όχι άλλα ψέματα. Γίνεστε επικίνδυνα γραφικοί...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων





Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+ Ελλάδα 2005
Α+ Ελλάδα 2005


Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B***
B***

B3
B-
B-
Υψηλού κινδύνου
Caa1
CCC+
CCC+

Caa2
CCC
CCC

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca(Ελλάδα)
CC(Eλλάδα)
CC


C
C*(Ελλάδα)
Χρεοκοπία
C**Ελλάδα
D*(Ελλάδα)
D**