Blogger Widgets

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κυβέρνηση προς ξένες τράπεζες: "Προσέξτε γιατί ... θα αυτοκτονήσουμε"!

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία των δημόσιων οικονομικών ένα κράτος απειλεί ευθέως τους πιστωτές του με πτώχευση και αυτό το κράτος είναι η Ελλάδα. Μια κίνηση που αν είχε γίνει πέρσι την άνοιξη, αντί να αντιμετωπίζεται φοβικά το χρέος μπορεί να είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά τώρα απλά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η αποτυχία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ρύθμιση του χρέους είναι τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση απειλεί με το πιστόλι όχι στο τραπέζι, αλλά στο κρόταφο της χώρας!


Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές στο defencenet.gr το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη επιστολή του σε 57 κυβερνήσεις έχει ζητήσει εμμέσως από τα αντίστοιχα υπουργεία να τους τονιστεί ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αν δεν συμμετάσχουν στην ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ώστε να εκδηλωθούν επιτέλους επισήμως οι δηλώσεις συμμετοχής. Γιατί αν δεν συμμετάσχουν οι ξένες τράπεζες σε ικανοποιητικό ποσοστό, η χώρα πτωχεύει!

Στην επιστολή αυτή τονίζεται το πρωτοφανές: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην ανταλλαγή αν δεν συγκεντρώσει το ποσοστό συμμετοχής που επιθυμεί από τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο στην παρούσα φάση, οκτώ ημέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας που έχει οριστεί βρίσκεται στο … 50%. Και υπό ιδανικές προϋποθέσεις δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 70%.

Τι σημαίνουν αυτά; Ότι δεν θα δεχθούμε καθόλου την συμμετοχή των ιδιωτών, των τραπεζών και των λοιπών επενδυτικών φορέων στο «κούρεμα» που φτάνει το 21% και την επέκταση αποπληρωμης του ελληνικού χρέους και άρα πτωχεύουμε! "Άρα τα χάνετε όλα. Ή συμφωνείτε ή ψάξτε να βρείτε τα λεφτά σας". Πραγματικά πρέπει να είναι πολύ απελπισμένοι στην κυβέρνηση για να στείλουν τώρα τέτοια επιστολή. Μια επιστολή που αν είχε σταλεί τον Μάρτιο του 2010, όταν οι ξένοι ήταν τελείως απροετοίμαστοι, ίσως όλα θα ήταν διαφορετικά σήμερα!

Αλλά και το ποσοστό του 70% που θεωρείται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί είναι θετικό; Αφού ζητούσαμε κατ’ελάχιστον το 90%. Κατ’αρχήν πρέπει να το συγκεντρώσουμε το 70% για να δούμε. Αλλά ακόμα και αν είναι μένει το 30% κάποιος θα πρέπει να το καλύψει με κάποιο τρόπο.

Στο τραπέζι έχει ριχθεί η ιδέα μετακύλισης της εξόφληση του χρέους το 2024, αντί για το 2020 για αυτούς που θα συμφωνήοσυν, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι και αυτό το 50% θα φυλλοροήσει οπότε το πήραν πίσω.

Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), περίπου 40 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την πρόθεση τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων έως το 2020.

Αυτοί οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κατέχουν ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ, κάτι που διαμορφώνει το ποσοστό συμμετοχής στο 50% έναντι στόχου 90% ή 135 δισ. ευρώ.

Από τις ελληνικές τράπεζες, η Marfin Popular ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Οι ζημίες των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών είναι 3,34 δισ. ευρώ περίπου, μετά από φόρους, ενώ συνολικά η επίπτωση από την απομείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγου ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Το θέμα της Πειραιώς που έχει προσφύγει στον ELA, τον μηχανισμό σταθερότητας, είναι χαρακτηριστικό του τοπίου στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και της Άγριας Δύσης που πρόκειται να συμβεί: Μια τράπεζα και εισηγμένη εταιρεία έφτασε πριν μήνες στο χείλος της χρεοκοπίας, ζήτησε και εντάχθηκε στην μηχανισμό παροχής ρευτότητας, πήρε δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία και δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό, ούτε από την ίδια την τράπεζα προς το επενδυτικό κοινό, ούτε προς το Χρηματιστήριο, ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε το ελάχιστο.

Η ανακοίνωση έγινε "by the way" χθες σε συνέντευξη του διευθυνόντος συμβούλου στο δίκτυο DJN.

Δηλαδή συνεχείς και επανειλημμένες παραβιάσεις του νόμου ακόμα και από τον Γ.Προβόπουλο, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτά για να καταλάβουμε τι συμβαίνει τώρα και τι έρχεται στο μελλον.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr