Blogger Widgets

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ρίχνουν άγκυρα έντασης και στο Αιγαίο;


Μεγάλοι οι φόβοι για "τυχαίο γεγονός"

Είναι η πρώτη κίνηση οριοθέτησης της τουρκικής ΑΟΖ στη Μεσόγειο;
Γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος

Την Τρίτη το βράδυ αναμένεται να αποπλεύσουν από το ναύσταθμο του Αξάζ τουρκικά πολεμικά πλοία, με προορισμό την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Οι Τούρκοι, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου, αποφάσισαν να κάνουν «επιχειρησιακή αξιολόγηση» του στόλου τους, με αεροναυτικές ασκήσεις. Στην πραγματικότητα θέλουν να έχουν ένα μέρος του στόλου τους εκτός ναυστάθμων, έτοιμο να πλεύσει στη ΝΑ Μεσόγειο, όσο το δυνατόν εγγύτερα στην περιοχή των ερευνών.

Στην Αθήνα, το κλίμα που μεταδίδουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι κλίμα ανησυχίας. Κάποιοι πιο απαισιόδοξοι, κάνουν λόγο ακόμη και για «ραγδαία επιδείνωση στα ελληνοτουρκικά», στηριζόμενοι περισσότερο στον εμφανή εκνευρισμό της Άγκυρας και λιγότερο σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ή ενδείξεις που να δικαιολογούν αυτούς τους υπέρμετρους φόβους.

Πέρα από τον απόπλου τεσσάρων φρεγατών κι ενός υποβρυχίου που, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες, δεν θα κινηθούν μακριά από τη Ρόδο, δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία που να δείχνουν κάποια ανησυχητική στρατιωτική κινητοποίηση των Τούρκων.

Ακόμη και η Πολεμική Αεροπορία επανεμφανίστηκε στο Αιγαίο μόλις την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από αρκετές ημέρες απόλυτης εξαφάνισης.

Τρία ενδεχόμενα

Η αλήθεια είναι ότι οι ισραηλινοί δείχνουν μεγάλη σπουδή στην σταθεροποίηση του Ελληνο-ισραηλινού άξονα. Τόσο μεγάλη, που ούτε καν μας πίεσαν να αγοράσουμε οτιδήποτε από το πλούσιο οπλοστάσιό τους, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές μας δυσκολίες. Η μόνη συζήτηση που έγινε, αφορούσε σε ισραηλινά σούπερ βλήματα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία ενδυναμώνεται συνεχώς, αποτελεί ένα δυνατό χαρτί στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ποια είναι τα σενάρια που προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν στο Πεντάγωνο;

Αν και το θεωρούν απίθανο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο τουρκικός στόλος να πλεύσει προς την περιοχή των ερευνών, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης με το Ισραήλ στα ύψη. Απίθανο μεν, όχι όμως και εξωπραγματικό.

Η έξοδος ωκεανογραφικού σκάφους στην περιοχή νοτιο-ανατολικά του Καστελλόριζου είναι αυτό που εξετάζουν ως πιθανότερο ενδεχόμενο οι επιτελείς.

Η Τουρκία δεν θεωρεί απλώς την περιοχή… γκρίζα. Προσπαθεί –μάταια βέβαια- να… σβήσει από τον χάρτη το Καστελλόριζο, η ύπαρξη του οποίου προσθέτει 200 ναυτικά μίλια ΑΟΖ στην Ελλάδα και, το χειρότερο, εμποδίζει την Άγκυρα να καθορίσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όπως προσπαθεί από την εποχή που ο Μουμπάρακ ήταν ακόμη παντοδύναμος.

Ο φόβος του «τυχαίου γεγονότος»

Η Τουρκία αναμένεται να αξιοποιήσει και τη μίνι ναυτική αρμάδα που έχει δημιουργήσει εδώ κι έναν χρόνο. Τέσσερις φρεγάτες κι ένα πετρελαιοφόρο έχουν αναλάβει να περιπολούν στη Μεσόγειο, με αποστολή την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας! Η αποστολή που αυτόκλητα ανέλαβε η Άγκυρα, αυτή τη στιγμή ενδέχεται να πλεύσει προς την Κύπρο. Βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η Άγκυρα πρέπει να βρει διοικητή της αρμάδας, γιατί ο τελευταίος κατηγορείται για συμμετοχή στο σχέδιο «Βαριοπούλα».

Τέλος, υπάρχει ο διαρκής φόβος του «τυχαίου γεγονότος», που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μία πτώση αεροσκάφους, ακόμη και από… βλάβη, ενδέχεται να προκαλέσει ένταση…

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο Ελληνικό Πεντάγωνο είναι ότι όλοι οι αρχηγοί επισκέφθηκαν μονάδες – κλειδιά. Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΑ μοίρες μαχητικών αεροσκαφών, ο Α/ΓΕΣ μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και ακριτικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς και ο Α/ΓΕΝ το Αρχηγείο Στόλου.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να επιλύσουν αυτή τη στιγμή οι Έλληνες επιτελείς, είναι αυτό της… ανάγνωσης του αντιπάλου. Είναι η πρώτη φορά που στο τιμόνι της γειτονικής χώρας δεν βρίσκονται οι κεμαλιστές στρατηγοί, αλλά οι ισλαμιστές του Ερντογάν. Το 15% των ανώτερων και ανώτατων στρατιωτικών είναι πίσω από τα κάγκελα. Όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποστρατευθεί ή παραιτηθεί και για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους που έφτιαξε ο Κεμάλ, στρατηγοί και πολιτικοί κάθισαν πλάι-πλάι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η ένταση των αντιδράσεων της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πηγή: Εφημερίδα "REAL NEWS"