Πάλι για εκλογές τον Σεπτέμβριο, μιλάνε στην κυβέρνηση..
Σε αρχή πολιτικών εξελίξεων εν μέσω θέρους οδηγείται η χώρα, καθώς η κατάσταση στην οικονομία έχει εκτροχιαστεί και θα βαίνει μαθηματικά επιδεινούμενη. Μετά τα αποτέλεσματα στο έλλειμμα και τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Eurogroup ή μάλλον μετά την διάψευση των υπεραισιόδοξων προβλέψεων που διατυπώνονταν από την πλευρά της κυβέρνησης σήμερα είχαμε ένα ΧΑΑ να ανοίγει στα επίπεδα του 1996 (!) και το spread να φτάνει στις 1444 μονάδες.
Στις 1.168 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έφτασε πριν λίγο να χάνει 4,18%. Στα 4,18 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, χάνει 5,43%. Κατάρρευση στη MIG με πτώση 10,9%. Πάνω από 6% στην Τράπεζα Κύπρου και 9,26% για τη Marfin Popular που πληρώνουν την χθεσινή έκρηξη στη Κύπρο. Απώλειες 7,20% για την Eurobank και πάνω από 5% για την Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση 4,43% για την Alpha Bank.
Με όλα αυτά, επανέρχονται τα σενάρια περί εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν οι κυβερνητικοί κύκλοι που διακινούν τα σενάρια, το εννοούν, το φοβούνται ή το προβάλουν ως ένα "απειλητικό ενδεχόμενο"
στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά αντικειμενικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση "δεν αντέχει" την σύγκρουση που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο κυρίως γιατί έχει να αντιπαλέψει με τον ίδιο της τον εαυτό: Το παλιό ΠΑΣΟΚ.
Το τι θα γίνει μετά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είναι το πιο λογικό ενδεχόμενο, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι αποτυχίας και αυτής της συνταγής, οπότε μετά τι μέλλει γενέσθαι;
Την ίδια ώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συζητήσει τους όρους για το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Το ευρώ υποχωρούσε νωρίς το πρωί της Τρίτης στα 1,3932 δολάρια, ενώ στη συνέχεια επέκτεινε τις απώλειες του, διολισθαίνοντας κάτω και από τα 1,39 δολάρια. Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έκανε το ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος, υποχωρώντας στα 1,1660 φράγκα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη και η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει τις προσπάθειες για βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
«Στο μυαλό μου, υπό το τρέχον πλαίσιο της επιδεινούμενης κρίσης χρέους (που εμφανίζει) εντεινόμενα συστημικά χαρακτηριστικά, η επίτευξη συμφωνίας είναι εξαιρετικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Ρεν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που απαιτούνται ώστε να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη «αποτελεί σοβαρή απειλή μετάδοσης για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης», σύμφωνα με τον κ. Ρεν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ολοκληρωθεί το 99% του deal.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr