Blogger Widgets

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Mε ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απειλεί και πάλι η Τουρκία


Με ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απειλεί, στο μεταξύ, και πάλι η Τουρκία, αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στο β γύρο αδειοδότησης για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Σε προκλητική ανακοίνωση προέβη το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο χαρακτηρίζει ανεύθυνο και προκλητικό το μονομερές, όπως αναφέρει, βήμα των Ε/κ. Υποστηρίζει ότι ένα μέρος των οικοπέδων, στα οποία προκήρυξε διαγωνισμό η Κυπριακή Δημοκρατία συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και δε θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προβούν, σε παράνομες, όπως αναφέρει, δραστηριότητες. Θα λάβει, τονίζει, όλα τα μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα, θα υπερασπιστεί, αναφέρει, και τα δικαιώματα των Τ/κ.

Η Άγκυρα προτείνει είτε να αναβληθούν οι έρευνες για μετά τη λύση του κυπριακού, είτε οι δύο πλευρές να συνέλθουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να αποφασίσουν για το μέλλον των υδρογονανθράκων.

Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι τα μέτρα των Ε/κ και τα αντίστοιχα μέτρα των Τ/κ θα προκαλέσουν ένταση στην περιοχή.

Στα κατεχόμενα, εξάλλου, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ιρσέν Κιουτσιούκ, απηύθυνε έκκληση σε διεθνείς εταιρείες να μην συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα υποθαλάσσια τεμάχια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κιουτσιούκ ανέφερε ότι οι Τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα στην έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου, ενώ συμπλήρωσε ότι η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της, με τη στήριξη της Τουρκίας.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι όποια εξορυκτική δραστηριότητα εκ μέρους χωρών και εταιρειών, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των Τ/κ, θα είναι παράνομη και αμφισβητήσιμη.

Ο Ιρσέν Κιουτσούκ δήλωσε ότι η πρόταση του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011, στη Νέα Υόρκη, για ισότιμο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου του νησιού απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά. Κατέληξε, λέγοντας ότι αν οι Ε/κ δουν την πρόταση αυτή θετικά, τότε θα λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί τριβές στην περιοχή, κάτι, που όπως είπε, θα συμβάλει και στη δημιουργία θετικού κλίματος στις διαπραγματεύσεις.