Με μία κίνηση οθωμανικού τύπου η κυβέρνηση της Τουρκίας ενεργοποίησε την θρυαλλίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απέλαση του πρέσβη του Ισραήλ από την Άγκυρα ενεργοποίησε την υποβόσκουσα βαθειά κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες βαίνουν επιδεινούμενες τα τελευταία δύο χρόνια. Στην κρίση αυτή εμπλέκονται εκ των πραγμάτων η Ελλάδα και η Κύπρος. Η αλληλουχία των εξελίξεων από το μεσημέρι της Παρασκευής έως αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας πιστοποιεί του λόγου το αληθές.
Χρονολόγιο
Το μεσημέρι της Παρασκευής η Άγκυρα εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση δια της οποίας καταγγέλλει το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΗΕ για το αιματηρό συμβάν, τον Μάιο του 2010, στα διεθνή χωρικά ύδατα, έξω από τις ακτές του Ισραήλ, όταν δυνάμεις του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν κατά του στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στους Παλαιστινίους στην Γάζα. Εννέα ακτιβιστές τουρκικής καταγωγής σκοτώθηκαν.
Η Τουρκία αντέδρασε τότε έντονα και ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να καταθέσουν επίσημα την συγνώμη του κράτους του Ισραήλ και να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων. Ήταν το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ.
Λίγους μήνες πριν ο Ταγίπ Ερντογάν ερχόταν σε live φραστική σύγκρουση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Περές σε forum στο Νταβός της Ελβετίας η οποία σύγκρουση μεταδίδονταν τηλεοπτικά... Αμέσως μετά σημειώθηκε έντονο διπλωματικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ στο γραφείο του Ισραηλινού ΥΠΕΞ. κ Λίμπερμαν. Ο Ισραηλινός υπουργός ανάγκασε τον Τούρκο διπλωμάτη να καθίσει σε ένα χαμηλό σκαμνάκι εντός του γραφείου του. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε (και ήταν) προσβολή.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πληροφορούμενος από αμερικανικά δημοσιεύματα (New York Times) το περιεχόμενο του τελικού πορίσματος του ΟΗΕ για το συμβάν, το οποίο δεν ικανοποιεί την τουρκική πλευρά, έσπευσε να δημοσιοποιήσει τη λήψη μέτρων κατά του Τελ Αβίβ.
Αυτά έχουν ως εξής :
Α) Απελαύνεται ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα.
Β) Απελαύνεται όλο το διπλωματικό και διοικητικό προσωπικό της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα καθώς και οι οικογένειες τους, και οι διπλωματικές σχέσεις υποβιβάζονται σε επίπεδο Β. Γραμματέα Πρεσβείας.
Γ) Παγώνουν όλες οι στρατιωτικού περιεχομένου συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ εξηγούσε πως η αντίδραση αυτή εντάσσεται στη μία πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει εξαρτάται από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ.
Σχεδόν αμέσως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε εσπευσμένα το υπουργικό του συμβούλιο.
Παράλληλα στην Αθήνα ανακοινωνόταν επίσημα η επίσκεψη τις αμέσως επόμενες ημέρες (4 έως 7 Σεπτεμβρίου), του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί επιχειρησιακό μνημόνιο μεταξύ των δύο υπουργείων. Το Timing της επίσκεψης αυτής δεν διέφυγε της προσοχής των ξένων διπλωματικών παρατηρητών στην Αθήνα.
Όπως δεν διέφυγε της προσοχής και η ατζέντα των συναντήσεων του κ. Μπεγλίτη. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων είναι πρόεδρος Σιμόν Περές, ο πρωθυπουργός Μπέντζιαμιν Νεντανιάχου, ο Υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και ο Υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ.
Σχεδόν παράλληλα ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας ο Εγκεμέν Μπαγίς, εκστόμιζεευθείες απειλές κατά της Κύπρου και εμμέσως κατά του Ισραήλ. Για πρώτη φορά η Άγκυρα χρησιμοποίησε στρατιωτικούς – πολεμικούς όρους αντιδρώντας στην απόφαση Κύπρου – Ισραήλ μα προσχωρήσουν σε εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ) και αυτής του Ισραήλ. Ο Tούρκος υπουργός μίλησε για πολεμικό στόλο της Τουρκίας που έχει εκπαιδευτεί για τέτοιους σκοπούς.
Λίγη ώρα αργότερα, το Νο 2 της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Φαρούκ Λόγγογλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και γνωστός διπλωμάτης που διετέλεσε μόνιμος υφυπουργός εξωτερικών, προέβλεπε σε ορατό μέλλον γενική σύγκρουση των στόλων Τουρκίας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις.
Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νεντανιάχου δήλωνε πώς το Ισραήλ δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη από κανέναν.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Τσεγκίζ Τσαντάρ ένας από τους γνωστότερους πολιτικούς συντάκτες στα τουρκικά ΜΜΕ προέβαινε σε μία σουρεαλιστική για τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου διαπίστωση: «Τουρκία και Ισραήλ βρίσκονται ένα βήμα πριν την εμπόλεμη κατάσταση». Προφανώς κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια εξέλιξη πριν από δύο χρόνια. Τουρκία και Ισραήλ, σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ, με Τελωνειακή σχέση με την ΕΕ, το Ισραήλ βασικός εκφραστής των δυτικών συμφερόντων στη Μέση και Εγγύς Ανατολή, να φθάνουν στο σημείο της ρήξης.
Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
ZOUGLA.GR