Blogger Widgets

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΡΩΜΑΝΟΣ Δ' Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ: ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (ΦΩΤΟ)

Από agioritikovima.gr

Με ένα εκλεκτό πάνελ ομιλητών πραγματοποιήθηκε εχθές 12 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, το βιβλίο του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικολάου Τσάγκα, Μαντζικέρτ η αρχή του τέλους του Μεσαιωνικού Ελληνισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εκπρόσωποι της Δικαστικής εξουσίας, καθηγηταί Πανεπιστημίων και ο Πρόεδρος της ΕΛΑΙΑΣ ΑΜΚΕ Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Αλευράς.


Ο Συγγραφέας κ. Νικόλαος Τσάγκας αναφέρθηκε στο κίνητρο που τον οδήγησε στην επίπονη συγγραφή του βιβλίου που ήταν, η σφοδρή του επιθυμία να αποκαταστήσει την ιστορική μνήμη του άδολου πατριώτη Ρωμανού Δ’ του Διογένη, που τόσο βάναυσα και εντελώς άδικα έχει κακοποιηθεί απ’ όλους σχεδόν τους ιστορικούς που ασχολήθηκαν με το θέμα.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του κ. Ιωάννη Κορνιλάκη συγγραφέα του βιβλίου Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής, αναφερόμενος με πάθος στην Θεϊκή αποστολή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ρωμανού Δ’ του Διογένη. Θεϊκή πρόνοια οικονόμησε να είναι αυτός ο Αυτοκράτορας που θα προσπαθούσε να εμποδίσει την είσοδο των Σελτζούκων Τούρκων στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δεν τα κατάφερε. ‘Όχι γιατί δεν ήταν ικανός.



Όχι γιατί λιποψύχησε. Όχι γιατί αμέλησε την προστασία της Βασιλεύουσας. Όχι γιατί απέφυγε να κοιτάξει στα μάτια τις ορδές των Βαρβάρων. Όχι γιατί καταγόμενος απ’ την Καισάρεια αδιαφόρησε για την προστασία των Αγίων λειψάνων του Μεγάλου Βασιλείου, που οι Σελτζούκοι Τούρκοι προσπάθησαν να συλήσουν.

Ηττήθηκε γιατί και αυτός έπεσε θύμα εσωτερικής προδοσίας.


Προδοσίας των αξιωματούχων της Βασιλεύουσας ακόμη και των στρατηγών του κατά την διάρκεια της μάχης του Μανζικέρτ.


Υπήρξε ο πρώτος Βυζαντινός Αυτοκράτορας που συνελήφθη αιχμάλωτος. Υπήρξε όμως και ο πρώτος Βυζαντινός Αυτοκράτορας που αφέθηκε ελεύθερος απ΄τον άσπονδο εχθρό του Σουλτάνο Άλπ Αρσλάν, που του συμπεριφέρθηκε με μεγαλοπρέπεια. Μεγαλοπρέπεια απ’ έναν Σουλτάνο και μικροπρέπεια του χειρίστου είδους απ΄τους ''δικούς'' του.


Δικοί του τον πολέμησαν, δικοί του τον αλυσόδεσαν, δικοί του βούτηξαν πυρακτωμένα σίδερα στα μάτια του, δικοί τον τύφλωσαν. Μια ακόμη κερκόπορτα άνοιξε στο Μανζικέρτ καθοριστική, γιατί έκτοτε οι Σελτζούκοι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


Η εγκατάσταση αυτή 382 χρόνια αργότερα άνοιξε μιαν άλλη κερκόπορτα στα τείχη της Κωνσταντινούπολης επιφέροντας την τραγική της άλωση. Ο Ρωμανός Δ’ ο Διογένης στάθηκε όρθιος στρατιώτης μακριά από προδοσίες και ίντριγκες και έπεσε υπερασπιζόμενος την Πόλιν…


Στις 29 Μαΐου 1453 ένας άλλος Βυζαντινός Αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα έπεφτε και εκείνος όρθιος…Το σημείο της πτώσης του θα παραμείνει αξέχαστο. Πύλη του Ρωμανού…



alt