Blogger Widgets

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αυστηρό μήνυμα Μπεγλίτη προς Τουρκία για τις ΑΟΖ

Σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα θα διασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)», έστειλε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ενόψει τις επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τις επαφές που θα έχει εκεί με την ισραηλινή κυβέρνηση, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι η Ελλάδα θα διαχειριστεί «με στρατηγική, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και στενή παρακολούθηση τις όποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζεται στην ευρύτατη συναίνεση των κομμάτων που υπάρχει και σε ένα στέρεο εθνικό μέτωπο.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα εκχωρήσουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τους διεθνείς κανόνες. Το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε στα 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα και να ανακηρύξουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θα το κάνουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα «να μην αμφισβητούν αυτό το εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας».




Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας κατά της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ και τις θαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζουμε και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Στη καρδιά του αμυντικού μας δόγματος βρίσκεται πάντα η κυπριακή Δημοκρατία και αυτές τις αρχές θα τις υπερασπιστούμε, όταν και αν υπάρξει ανάγκη. Πέρα από τις απειλές και την συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, έχουμε την αποφασιστικότητα και τα αναγκαία μέσα να την διαχειριστούμε. Έχουμε χρέος, με ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών να φέρουμε τη Τουρκία ως υπόλογο στο χώρο του διεθνούς δίκαιου».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ώστε να συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τις απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η επίσκεψη του Π. Μπεγλίτη συμπίπτει χρονικά με το επικίνδυνο διάστημα που ξεκινούν οι έρευνες για το φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 12», που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γειτνιάζει με το Ισραήλ.

«Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της επιβεβαιώνει ότι είναι μια χώρα - διεθνής ταραξίας. Παρά τις μεταρρυθμίσεις βιτρίνας, εξακολουθεί ως πολιτικό σύστημα να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών. Οι απειλές που εκστομίζονται προέρχονται μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη. Δεν μπορεί ο κ. Ερντογάν να απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι θαλάσσιες έρευνες. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει ανενόχλητα κάθε δικαιοπρακτικό δικαίωμα της», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη τη συνύπαρξη - συλλειτουργία της χώρας μας με το Ισραήλ», ενώ τόνισε ότι πρέπει η χώρα μας να είναι προετοιμασμένη, καθώς η Τουρκία θέλει να ελέγξει τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο και μπορεί, όπως είπε, να δημιουργήσει συνθήκες επεισοδίων για την καλύτερη εδραίωση της.

Και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι πολύ σημαντικό, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ενώ τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί περιβάλλον συναίνεσης.

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι κλειδί για την πορεία και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου είναι η λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. Πρόσθεσε δε ότι το κόμμα της ζήτησε την ακύρωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, καθώς συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας, από τους ισραηλινούς.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος έκανε λόγο για «θεαματική στροφή στις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο, που γίνεται σε λάθος συγκυριακά και πολιτικά χρονική στιγμή» γιατί, όπως είπε, οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι «ρευστές».

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για αυτή την επίσκεψη, πρέπει, όμως, να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις παράπλευρες συνέπειες», σημείωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Κλείνοντας ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης την ενημέρωσή του ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν πρέπει να συνδέονται με τις θέσεις που έχουμε για το παλαιστινιακό ζήτημα.

«Ιστορικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ξεκάθαρη θέση, Στο παλαιστινιακό ζήτημα καμία έκπτωση δεν κάνουμε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους εντός των ορίων του 1967 και βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι και το Ισραήλ έχει και την αναγκαιότητα και το δικαίωμα στην ασφάλεια του», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα ενδυναμωθούν, θα είναι πάνω σε ισότιμη βάση και αυτό, όπως είπε, θα διατυπωθεί και σε κάθε φάση των συμφωνιών που θα υπογραφούν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ θα ενημερώσει πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ